Ανυπόφοροι Γείτονες

3

Μια ενήλικη χοντροκωμωδία που δεν φοβάται να φτάσει ως την υπερβολή, αλλά με έναν ενδιαφέροντα πικρό και αυτοσαρκαστικό τρόπο.

Ανυπόφοροι Γείτονες

Ένα ζευγάρι με μωρό αγοράζει σπίτι δίπλα σε αυτό μιας θορυβώδους κολεγιακής αδελφότητας. Έτσι, οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων γρήγορα θα οξυνθούν και η αντιπαράθεσή τους θα πάρει διαστάσεις… πολεμικής σύγκρουσης, σε μια ενήλικη χοντροκωμωδία που δεν φοβάται να φτάσει ως την υπερβολή, αλλά με έναν ενδιαφέροντα πικρό και αυτοσαρκαστικό τρόπο.

Ανυπόφοροι Γείτονες - εικόνα 1

Η γετική μορφή της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας, ο 32χρονος Σεθ Ρόγκεν έγινε γνωστός από την τηλεοπτική σειρά του 1999 «Freaks and Geeks», όπου γνώρισε τους κολλητούς του πλέον Τζέιμς Φράνκο και Τζαντ Άπατοου (ο σκηνοθέτης που τον έκανε σταρ με τα «Παρθένος, Ετών 40» και «Με την Πρώτη»). Ο ευρηματικός Καναδός δεν άργησε να καθιερωθεί και ως σεναριογράφος («Superbad», «Pineapple Express», «The Green Hornet»), ενώ μόλις­ πέρυσι υπέγραψε ως απόλυτος δημιουργός (σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός, πρωταγωνιστής) την μπλοκμπάστερ κωμωδία καταστροφής «This is the End», μία από τις αστειότερες χολιγουντιανές στιγμές των τελευταίων ετών.
Το ενήλικο, ακομπλεξάριστο και χοντροκομμένο χιούμορ του μπορεί να ενοχλεί πολλούς (όχι πάντως τους 15άρηδες των multiplexes), διαθέτει όμως πάντα ένα βαθύ αυτοσαρκασμό και συχνά συνοδεύεται από έξυπνες αναφορές στη σινεφίλ pop κουλτούρα. Πάνω σε αυτήν τη συνταγή είναι άλλωστε στηριγμένοι και οι «Ανυπόφοροι Γείτονες», αν και ο Ρόγκεν κρατά εδώ μόνο το ρόλο πρωταγωνιστή και παραγωγού, εμπιστευόμενος τον σκηνοθέτη των «Όταν με Παράτησε η Σάρα» και «Σηκωτός για τη Συναυλία» Νίκολας Στόλερ και το πρωτοεμφανιζόμενο σεναριακό δίδυμο Άντριου Κοέν και Μπρένταν Ο’Μπράιεν. Σύμφωνα με την ιδέα των τελευταίων, οι Σάντερς, ένα ζευγάρι με μωρό, αγοράζουν σπίτι δίπλα σε αυτό μιας κολεγιακής αδελφότητας, η οποία οργανώνει συχνά πάρτι και θορυβώδεις συγκεντρώσεις. Αν και αρχικά οι γείτονες προσπαθούν να γίνουν φίλοι, τα ντεσιμπέλ αναπόφευκτα θα σπείρουν μεταξύ τους τη διχόνοια και η κλιμακούμενη κόντρα τους θα βγει σύντομα εκτός ελέγχου.

Ανυπόφοροι Γείτονες - εικόνα 2

Το 1981 ο Τζον Άβιλντσεν («Ρόκι») είχε σκηνοθετήσει τους «Γείτονες της Συμφοράς», με τους Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ, μια μαύρη σάτιρα, ενδιαφέρουσα­ παραλλαγή της ανταγωνιστικής μεσοαστικής συμβίωσης, η οποία εδώ παίρνει το σχήμα της αντιπαράθεσης μεταξύ δύο διαφορετικών γενιών και δύο διαφορετικών lifestyles. Αν και το χιούμορ της ταινίας βασίζεται σε άγριες παρεξηγήσεις, σεξουαλικά αστεία και ακατάλληλες για ανηλίκους φάρσες (όχι όλες τους επιτυχημένες), οι «Ανυπόφοροι Γείτονες» δεν εκμεταλλεύονται τους χαρακτήρες και τα παθήματά τους αποκλειστικά για να γαργαλήσουν τον χαλαρό θεατή, αλλά και για να επισημάνουν μια χρονική διαφορά (οι φοιτητές θα γίνουν σύντομα… Σάντερς), η οποία εξελίσσεται σε κοινωνική, ψυχολογική και κοινωνική.
Ανάμεσα σε ξεκαρδιστικές εκρήξεις αερόσακων, stoned to death πάρτι και κινηματογραφόφιλες ατάκες, ένας πικρός σαρκασμός («Θα κάνουμε παιδί», «Ε, τότε θα λυθούν όλα τα προβλήματά μας!») και μια αδιόρατη μελαγχολία σαλεύουν κάτω από το φασαριόζικο, επιφανειακό χαβαλέ. Έτσι κάποιες «δραματικές» στιγμές του φιλμ αποδεικνύονται έως και… συγκινητικές, χωρίς να ενοχλούν στο ελάχιστο την gross out συνταγή η οποία θα γεμίσει με εφηβικά χάχανα τις αίθουσες.
ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανυπόφοροι Γείτονες

Bad Neighbours
3
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Νίκολας Στόλερ

Ένα ζευγάρι με μωρό αγοράζει σπίτι δίπλα σε αυτό μιας κολεγιακής αδελφότητας, η οποία οργανώνει συχνά πάρτι και θορυβώδεις συγκεντρώσεις. Έτσι, οι μεταξύ των γειτόνων σχέσεις γρήγορα θα οξυνθούν και η αντιπαράθεσή τους θα πάρει διαστάσεις… πολεμικής σύγκρουσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.