Κάτω Από το Δέντρο

2,5

Τα κρυμμένα εντός των οικιακών τειχών βορειοευρωπαϊκά οικογενειακά μυστικά αποκαλύπτονται σε ένα υπόκωφο δραματικό θρίλερ με σεναριακή συγκρότηση και σκηνοθετική ατμόσφαιρα, αλλά υπερβολική κορύφωση.

Κάτω Από το Δέντρο

Η σκιά ενός δέντρου έχει εντελώς διαφορετική αξία στο γεωγραφικό βορρά απ’ ότι στο νότο. Γιατί όσο πολύτιμη μπορεί να είναι μια καλοκαιρινή μέρα σε εμάς, άλλο τόσο προβληματική μπορεί να είναι στην Ισλανδία, όπου και τη θερμότερη μέρα του χρόνου κανείς δεν θέλει να κρυφτεί από τον ήλιο. Μια ανεπιθύμητη σκιά λοιπόν, αυτή που ρίχνει ένα μεγάλο δέντρο στη βεράντα του διπλανού σπιτιού, αποτελεί τη σεναριακή αφορμή για όσα εξελιχθούν στην καινούργια ταινία του 40χρονου Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον, του οποίου την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Either Way» διασκεύασε ως «Γελαστό Πρίγκιπα» το 2013 ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Βασικός ήρωάς της είναι ο Άτλι, πατέρας ενός τετράχρονου κοριτσιού, ο οποίος μετά από ένα γερό καυγά με τη σύζυγό του αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι τους και να επιστρέψει στο πατρικό του. Εκεί θα εμπλακεί στη διαμάχη που έχουν οι ηλικιωμένοι γονείς του με το γειτονικό τους ζευγάρι για την… περιβόητη σκιά, μια αντιπαράθεση που σταδιακά θα αρχίσει να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα.

Κάτω Από το Δέντρο - εικόνα 1

Τρεις οικογένειες μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Σίγουρδσον, ο οποίος παρατηρεί με κινηματογραφική ψυχραιμία την απίσχναση των σύγχρονων κοινωνικών δεσμών, έτοιμων να διαρραγούν με την πρώτη ευκαιρία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτό το γαϊτανάκι παρεξηγήσεων περιγράφονται εύστοχα, στη ρεαλιστικά ανθρώπινη διάστασή τους, η οποία λόγω εμμονών, ανασφαλειών και προκαταλήψεων τούς εμποδίζει να ξεκολλήσουν από το παρελθόν τους – η αιτία διαπληκτισμού του Άτλι και της συζύγου του έχει να κάνει με μια παρελθούσα σχέση του, η ψυχολογική αστάθεια της μητέρας του οφείλεται σε ένα τραγικό οικογενειακό συμβάν. Σ’ αυτό το φαινομενικά τακτοποιημένο, μα εσωτερικά κοχλάζον σκηνικό μια διαφωνία περί… δένδρου σκιάς είναι αρκετή για να βγουν με φόρα στην επιφάνεια κρυμμένα εντός των οικιακών τειχών βορειοευρωπαϊκά μυστικά και τραύματα, σε ένα υπόκωφο δραματικό θρίλερ με σεναριακή συγκρότηση και σκηνοθετική ατμόσφαιρα, το οποίο επιλέγει μια υπερβολική κι οριακά διδακτική, υφολογικά και νοηματικά περιττή κορύφωση μεγέθους… αρχαίας τραγωδίας.

Ισλανδία, Δανία. 2017. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάτω Από το Δέντρο

Undir Trenu / Under the Tree
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 89 '
  • Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον

O Άτλι, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, τσακώνεται με τη σύζυγό του και αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του. Εκεί θα εμπλακεί στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονές τους για τη σκιά ενός μεγάλου δέντρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.