Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι

2

Spin-off των «X-Men» που δοκιμάζει να συνδυάσει τα υπερηρωικά κλισέ με το ψυχολογικό πορτραίτο μιας γενιάς και την κλειστοφοβική ένταση ενός θρίλερ.

Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι

Μετά από επανεγγραφές σεναρίων, συμπληρωματικά γυρίσματα και διαδοχικές αλλαγές της ημερομηνίας προβολής τους, οι «Νέοι Μεταλλαγμένοι» κάνουν τελικά την περιπετειώδη πρεμιέρα τους στη σκοτεινή αίθουσα. Spin-off των «X-Men», δοκιμάζουν να συνδυάσουν το κλειστοφοβικό θρίλερ με τα υπερηρωικά κλισέ και μια ιστορία νεανικής φιλίας - ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζος Μπουν προέρχεται από το χώρο των ρομαντικών κομεντί και δραμάτων («Όλα για την Αγάπη», «Το Λάθος Αστέρι»): πέντε μεταλλαγμένοι νεαροί κρατούνται σε ένα απομονωμένο νοσοκομείο και βασανίζονται από συχνές παραισθήσεις που έχουν να κάνουν με το παρελθόν τους. Ενωμένοι ως ομάδα αποφασίζουν να δραπετεύσουν, ενάντια στη θέληση της ψυχιάτρου που τους επιτηρεί και θεωρεί πως αποτελούν κίνδυνο για τους εαυτούς τους, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ατμόσφαιρα εγκλεισμού, απειλητικά όνειρα και έντονο μυστήριο γύρω από το παρελθόν και την πραγματική ταυτότητα (και ρόλο) του κάθε μεταλλαγμένου φορτίζουν με ένταση αυτή την ακούσια συνύπαρξη, η οποία θέλει να λειτουργήσει τόσο ως αιτία δραματικών συγκρούσεων όσο και ως αλληγορία. Ο φόβος, του «συστήματος» απέναντι στη νέα γενιά όσο και της τελευταίας απέναντι στον εαυτό της, είναι για τον Τζος Μπουν ο πραγματικός εχθρός των προβληματικών ηρώων του, οι οποίοι θα αργήσουν, αλλά με έναν σεναριακά απόλυτα προβλέψιμο τρόπο θα συσπειρωθούν τελικά ως ομάδα. Το ψυχολογικό πορτραίτο τους σκιαγραφείται με μοντέρνα χολιγουντιανή ευπρέπεια (φυλετικές και σεξουαλικά φιλελεύθερες αναφορές), ενώ η πλοκή εξελίσσεται χωρίς ανατροπές και κορυφώνεται ανέμπνευστα, σε ένα άνισο «θρίλερ δωματίου» που κατά στιγμές έχει ενδιαφέρον, αδυνατεί όμως να λειτουργήσει ως σύνολο κι ως εναλλακτική υπερηρωική περιπέτεια.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι

The New Mutants
2
  • Περιπέτεια
  • 2020
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τζος Μπουν

Τέσσερις νεαροί μεταλλαγμένοι κρατούνται σε απομονωμένο νοσοκομείο υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Μία από τις γιατρούς που τους παρακολουθεί, πιστεύει πως συνιστούν κίνδυνο για τους εαυτούς τους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την ώρα που προσπαθεί να τους μάθει να χειρίζονται σωστά τις ξεχωριστές δυνάμεις τους. Όταν μια πέμπτη μεταλλαγμένη φτάνει στο νοσοκομείο και ενώνεται με τους υπόλοιπους, τότε αρχίζουν να συμβαίνουν μια σειρά από παράξενα και επικίνδυνα περιστατικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.