Η Τέχνη της Ενηλικίωσης

2,5

Γλυκόπικρη και κυνική στην επιφάνεια, μα τρυφερή στην καρδιά ιστορία ενηλικίωσης ενός απόκληρου του (μοντέρνου) αμερικανικού ονείρου.

Η Τέχνη της Ενηλικίωσης

Ακόμα και προτού προσθέσει έναν δραματικότερο τόνο στις αθυρόστομες κωμωδίες του («Πεθαίνω στα Γέλια», «Καλά 40»), ο Τζαντ Άπατοου περιέγραφε τις αστείες περιπέτειες των ηρώων του αναδεικνύοντας την απελπισμένη ανάγκη για επικοινωνία ως αιτία της ξεκαρδιστικά (αυτο)καταστροφικής συμπεριφοράς τους («Παρθένος Ετών 40», «Με την Πρώτη»). Μια ελαφριά θλίψη κρύβεται καλά πίσω από κάθε χοντροκομμένο γκανγκ των δραματουργικά γνώριμων, δοκιμασμένων ως φόρμουλα ιστοριών του, οι οποίες ενηλικίωσαν τη μοντέρνα χολιγουντιανή κωμωδία με τους απενοχοποιημένους πρωταγωνιστές, την «ελεύθερη» γλώσσα, το πολιτικά ανορθόδοξο πνεύμα και τον casual νατουραλισμό τους.

Στη σειρά των κοινωνικά απροσάρμοστων losers τους οποίους επιλέγει ως πρωταγωνιστές του ο 53χρονος Νεοϋορκέζος έρχεται τώρα να προστεθεί ο Σκοτ. Ένας χασομέρης, χωρίς καμία υπευθυνότητα νεαρός που ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης τατουάζ ενώ περιφέρεται μαστουρωμένος με τους αργόσχολους φίλους του από καναπέ σε πολυθρόνα κι από παγκάκι σε πεζούλι του Στέιτεν Άιλαντ, του λαϊκού και μπανάλ προαστίου της Νέας Υόρκης, του «μοναδικού μέρους στον κόσμο το οποίο το Νιου Τζέρσι μπορεί να κοιτάζει με περιφρόνηση». Έτσι, ακόμα και «Ο Βασιλιάς του Στέιτεν Άιλαντ», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, δεν είναι στην ουσία παρά ένας παρίας του αμερικανικού ονείρου, το οποίο για τον Σκοτ μοιάζει απόμακρο και για (προφανείς) ψυχαναλυτικούς λόγους. Αν και έχουν περάσει χρόνια από το θάνατο του πυροσβέστη πατέρα του, εκείνος αρνείται να συμβιβαστεί με την απώλειά του. Ταυτόχρονα δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με τη μικρότερη αδελφή και τη μητέρα του, η οποία θα τον σοκάρει όταν συνάψει σχέση με έναν νεότερο πυροσβέστη, τον οποίο ο Σκοτ δεν αποδέχεται επ’ ουδενί ως αντικαταστάτη του «ήρωά» του.

Η Τέχνη της Ενηλικίωσης - εικόνα 1

Ο Άπατοου μας συστήνει τους χαρακτήρες του σε μια στιγμή «αλλαγής ταχύτητας» στη ζωή τους. Από τον Σκοτ και την αδελφή του ως τη μητέρα του, τη φιλενάδα του Κέλσι και τον χήρο πυροσβέστη Ρέι, όλοι θα έρθουν αργά ή γρήγορα σε μετωπική αναμέτρηση με μια καινούργια πραγματικότητα. Η κάμερα εστιάζει στην αθέλητη ενηλικίωση του Σκοτ, εκπροσώπου των αποπροσανατολισμένων και αμήχανων millennials, των οποίων το angst η ταινία αποτυπώνει με συγκίνηση κι άλλη τόση αφέλεια (ειδικά στην παλιομοδίτικα τακτοποιημένη κορύφωσή της), ισορροπώντας χαριτωμένα ανάμεσα στην ξεκαρδιστική σάτιρα και το εξομολογητικό δράμα. Χωρίς μεγάλο κινηματογραφικό ρίσκο είναι η αλήθεια, αλλά με στιγμές αφοπλιστικής ειλικρίνειας που μεταφέρει στην οθόνη από την αληθινή ζωή του ο 27χρονος σταρ του «Saturday night live» Πιτ Ντέιβιντσον, (κερδίζοντας γι’ αυτό και credit συν-σεναριογράφου), ο πυροσβέστης πατέρας του οποίου σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: TULIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τέχνη της Ενηλικίωσης

The King of Staten Island
2,5
  • Κομεντί
  • 2020
  • Διάρκεια: 136 '
  • Τζαντ Άπατοου

Ο Σκοτ ένας αργόσχολος νεαρός με τραυματικές μνήμες, αρνείται να ξεπεράσει τον προ ετών θάνατο του πυροσβέστη πατέρα του. Όταν όμως η μητέρα του ερωτευτεί έναν νεότερο συνάδελφό του, θα αναγκαστεί να κάνει τα πρώτα, επώδυνα βήματά του προς μια ανεξάρτητη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.