Λίλιαν

3

Σιωπηλό, ντοκιμαντερίστικης ειλικρίνειας road movie, το οποίο ακτινογραφεί μια ολόκληρη χώρα, επιχειρώντας ταυτόχρονα μια ποιητική επαναπροσέγγιση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τη φύση.

Λίλιαν

Βραβευμένος ντοκιμαντερίστας, ο Αυστριακός Αντρέας Χόρβατ μένει πιστός στο οικείο κινηματογραφικό του στιλ και στην πρώτη του ταινία μυθοπλασίας. Εμπνεόμενος από την ιστορία της Αλίσια Άλινγκ, η οποία πριν από περίπου έναν αιώνα προσπάθησε να φτάσει με τα πόδια από τη Νέα Υόρκη στην πατρίδα της Ρωσία, ακολουθεί την Πολωνή visual artist Πατρίσια Πλάνικ σε μια ανάλογη περιπέτεια, που κράτησε σχεδόν εννιά μήνες. Με ληγμένη βίζα και χωρίς να γνωρίζει λέξη στα αγγλικά, λοιπόν, η Λίλιαν αποφασίζει να γυρίσει από τις ΗΠΑ στη Ρωσία. Μόνη της λύση να διασχίσει από την ανατολική στη βορειοδυτική ακτή τη χώρα μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό.

To επιχειρεί σε ένα σιωπηλό, αυτοσχεδιαστικής ειλικρίνειας road movie, το οποίο ακτινογραφεί μια ολόκληρη χώρα (έξυπνο αν και μονοδιάστατο το εύρημα των ανοικτών ραδιοφώνων), επιχειρώντας ταυτόχρονα μια –υπερβολικά– ποιητική επαναπροσέγγιση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τη φύση. Άδειο από επεξηγήσεις και ψυχολογισμούς μα γεμάτο φρέσκιες εικόνες, φέρνει στο νου τη φαινομενολογική απλότητα ενός Αντονιόνι και την περιπετειώδη τόλμη ενός Χέρτζογκ.

Αυστρία. 2019. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Λίλιαν

Llilian
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 129 '
  • Αντρέας Χόρβατ

Με ληγμένη βίζα και χωρίς να γνωρίζει λέξη στα αγγλικά, η Λίλιαν αποφασίζει να γυρίσει από τις ΗΠΑ στη Ρωσία. Μόνη της λύση να διασχίσει από την ανατολική στη βορειοδυτική ακτή τη χώρα μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.