Η Mastercard βράβευσε το κουήρ σινεμά στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο μεγάλος χορηγός του θεσμού απένειμε το βραβείο Mermaid και διοργάνωσε μια επιτυχημένη εκδήλωση για το μέλλον των ΛΟΑΤΚΙ+ αναπαραστάσεων στο σινεμά και την τηλεόραση.

Βραβείο Mermaid 2023 ©Motion Team

Από το 2018, σε μια πολύτιμη κίνηση ώστε να συμβαδίσει με την τάση σε έτερες σημαντικές κινηματογραφικές διοργανώσεις, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο Mermaid. Μια διάκριση που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€ και αποδίδεται από διεθνή κριτική επιτροπή στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος του θεσμού.

Υποστηρικτής σε αυτή την πρωτοβουλία είναι η Μastercard, η οποία ενισχύοντας την πολυετή συνεργασία της με το Φεστιβάλ, χορήγησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Mermaid Award που φέτος κέρδισε η ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή "Το Καλοκαίρι της Κάρμεν" (2023). Κατά τη διάρκεια της απονομής του βραβείου Mermaid, η κ. Λουκία Χωραφά (Head of Marketing and Communications της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα) δήλωσε: "Αυτό το βραβείο για εμάς είναι πολύ σημαντικό, γιατί η λέξη χορηγός είναι άψυχη και άχαρη κι εδώ δεν είναι έτσι. Υποστηρίζουμε την ορατότητα και την αγάπη μας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μέσα από αυτό το βραβείο. Εύχομαι στο μέλλον να μην χρειάζεται να έχουμε τέτοια βραβεία".

Mastercard Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ως θερμός υποστηρικτής του Φεστιβάλ - για πέμπτη συνεχή χρονιά- και με συνέπεια προς την δέσμευσή της στις αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης, η Mastercard συνέχισε την εξέλιξη του masterclass που διεξήγαγε πέρσι με την επιτυχημένη διοργάνωση της εκδήλωσης "ICONIC TALKS powered by Mastercard: Η εξέλιξη, οι προκλήσεις και το μέλλον της αναπαράστασης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, και βρήκε θερμή ανταπόκριση καθώς την παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες. Εμβληματικοί καλλιτέχνες και δημιουργοί από τον χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών ενέπνευσαν με τις ομιλίες τους το κοινό, στις οποίες μοιράστηκαν καθοριστικές προσωπικές εμπειρίες και ανέδειξαν τις προκλήσεις για το μέλλον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο ελληνικό σινεμά, το θέατρο και την τηλεόραση. H συζήτηση, την οποία συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, επικεντρώθηκε στην εξέλιξη του queer σινεμά, στο μεταβαλλόμενο τοπίο της ταυτότητας φύλου στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στο τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον αναφορικά με την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον χώρο των Τεχνών στην Ελλάδα.

Mastercard Iconic Talks 2023 2

Πιο συγκεκριμένα, ο κορυφαίος σκηνοθέτης και κάτοχος Χρυσού Φοίνικα Βασίλης Κεκάτος ("Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς"), έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση με αφορμή την queer θεματικής τηλεοπτική σειρά "Milky Way" η οποία έκανε πρεμιέρα στις 2/11 στο MEGA. Ο Κεκάτος πρόσφερε μια ειλικρινή περιγραφή της προσωπικής του διαδρομής στο πεδίο της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης στην κινηματογραφική βιομηχανία. Μαζί του βρέθηκε η αγαπημένη ηθοποιός και σεναριογράφος Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία μίλησε για τις περιπλοκότητες που συνάντησε όταν στην εμβληματική σειρά των ‘90s "Απαράδεκτοι" θέλησε να συστήσει στο ευρύ κοινό τον γκέι χαρακτήρα του "Γιάννη" (Γιάννης Μπέζος). Με τη σειρά του ο ηθοποιός Δημήτρης Τσίκλης, γνωστός από τη δημοφιλή σειρά "Άγριες Μέλισσες", μοιράστηκε τις δικές του σκέψεις και την προσέγγισή του στην απεικόνιση ενός γκέι χαρακτήρα, αναλογιζόμενος την αποδοχή του κοινού και το εξελισσόμενο τοπίο της εκπροσώπησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην παραγωγή σειρών.

TIFF64 Mermaid Award επιτροπή
©Motion Team

Έπειτα, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Ζαχαρίας Μαυροειδής ("Απόστρατος") και νικητής του Βραβείου Mermaid 2023 με τη νέα ταινία του "Το Καλοκαίρι της Κάρμεν", εμβάθυνε στη δυναμική του queer κινηματογράφου και στο ήθος του ελληνικού σινεμά. Ο Μαυροειδής μαζί με τον πρωταγωνιστή του νέου φιλμ του Ανδρέα Λαμπρόπουλο, προχώρησαν σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της εξέλιξης της ΛΟΑΤΚΙ+ απεικόνισης στον εγχώριο κινηματογράφο, αλλά και των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν στην ταινία. Τέλος, η ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτρια Φένια Αποστόλου, πρόσφερε μια συναρπαστική προοπτική για τη μεταβαλλόμενη δυναμική της ταυτότητας φύλου στην κινηματογραφική βιομηχανία, διαφωτίζοντάς μας για τις συναρπαστικές εξελίξεις που βρίσκονται στον ορίζοντα αναφορικά με την ορατότητα των τρανς ηθοποιών στον χώρο του σινεμά και του θεάτρου.

Mastercard Iconic Talks 2023

Η Mastercard ήταν για πέμπτη συνεχή χρονιά η επίσημη κάρτα πληρωμών της διοργάνωσης, ενώ και φέτος 200 τυχεροί σινεφίλ που αγόρασαν με κάρτα Mastercard τα εισιτήριά τους από φυσικά σημεία πώλησης από τις 31/10 έως και τις 11/11, κέρδισαν διπλές προσκλήσεις για προβολές του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.