Yves Saint Laurent

2

Η ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν σε μια κομψή, γυαλιστερή, αλλά δραματικά άχρωμη και κινηματογραφικά άοσμη βιογραφία.

Yves Saint Laurent

Η ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν από τα νεανικά του χρόνια στην Αλγερία μέχρι τη γνωριμία του με τον σύντροφο και συνεταίρο του Πιέρ Μπερζέ και την καταξίωσή του ως ενός από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα. Κομψή, γυαλιστερή, αλλά δραματικά άχρωμη και κινηματογραφικά άοσμη βιογραφία.

Yves Saint Laurent - εικόνα 1

«Δεν είχαμε πρόσβαση σε τίποτα. Ούτε καν σε ένα T-shirt», δήλωσε στις Κάνες ο Έρικ Αλτμάγερ, παραγωγός του «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό, της άλλης­ κινηματογραφικής βιογραφίας­ του γνωστού μόδιστρου που συμμετείχε στο πρόσφατο φεστιβάλ. Γιατί τη σφραγίδα της «επίσημης ιστορίας» την έχει πάρει η ταινία του Τζαλίλ Λεσπέρ (θυμάστε τις δύο «Κοκό Σανέλ» του 2009;), στην οποία ο συνεταίρος κι επί χρόνια σύντροφος του αποβιώσαντος το 2008 σχεδιαστή Πιέρ Μπερζέ έδωσε τη συγκατάθεσή του και βοήθησε με κάθε τρόπο την παραγωγή της. Ο ίδιος άλλωστε, ερμηνευμένος­ από έναν πολύ ώριμο Γκιγιόμ Γκαλιέν («Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά»), είναι αυτός που μας αφηγείται εδώ την ιστορία του Σεν Λοράν ως ο κοντινότερός του άνθρωπος αλλά και ως το δραματικό αντίβαρο που εμμέσως σχολιάζει, κρίνει και συγκρίνει τις πράξεις του πρωταγωνιστή.

Yves Saint Laurent - εικόνα 2

Το βασικό πρόβλημα αυτής της κινηματογραφικά άχρωμης και άοσμης βιογραφίας είναι πως ο χαρακτήρας του εσωστρεφούς και ανασφαλούς νέου –που η γιγάντια επιτυχία δεν μπόρεσε να του εξασφαλίσει την εσωτερική ηρεμία– προσεγγίζεται εντελώς επιδερμικά, περιορισμένος στο μοτίβο «παθιασμένα αφοσιωμένος στην έμπνευσή του, κοινωνικά απροσάρμοστος και ψυχολογικά τραυματισμένος καλλιτέχνης». Βασισμένη στο βιβλίο της δημοσιογράφου Λοράνς Μπεναΐμ, η ταινία συναντά τον Σεν Λοράν στο Οράν της Αλγερίας προτού εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία για το Παρίσι, τον οίκο Dior και τον βιομήχανο Πιέρ Μπερζέ, με τον οποίο έγιναν γρήγορα ζευγάρι.
Ακολουθώντας τη διαδρομή μέχρι τη δημιουργία του δικού του οίκου μόδας και την παγκόσμια καταξίωσή του, σταματά στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του, νοστιμίζει την αφήγηση με προσωπικές στιγμές, αλλά διατηρεί μόνιμα μια δραματικά επίπεδη αφήγηση, η οποία περιγράφει πολλά και κομψά, αποκαλύπτει όμως ελάχιστα και ουσιαστικά. Στιλάτος, αλλά επιφανειακός και ο θεατρικός Πιέρ Νινέ στον ρόλο του πρωτοπόρου σχεδιαστή, του οποίου οι σκοτεινές στιγμές παραμένουν εν πολλοίς στο σκοτάδι (του Μπερζέ να δείτε…), ντυμένες με ένα πανάκριβο, μα αδιαφανές κινηματογραφικό συνολάκι.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Yves Saint Laurent

2
  • Βιογραφική
  • 2014
  • Διάρκεια: 106 '
  • Τζαλίλ Λεσπέρ

Η ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν από τα νεανικά του χρόνια στην Αλγερία μέχρι τη γνωριμία του με τον σύντροφο και συνεταίρο του Πιέρ Μπερζέ και την καταξίωσή του ως ενός από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 2 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/04/2026

Maricel: Η νέα ταινία του Ηλία Δημητρίου βραβεύτηκε στο Μάντσεστερ

Η τρίτη μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στο Manchester Film Festival 2026.

Μια ματιά στο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου

Όσα ξέρουμε για το πλούσιο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου που έρχεται τον Μάιο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σιλβέν Σομέ, ποιος είναι ο Μαρσέλ Πανιόλ και γιατί έζησε μια "Ζωή σαν Σινεμά";

Συναντήσαμε στις Κάννες τον υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ Γάλλο animator ("Το Τρίο της Μπελβίλ"), όπου μας μίλησε για το τελευταίο, νοσταλγικό και συγκινητικό κινούμενο σχέδιό του, φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο και πολυσχιδή καλλιτέχνη.

"Η Θάλασσα τον Χειμώνα" έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα της στα φεστιβάλ της χώρας, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για δύο ξεχωριστές προβολές. Πρωταγωνιστούν οι Αδελαϊδα Κατσίδε, Βαγγέλης Ρόκκος, Παρθενόπη Μπουζούρη και Δημήτρης Παπαγιάννης

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (02-08/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Μετά την Σπασμένη Φλέβα, άλλη μια ελληνική ταινία βραβεύεται στο Σαν Φρανσίσκο

Ο "Κόκορας" του Τάσου Γερακίνη "πετάει", κατακτώντας Βραβείο Κοινού από το 23ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο. Η ταινία κυκλοφορεί στα Ελληνικά σινεμά από την TFG