Yesterday

2,5

«Διπρόσωπη» κωμωδία, που εκμεταλλεύεται δημιουργικά και αστεία την πανέξυπνη σεναριακή ιδέα της, την οποία φορτώνει με ένα σιροπιασμένο love story και ναΐφ μηνύματα χολιγουντιανής κοπής.

Yesterday

Κυνηγώντας τις πρωτότυπες σεναριακές ιδέες με το τουφέκι, η κινηματογραφική βιομηχανία δεν θα μπορούσε να αφήσει αυτήν ανεκμετάλλευτη: ο Τζακ Μάλικ είναι ένας νεαρός Βρετανός ινδικής καταγωγής, ο οποίος προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει καριέρα μουσικού. Κανείς, ακόμη και η οικογένειά του, δεν εκτιμά το ταλέντο και την αγωνία του, εκτός από τη φίλη του Έλι, η οποία είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του κι εκτελεί χρέη μάνατζέρ του. Ώσπου μια νύχτα με ένα παράξενο παγκόσμιο μπλακάουτ προκαλείται ένα ατύχημα και ο Τζακ καταλήγει στο νοσοκομείο. Όταν ξυπνάει, με δύο μπροστινά δόντια λιγότερα, διαπιστώνει με τεράστια έκπληξη πως κανείς γύρω του δεν γνωρίζει την ύπαρξη των Beatles και δεν υπάρχει άνθρωπος που να ξέρει έστω ένα τραγούδι τους! Ξεκινώντας από το «Yesterday», αρχίζει να τα οικειοποιείται, το ένα μετά το άλλο, τραβώντας την παγκόσμια μουσική προσοχή πάνω του.

Ένα κινηματογραφικό σενάριο δεν είναι, βέβαια, απλώς μια έξυπνη ιδέα και ο Ρίτσαρντ Κέρτις, ο οποίος έχει δοκιμάσει ξανά να συνδυάσει μια ρομαντική κομεντί με στοιχεία φαντασίας στο «Όσα Φέρνει ο Χρόνος», αποδεικνύει εδώ γιατί είναι ο πιο πετυχημένος Βρετανός σεναριογράφος («Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία», «Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς», «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», «Αγάπη Είναι…», όπως και τα τηλεοπτικά «Μαύρη Οχιά» και «Mr. Bean»). Με αστείες ατάκες, πικάντικες λεπτομέρειες και γλαφυρούς περιφερειακούς χαρακτήρες, στήνει ευρηματικά έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο χωρίς τα θρυλικά «Σκαθάρια» και σατιρίζει πανέξυπνα τη διαφορά της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας των ετοιματζίδικων σουξέ και των πρετ-α-πορτέ σταρ με το ανήσυχο πνεύμα της σπουδαιότερης ροκ μπάντας στην ιστορία.

Yesterday - εικόνα 1

Από τους Oasis στο «Hey, dude», χρησιμοποιεί τους κωμικούς τόνους άλλοτε ανεκδοτολογικά και όποτε χρειάζεται με βαθύ σαρκασμό, σερβίροντας στον αφηγηματικά επιδέξιο Ντάνι Μπόιλ («Trainspotting», «Slumdog Millionaire») την καλοστρωμένη πλοκή μιας σπιρτόζικης μα «διπρόσωπης» κωμωδίας. Διότι όσο το «Yesterday» παραμένει στη μελωδική πλευρά είναι και νοσταλγικό, και συγκινητικό, και διασκεδαστικά εύστοχο, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το πάνω χέρι παίρνει η ερωτική ιστορία του Τζακ και της Έλι.

Ένα σιροπιασμένο love story που «τεντώνεται» και μελοδραματοποιείται με το ζόρι, συνοδευόμενο από ναΐφ μηνύματα χολιγουντιανής κοπής πάνω στην ειλικρίνεια, την αγάπη και την καλλιτεχνική ακεραιότητα. Πρόκειται για την –απαραίτητη;– feelgood, καθησυχαστική νότα την οποία οι Κέρτις και Μπόιλ σκεπάζουν με την αύρα του μοντέρνου παραμυθιού («Ob-la-di, Ob-la-da»), που θα έμενε αξέχαστο αν τολμούσε να κοιτάξει και τη σκοτεινή πλευρά ενός κόσμου που έχει ξεχάσει, διότι κάποιοι θυμούνται την ιστορία της ποπ κουλτούρας του.

Μ. Βρετανία. 2019. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: TULIP ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Yesterday

2,5
  • Κωμωδία
  • 2019
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ντάνι Μπόιλ

Ο Τζακ είναι ένας νεαρός μουσικός χωρίς την παραμικρή αναγνώριση. Ύστερα από ένα παράξενο παγκόσμιο μπλακ άουτ κι ένα ατύχημα με το ποδήλατό του όμως ξυπνά σε έναν κόσμο όπου μόνον αυτός γνωρίζει την ύπαρξη και τα τραγούδια των Beatles.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.