Ζούσε τη Ζωή της

5

Ο Γκοντάρ υιοθετεί ένα μελοδραματικό θέμα και μια αποσπασματική, επεισοδιακή φόρμα, αποδομώντας κάθε αφηγηματική σύμβαση με μια ολόφρεσκη, συναρπαστική σκηνοθετική ματιά.

Ζούσε τη Ζωή της

Ένα από τα αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα της πρώτης περιόδου της φιλμογραφίας του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, το «Ζούσε τη Ζωή της» είναι μια «ταινία σε δώδεκα ταμπλό» (όπως είναι ο συνοδευτικός υπότιτλός της). Πορτρέτο μιας νεαρής, όμορφης και κακοπληρωμένης πωλήτριας σε δισκάδικο, η οποία τελικά γίνεται πόρνη. Πορτρέτο μιας ολόκληρης κοινωνίας ταυτόχρονα, στην οποία η εκπόρνευση είναι μια καθημερινή διαδικασία επιβίωσης για όλους, από τους αστούς μέχρι τους προλετάριους.

Ο Γκοντάρ υιοθετεί ένα μελοδραματικό θέμα και μια αποσπασματική, επεισοδιακή φόρμα, αποδομώντας κάθε καθιερωμένη αφηγηματική σύμβαση με μια ολόφρεσκη, συναρπαστική σκηνοθετική ματιά που φέρνει τα πάνω-κάτω στο ακαδημαϊκό κινηματογραφικό συντακτικό. Ταυτόχρονα, τα συγκινητικά και χιουμοριστικά σχόλιά του πάνω στο σινεμά και στην τέχνη γενικότερα (από τον Καρλ Ντράγερ έως τον Έντγκαρ Άλαν Πόε) μετατρέπουν τη σινεφίλ μνήμη σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, η οποία δεν είναι παρά ένα κολάζ ιδεών, πράξεων, σκέψεων, συναισθημάτων και αναμνήσεων. Με τον Ραούλ Κουτάρ να καδράρει σε ανεπανάληπτο ασπρόμαυρο μια όμορφη όσο ποτέ Άνα Καρίνα.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Πρωταγωνιστούν: Άνα Καρίνα, Σαντί Ρεμπό, Μπρις Παρέν, Αντρέ Λαμπάρτ. Α/Μ. Γαλλία. 1962. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ζούσε τη Ζωή της

Vivre Sa Vie
5
  • Σινεφίλ
  • 1962
  • Διάρκεια: 84 '
  • Ζαν Λικ Γκοντάρ

Δώδεκα επεισόδια από τη ζωή της Νανά, κακοπληρωμένης πωλήτριας σε δισκάδικο, η οποία γίνεται πόρνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.