Ο Πρίγκιπας του Καρτέλ

2

Τηλεοπτικής αισθητικής και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, η ταινία αφήνει ανεκμετάλλευτες τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της.

Ο Πρίγκιπας του Καρτέλ

Ίσως στο άκουσμα της λέξης «DeLorean» οι περισσότεροι σκεφτόμαστε αμέσως το φουτουριστικό αυτοκίνητο του Μάρτι ΜακΦλάι στην «Επιστροφή στο Μέλλον», η ταινία του Νικ Χαμ («Η Τρύπα», «Ο Ψίθυρος των Αγγέλων») όμως ρίχνει φως στην απίστευτη αληθινή ιστορία πίσω από την κατασκευή του. Στις αρχές των ’80s ο δημιουργός του αυτοκινήτου Τζον ντε Λόριαν είναι στο απόλυτο μηδέν.

Η παραγωγή του οχήματος έχει καταρρεύσει και η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών. Τότε ζητάει τη βοήθεια του φίλου του Τζον Χόφμαν, ο οποίος θα μπορέσει με τις παράνομες διασυνδέσεις του να βρει τα εκατομμύρια που θα κρατήσουν ζωντανό το όραμά του. Εκείνο που δεν ξέρει όμως είναι πως ο Χόφμαν συνεργάζεται με το FBI και του την έχει στημένη.

Ο Πρίγκιπας του Καρτέλ - εικόνα 1

Η υπόθεση Ντε Λόριαν είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία προδοσίας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… σαιξπηρική. Οι κρυφές επιδιώξεις, το βάρος των απωθημένων και οι ανασφάλειες σιγοβράζουν πίσω από μια (λυκο)φιλία βασισμένη στο συμφέρον, η οποία είναι καταδικασμένη να χαλάσει. Ο Χόφμαν, ένα αποτυχημένο πρώην βαποράκι, βλέπει στον Ντε Λόριαν όσα ανέκαθεν ήθελε να γίνει. Έχει ακλόνητη αυτοπεποίθηση, είναι χαρισματικός και πλούσιος λόγω των πρωτότυπων ιδεών του.

Εν ολίγοις, ο Ντε Λόριαν ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο και ο Χόφμαν είναι ένας ζηλόφθονος αριβίστας, που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να πιάσει την καλή. Ο Νικ Χαμ, πάλι, αφήνει ανεκμετάλλευτες τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας και την πολυπλοκότητα των πρωταγωνιστών της, για να στήσει μια αφήγηση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Τηλεοπτική αισθητική, ράθυμο μοντάζ κι επιφανειακές ερμηνείες συμπληρώνουν το παζλ μιας ταινίας, που πατάει φρένο κάπου στη μέση της διαδρομής.

Πουέρτο Ρίκο, Αγγλία, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Πρίγκιπας του Καρτέλ

Driven
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 108 '
  • Νικ Χαμ

Ένα πρώην βαποράκι και νυν πληροφοριοδότης στήνει την κομπίνα της ζωής του όταν μετακομίζει δίπλα στον μεγιστάνα Τζον ντε Λόριαν, δημιουργό του ομώνυμου φουτουριστικού αυτοκινήτου των ’80s.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.