Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα

3

Κοινωνικό δράμα, στα όρια του ντοκιμαντέρ, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη του «No Man’s Land». Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα

Ο Ναζίφ είναι ένας Ρομά που συντηρεί την οικογένειά του μεταπωλώντας παλιοσίδερα. Όταν οι έντονοι πόνοι της γυναίκας του τον αναγκάζουν να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, μαθαίνει ότι το παιδί που κυοφορούσε είναι νεκρό κι εκείνη πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Αλλά ο Ναζίφ δεν είναι ασφαλισμένος και δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη… Κοινωνικό δράμα, στα όρια του ντοκιμαντέρ, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη του «No Man’s Land». Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος αντρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα - εικόνα 1

Ενας Ρομά, ο οποίος μεταπωλεί παλιοσίδερα, ξεκινά έναν αγώνα δρόμου-οδύσσεια του παραλόγου όταν η γυναίκα του χρειάζεται να χειρουργηθεί άμεσα κι εκείνος δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κάμερα του βραβευμένου με ξενόγλωσσο Όσκαρ Ντάνις Τάνοβιτς («No Man’s Land») κολλά στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, τα οποία μοιράζονται το ίδιο δραματικό βάρος με το γκρίζο, μελαγχολικό ντεκόρ που τα περιβάλλει, στην ντοκιμαντερίστικη καταγραφή μιας όχι και τόσο περιθωριακής πραγματικότητας. Μπροστά η ανθρώπινη απελπισία και στο βάθος η κοινωνική αδιαφορία, σε μια διαρκή αντιπαράθεση που αποφεύγει τις απλουστεύσεις και τους διδακτισμούς, καθώς ο σκηνοθέτης επιλέγει να μείνει μέχρι τέλους διακριτικός παρατηρητής. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος αντρικής ερμηνείας για τον ερασιτέχνη Ναζίφ Μούτζιτς στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου.
Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 75΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FLMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα

An Episode in the Life of an Iron Picker
3
  • Κοινωνική
  • 2013
  • Διάρκεια: 75 '
  • Ντάνις Τάνοβιτς

Ο Ναζίφ είναι ένας Ρομά που συντηρεί την οικογένειά του μεταπωλώντας παλιοσίδερα. Όταν οι έντονοι πόνοι της γυναίκας του τον αναγκάζουν να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, μαθαίνει ότι το παιδί που κυοφορούσε είναι νεκρό κι εκείνη πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Αλλά ο Ναζίφ δεν είναι ασφαλισμένος και δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.