Η Νηπιαγωγός

3,5

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς για ένα ευφυές, χαμηλότονο δράμα με αδιαμφισβήτητο ατού το μοναδικό ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Μάγκι Τζίλεγχαλ.

Η Νηπιαγωγός

Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την ενήλικη από την ανήλικη ζωή; Και κατά πόσο η δεύτερη μπορεί να μείνει αμόλυντη από τις ακυρώσεις και τα απραγματοποίητα όνειρα των μεγάλων; Η Σάρα Κολαντζέλο εισβάλλει με το ανεξάρτητο, χαμηλού προϋπολογισμού δράμα της στον κόσμο δύο ευαίσθητων ανθρώπων. Πρόκειται για μια μεσήλικη νηπιαγωγό, η οποία προσπαθεί να βρει νόημα στην τακτοποιημένη καθημερινότητά της μετά την ανατροφή των παιδιών της, και τον πεντάχρονο μαθητή της, ο οποίος μεγαλώνει με κάθε λογής νταντάδες που προσλαμβάνει ο πολυάσχολος πατέρας του. Ποιο είναι το μέσο για να εκφραστούν οι ανασφάλειές τους; Μα φυσικά η ποίηση...

Η Λίζα έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί σεμινάρια ποίησης ως μια διέξοδο από το υπαρξιακό της άγχος. Όταν μια μέρα ο Τζίμι απαγγείλει δικά του ποιήματα, με λέξεις απλές αλλά γεμάτες νόημα, η αποπροσανατολισμένη νηπιαγωγός θα βρει νέο σκοπό στη ζωή της: να γίνει ο μέντορας που θα γαλουχήσει τον μικρό ποιητή, έτσι ώστε να αναπτύξει το αστείρευτο ταλέντο του. Τον ξυπνάει κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου για να κάνουν πνευματικούς περιπάτους, του μαθαίνει να κοιτάζει από διαφορετικές οπτικές την πεζή πραγματικότητα, ενώ πείθει τον πατέρα του να τον κρατάει μετά το σχολείο για να τον «διαπαιδαγωγήσει» κατάλληλα.

Η Νηπιαγωγός - εικόνα 1

Πού σταματάει όμως ο ρόλος ενός πνευματικού καθοδηγητή και πού ξεκινούν οι εμμονές ενός καταπιεσμένου ενηλίκου; Αυτά τα ερωτήματα διερευνά η Κολαντζέλο στο διεισδυτικό ριμέικ του ομότιτλου ισραηλινού φιλμ που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ναντάβ Λαπίντ το 2014 (και το οποίο δεν έχει προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες). Η «Νηπια­γωγός», η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς, λειτουργεί εξαιρετικά ως ένα ευφυές, χαμηλότονο δράμα, το οποίο προς το πικρό τέλος του φλερτάρει επιτυχημένα με το είδος του ψυχολογικού θρίλερ.

Σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα η Μάγκι Τζίλεγχαλ, σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της καριέρας της. Χρησιμοποιώντας μονάχα ερμηνευτικά ημιτόνια, η σαραντάχρονη ηθοποιός καταφέρνει, χωρίς νατουραλιστικές υπερβολές, να αποτυπώσει την ολίσθηση της πρωταγωνίστριας από την απογοήτευση στην πνευματική αστάθεια. Η μοναδική ερμηνεία της ισορροπεί πάνω σε αυτήν τη λεπτή γραμμή μέχρι το επώδυνο τέλος, δηλαδή τη σκληρή συνειδητοποίηση της άβολης πραγματικότητας· η οποία θέλει την προβολή των δικών της φιλοδοξιών πάνω στα ανήλικα υποκείμενα που την περιβάλλουν (τα δικά της παιδιά, ο «ποιητής» Τζίμι) να λειτουργεί κάποιες φορές λυτρωτικά για την ίδια, αλλά πάντοτε τραυματικά για τους άλλους... Αλλά μήπως αυτός δεν είναι ο ρόλος της πλειονότητας των ενηλίκων στον «προκρούστειο» κόσμο όπου μεγαλώνουν τα παιδιά τους;

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 96΄ Διανομή: SEVEN FILMS / STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Νηπιαγωγός

The Kindergarten Teacher
3,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 96 '
  • Σάρα Κολάντζελο

Η νηπιαγωγός Λίζα Σπινέλι ανακαλύπτει ότι ο μαθητής της Τζίμι έχει ένα σπάνιο ταλέντο στην ποίηση. Αποφασίζει, λοιπόν, αυτοβούλως να ανακηρυχτεί μέντορας του πεντάχρονου παιδιού, ξεπερνώντας κάποια στιγμή τα όρια και φτάνοντας μέχρι την υπερβολή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.