Ο Βουλευτής της Βαλτικής

3

Πολυσύνθετο ψυχογράφημα ενός ανθρώπου που αναζητά πολιτικό πρόσημο στην επιστημονική αλήθεια και μια σπάνια ματιά σε ένα από τα αφανή πεδία μάχης της επανάστασης, εκείνο των διανοούμενων.

Ο Βουλευτής της Βαλτικής

Η σύμπραξη δύο σπουδαίων σκηνοθετών του σοβιετικού σινεμά, του Ιωσήφ Κχέιφτις και του Αλεξάντρ Ζάρκι, φέρνει την κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του Λεονίντ Ραχμάνοφ, ο οποίος εμπνέεται από τη ζωή του επιστήμονα Κλιμέντ Τιμιριάζεφ. Η ιστορία ξεκινά στα τέλη του 1917, όταν οι μπολσεβίκοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους και την άγρια φτώχεια που μάστιζε τον λαό. Τότε ο Τιμιριάζεφ δημοσίευσε ένα ριζοσπαστικό άρθρο υπέρ της επανάστασης, κίνηση που τον αποξένωσε άμεσα από τους συναδέλφους του. Στιβαρό δράμα και ταυτόχρονα πολυσύνθετο ψυχογράφημα μιας ταραχώδους περιόδου με εντυπωσιακές ερμηνείες, το φιλμ στρέφει την προσοχή του σε μια αφανή πλευρά της Οκτωβριανής Επανάστασης και στην ιδεολογική μάχη μεταξύ των διανοουμένων. Εκεί όπου αναπαρίσταται αποκρυσταλλωμένα το δυσβάσταχτο κόστος της αναζήτησης ενός πολιτικού προσήμου στην επιστημονική αλήθεια.

Α/Μ. ΕΣΣΔ. 1937. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Βουλευτής της Βαλτικής

Deputat Baltiki / Baltic Deputy
3
  • Δραματική
  • 1937
  • Διάρκεια: 90 '
  • Γιοσίφ Κέιφιτς

Λίγο μετά το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης ένας σημαντικός επιστήμονας υπογράφει ένα άρθρο με το οποίο τάσσεται υπέρ των μπολσεβίκων, πυροδοτώντας έτσι ένα κύμα δυσαρέσκειας εις βάρος του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.