Νύχτα Πρεμιέρας

4

Σπαρακτικός, γλυκόπικρος και πάντα παθιασμένος, ο Κασαβέτης σκιαγραφεί το απομυθοποιητικό πορτρέτο ενός καλλιτέχνη που υποκαθιστά την αληθινή ζωή με την τέχνη του.

Νύχτα Πρεμιέρας

Σύγχρονοι ημίθεοι, οι σταρ είναι πλάσματα που ενέχουν το ανθρώπινο και το θεϊκό στοιχείο ταυτόχρονα. Η χρυσή εποχή τους μπορεί να έχει πλέον περάσει, ασκούν όμως ακόμα στο φιλοθεάμον κοινό μια ακαταμάχητη γοητεία που φτάνει ως την εμμονή, ακόμα και ως την αφοσίωση μέχρι… θανάτου. Αυτό συνειδητοποιεί η Μιρτλ Γκόρντον, η σπουδαία ηθοποιός που γίνεται μάρτυρας ενός φονικού αυτοκινητιστικού ατυχήματος με θύμα μια θαυμάστριά της η οποία προσπαθούσε να της πάρει αυτόγραφο. Λίγο πριν από την πρεμιέρα του νέου θεατρικού της, η Μιρτλ σοκάρεται, νιώθει ενοχές και αναρωτιέται για την αξία της δικής της προσφοράς προς τους θεατές, όταν εκείνοι είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για χάρη της. Η καλλιτεχνική της προσφορά, οι ερμηνείες της, το ζωντάνεμα όλων αυτών των φανταστικών χαρακτήρων πάνω στη σκηνή, αξίζουν τον κόπο; Αξίζει το γεγονός ότι θυσίασε την προσωπική της ζωή, έγινε αλκοολική και έμεινε άτεκνη για να γίνει ένα με όλους αυτούς τους ρόλους, σε μια σχιζοφρενική ταύτιση που την οδηγεί τώρα στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης;

Νύχτα Πρεμιέρας - εικόνα 1

Μετά το «Μια Γυναίκα Εξομολογείται», η Τζίνα Ρόουλαντς είναι ανεπανάληπτη ως μια ακόμα ηρωίδα «under the influence», αντιμέτωπη με έναν κόσμο ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί την απελευθερωτική ιδιαιτερότητά της. Αυτοσχεδιάζοντας πάνω στη σκηνή, φέρνει σε αμηχανία τον παραγωγό, το σκηνοθέτη και τη συγγραφέα του έργου, θα θριαμβεύσει όμως στην καρδιά του κοινού – να η δική της θυσία στο ανθρωποφάγο αυτό παιχνίδι της υποκριτικής. Σπαρακτικός, γλυκόπικρος και πάντα παθιασμένος, ο Κασαβέτης σκιαγραφεί με νευρική κάμερα στο χέρι το απομυθοποιητικό πορτρέτο της, αυτό ενός καλλιτέχνη που υποκαθιστά την αληθινή ζωή με την τέχνη του. Η τέχνη γεννιέται εκεί που «πεθαίνει», που εξαφανίζεται η ζωή και πλέον η Μιρτλ είναι αποφασισμένη να πάρει τον χαμένο χρόνο πίσω. Η «Νύχτα Πρεμιέρας» δεν είναι παρά αυτή η πορεία προς την αυτογνωσία, ένας μεγαλειώδης Γολγοθάς ο οποίος αρχίζει με το άνοιγμα, δεν τελειώνει όμως με την πτώση της θεατρικής αυλαίας.

ΗΠΑ. 1977. Διάρκεια: 144΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Νύχτα Πρεμιέρας

Opening Night
4
  • Δραματική
  • 1977
  • Διάρκεια: 144 '
  • Τζον Κασαβέτης

Μια νεαρή γυναίκα σκοτώνεται σε ατύχημα προσπαθώντας να πάρει αυτόγραφο από την αγαπημένη της ηθοποιό Μιρτλ Γκόρντον. Νιώθοντας ένοχη, η τελευταία φτάνει στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του νέου της θεατρικού στο Μπρόντγουεϊ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.