Uber και Μπερλινάλε σε πάνε στο σινεφίλ προορισμό σου χωρίς διακρίσεις

Διαδρομές και ταινίες δίχως προκαταλήψεις έσμιξαν στο 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Μπερλινάλε 2024 1

Δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου που μπορούν να υπερηφανεύονται για την πρόοδο που έχουν επιδείξει στο κομμάτι της ισότητας και της συμπερίληψης. Σημαντική εξαίρεση, ωστόσο, συνιστά η Μπερλινάλε, η βερολινέζικη κινηματογραφική διοργάνωση η οποία ήδη από τη δεκαετία του ‘90 φροντίζει όχι μόνο να αναδεικνύει το έργο θηλυκοτήτων και κουήρ δημιουργών από όλο τον κόσμο, αλλά επιπλέον να τα επιβραβεύει τόσο μέσω του επίσημου προγράμματος όσο και των ανεξάρτητων επιτροπών που αξιολογούν τα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ.

Μπερλινάλε 2024 2

Μεταξύ άλλων, από το 1992 η Μπερλινάλε απονέμει το βραβείο Teddy. Μια πολύτιμη διάκριση που αποδίδεται σε ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογίας και μέχρι σήμερα έχουν αποσπάσει σπουδαίοι σκηνοθέτες όπως οι Ντέρεκ Τζάρμαν ("Εδουάρδος ο Β’", "Wittgenstein"), Σέριλ Ντούνγιε ("Watermelon Woman"), Λούκας Μούντισον ("Show Me Love"), Φρανσουά Οζόν ("Water Drops on Burning Rocks") και Τζον Κάμερον Μίτσελ ("Hedwig and the Angry Inch"). Επιπλέον, στη μακρά ιστορία του το φεστιβάλ Βερολίνου έχει απονείμει το περίοπτο βραβείο του, τη Χρυσή Άρκτο, σε οκτώ γυναίκες δημιουργούς, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι εμβληματικές Μάρτα Μέσαρος ("Υιοθεσία") και Λαρίσα Σεπίτκο ("Η Άνοδος") από τη δεκαετία του ‘70, ενώ πιο πρόσφατα βραβεύτηκαν οι Κλάρα Σιμόν ("Οι Ροδακινιές του Αλκαράς", 2022) και Ματί Ντιόπ ("Dahomey", 2024). Σαφώς, ο αριθμός των σκηνοθετριών που έχουν αποσπάσει τη Χρυσή Άρκτο παραμένει μικρός, ωστόσο, είναι σαφώς ανώτερος από τις μόλις τρεις που έχουν κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για παράδειγμα.

Μπερλινάλε 2024 3

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο η Μπερλινάλε εκδίδει μια αναλυτική αξιολόγηση της ποσόστωσης βάση φύλου αναφορικά με τις ταινίες που λαμβάνει και συμμετέχουν στο οριστικό πρόγραμμα του θεσμού. Επιγραμματικά, φέτος, η παρουσία σκηνοθετριών αυξήθηκε φτάνοντας το 36% (34,8% το 2023), την ώρα που στις δράσεις της Αγοράς υπερτερούν οι θηλυκότητες, με το 50% να αντιστοιχεί σε σκηνοθέτιδες και το 58% σε παραγωγούς. Σε διαφορετικό πλαίσιο αλλά εξίσου ουσιώδες, το γεγονός πως το φεστιβάλ υιοθετεί την ίδια συμπεριληπτική λογική και στο προσωπικό που επιλέγει, καθώς επίσης και στις παροχές που προσφέρει στους θεατές. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένα από τα σινεμά της Μπερλινάλε υπάρχουν τουαλέτες για όλα τα φύλα, ώστε να εξασφαλιστεί η άνεση όλων. Πρόκειται για σταδιακά πλην σημαντικά βήματα προς την επίτευξη υπαρξιακής, επαγγελματικής και καλλιτεχνικής ισότητας, τα οποία παλαιότερα ήταν κάθε άλλο παρά δεδομένα.

Μπερλινάλε 2024 4

Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ισότητας όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αποτελεί και τη βάση της φιλοσοφίας της Uber. Υιοθετώντας το ίδιο πλαίσιο αξιών με την Μπερλινάλε, η Uber, η οποία από το 2022 αποτελεί μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης, εξασφαλίζει όχι μόνο υψηλή ποιότητα παροχών, αλλά και ασφάλεια στις μετακινήσεις των διάσημων καλεσμένων και των σινεφίλ μεταξύ των κινηματογράφων. Με στόχο τη βελτίωση της ισότητας και της δικαιοσύνηςκαι ως πιστός σύμμαχος όλων των κοινοτήτων που εξυπηρετεί, η Uber Δεν κρίνει. Απλά σε πάει. Μια φράση η οποία πρωταγωνιστεί και στην πρόσφατη καμπάνια της Uber σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας αυτή την υπόσχεση στους χρήστες που πραγματοποιούν εκατομμύρια διαδρομές καθημερινά καλώντας UberTaxi μέσω της εφαρμογής, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί που συνεργάζονται με την Uber φροντίζουν, ως επί τω πλείστων, για την άνεση κατά τη μετακίνηση κάθε επιβάτη δίχως διακρίσεις, προσβλέποντας σε μια πολυπρόσωπη όσο και ίση κοινότητα.

Μπερλινάλε 2024 5

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό, η εφαρμογή της Uber προσφέρει λειτουργίες και δυνατότητες οι οποίες εγγυώνται το αίσθημα ασφάλειας κάθε επιβάτη. Όπως:

  1. Η επαλήθευση της διαδρομής με τη χρήση κωδικού PIN.
  2. Το RideCheck, δηλαδή την επικοινωνία μέσω push notification σε περίπτωση ανίχνευσης απρόσμενα μεγάλης διάρκειας στάσης σε μια διαδρομή.
  3. Η αμφίδρομη βαθμολογία οδηγού και χρήστη.
  4. Το κουμπί βοηθείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέσα στην εφαρμογή που επικοινωνεί με τις αρχές.
  5. Η απόκρυψη τηλεφωνικού αριθμού.

Με όλα αυτά τα μέσα ασφαλείας και την τεχνολογία που μας διατηρεί συνδεδεμένους, η διαδρομή με το ταξί γίνεται πια μία πραγματική εμπειρία ζωής. Εκμεταλλευόμενοι τον χρόνο που μένουμε στο ταξί και χωρίς καμία άλλη ανησυχία, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για μας. Γιατί η Uber Δεν κρίνει. Απλά σε πάει. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.