Ο Πύργος του Downton

1,5

Φιλομοναρχικός και μελοδραματικός οίστρος καταλαμβάνει το πρώτο κινηματογραφικό κεφάλαιο της δημοφιλούς βρετανικής σειράς, το οποίο θυμίζει διπλό επεισόδιο στιλάτης σαπουνόπερας.

Ο Πύργος του Downton

Εμπνεόμενος από τη δουλειά του στο «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» του Ρόμπερτ Άλτμαν, για την οποία απέσπασε Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, ο ειδικευμένος σε λογοτεχνικές διασκευές για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη Τζούλιαν Φέλοους ανανέωσε τη βρετανική τηλεοπτική σειρά εποχής με τον «Πύργο του Downton». Ένα βραβευμένο με Emmy, Χρυσές Σφαίρες και BAFTA δραματικό σίριαλ, το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2010 και ύστερα από έξι επιτυχημένες σεζόν δοκιμάζει τώρα τις κινηματογραφικές αντοχές του.

Όλος ο αριστοκρατικός και λαϊκός θίασος του Αβαείου συγκεντρώνεται ξανά, λοιπόν, ενθουσιασμένος από την είδηση πως το βρετανικό βασιλικό ζεύγος σκοπεύει να το επισκεφθεί και να διαμείνει εκεί για ένα βράδυ εν έτει 1927. Από τον ιδιοκτήτη του Ρόμπερτ Κρόλεϊ μέχρι τον τελευταίο υπηρέτη, ο πύργος του Ντάουντον αναστατώνεται δημιουργικά, δίνοντας στον Φέλοους την αφορμή να περιγράψει μέσα από το μικρόκοσμό του την κοινωνική πραγματικότητα της γηραιάς Αλβιώνας του Μεσοπολέμου.

Ο Πύργος του Downton - εικόνα 1

Κι εκείνος το κάνει επιστρατεύοντας την αφηγηματική συνταγή της σειράς, στην οποία η εντυπωσιακή αναπαράσταση εποχής (σύσσωμο, πλην του μοντέρ, το τηλεοπτικό τεχνικό επιτελείο δίνει το «παρών») συναντά μια πολυπρόσωπη σεναριακή ίντριγκα, το φλεγματικό χιούμορ και τις ιστορικές αναφορές. Υπάρχουν αναφορές στον ιρλανδικό αγώνα για ανεξαρτησία, στη θέση της γυναίκας, στον «εσωτερικό» ανταγωνισμό των αριστοκρατών, ακόμη και στη (μη) αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.

Από εκεί αναλαμβάνει ο τηλεοπτικά έμπειρος σκηνοθέτης Μάικλ Ένγκλερ («Six feet under», «Sex and the city», «30 rock»), ο οποίος κατορθώνει να πετύχει την εύρυθμη διηγηματική ισορροπία, διασκεδάζοντας τους απανταχού θαυμαστές κάθε στιλάτης σαπουνόπερας με μια αβάσταχτης ελαφρότητας μελοδραματική φάρσα. Γιατί πώς αλλιώς να περιγράψει κάποιος την –εν μέσω αυτοκρατορικής κατάρρευσης τότε κι επικείμενου Brexit τώρα– ιστορία διαταξικής συνένωσης όλων των ευσυνείδητων Βρετανών μπροστά στη σχεδόν… υπαρξιακή ανάγκη τους να υπηρετήσουν τον καλοκάγαθο μονάρχη τους, η επί της γης του Ντάουντον παρουσία του οποίου θα λύσει κάθε –μα κάθε– καθημερινό τους πρόβλημα;

Μ. Βρετανία. 2019. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πύργος του Downton

Downton Abbey
1,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 122 '
  • Μάικλ Ένγκλερ

Από τον ιδιοκτήτη του Ρόμπερτ Κρόλεϊ μέχρι τον τελευταίο υπηρέτη, ο πύργος του Ντάοουντον αναστατώνεται όταν το βρετανικό βασιλικό ζεύγος ανακοινώνει πως σκοπεύει να τον επισκεφθεί και να διαμείνει εκεί για ένα βράδυ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.