Bohemian Rhapsody: Είναι εφικτή μια «κατάλληλη για όλους» βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι;

Ο φαντασμαγορικός μουσικός κόσμος των Queen και το φλογερό ταμπεραμέντο του θρυλικού τραγουδιστή τους παίρνουν σάρκα και οστά σε μια σινε-βιογραφία που οι οπαδοί της μπάντας περιμένουν καιρό... Πόσο όμως πιστή στην αλήθεια έμεινε μια παραγωγή που εκτροχιάστηκε την ύστατη στιγμή;

Bohemian Rhapsody: Είναι εφικτή μια «κατάλληλη για όλους» βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι;

Οι Queen δεν ήταν ποτέ το τυπικό rock ’n’ roll συγκρότημα με την ξέφρενη ζωή και τα υπέρμετρα εγώ. Αντίθετα, η μπάντα ήταν συνώνυμη της σκληρής δουλειάς εντός κι εκτός στούντιο, ενώ εξέπεμπε μια λαμπερή ειλικρίνεια μέσω των στίχων της, μεταδίδοντας αβίαστα την ελπίδα στο κοινό κάθε προέλευσης.

Όμως οι Μπράιαν Μέι (κιθάρα), Τζον Ντίκον (μπάσο) και Ρότζερ Τέιλορ (ντραμς) μάλλον δεν θα πετύχαιναν τίποτε από όλα αυτά, αν στα πρώτα βήματα της μπάντας δεν προσλάμβαναν έναν νεαρό από τη Ζανζιβάρη ονόματι Φαρούκ Μπουλσάρα για τραγουδιστή. Το πραγματικό όνομα του Φρέντι Μέρκιουρι δεν προδίδει μόνο την καταγωγή του αλλά και την ανάγκη του να εφεύρει μια larger than life περσόνα, η οποία θα τον απελευθέρωνε διά παντός και καλλιτεχνικά, και συναισθηματικά.

Is this the real life?

Bohemian Rhapsody: Είναι εφικτή μια «κατάλληλη για όλους» βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι; - εικόνα 1

Η σταδιακή μεταμόρφωση του Μέρκιουρι από άσημο τραγουδιστή με εκκεντρικό ντύσιμο σε ροκ σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς ενδιαφέρει και τον Άντονι ΜακΚάρτεν. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος («Η πιο Σκοτεινή Ώρα», «Η Θεωρία των Πάντων») θέτει ως σημείο εκκίνησης την πρώτη συναυλία των Queen με τον Μέρκιουρι και βάζει τελεία στην ανεπανάληπτη εμφάνισή τους στο Live Aid το 1985. Λίγα χρόνια δηλαδή προτού ο Μέρκιουρι χάσει τη ζωή του εξαιτίας επιπλοκών του AIDS. Στο ενδιάμεσο απεικονίζονται όλοι οι σημαντικοί σταθμοί της καριέρας του συγκροτήματος, ενώ παρακολουθούμε τον καλλιτέχνη να εμπλουτίζει συνεχώς τη σκηνική του παρουσία με διάχυτη θεατρικότητα και αδιάκοπη επικοινωνία με το κοινό.

Εκείνο όμως που δεν θίγεται παρά μόνο επιφανειακά είναι η ομοφυλοφιλία του. Πράγματι, δημόσια ο τραγουδιστής κρατούσε χαμηλούς τόνους σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, αλλά η ταινία την προσεγγίζει από μια στρέιτ οπτική γωνία και την κρατά πάντα σε απόσταση, σαν να φοβάται να απευθυνθεί άμεσα σε ένα καθοριστικό κομμάτι του χαρακτήρα του.

Από την άλλη, ο ταλαντούχος και βραβευμένος με Emmy ηθοποιός Ράμι Μάλεκ («Mr. Robot»), ο οποίος ενσαρκώνει τον Μέρκιουρι, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Έχει ρίξει τρομερή δουλειά για να ενσωματώσει πειστικά στην ερμηνεία του την παραμικρή κίνηση του ροκ σταρ τόσο πάνω όσο και κάτω από τη σκηνή, ενώ προσπαθεί με ειλικρίνεια να δώσει συναισθηματικό βάθος στον χαρακτήρα του χωρίς να μοιάζει ποτέ με καρικατούρα. Γιατί όμως η τελική εικόνα του Μέρκιουρι μοιάζει τόσο αποστειρωμένη; Μάλλον γι’ αυτό φταίνε οι ίδιοι οι Queen...

Is this just fantasy?

Bohemian Rhapsody: Είναι εφικτή μια «κατάλληλη για όλους» βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι; - εικόνα 2

Από το 2010, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια του «Bohemian Rhapsody», τα μέλη των Queen είχαν αποφασίσει πως η ταινία θα απευθυνόταν σε όλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιαδήποτε τολμηρή σκηνή θα βρισκόταν αργότερα στον ψηφιακό κάδο απορριμμάτων του μοντάζ. Γι’ αυτόν το λόγο εξάλλου εγκατέλειψε το project ο πολύς κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν, ο οποίος ήταν η πρώτη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όταν πια η ταινία ξεκίνησε γυρίσματα, ακολούθησε ακόμη μία εγκατάλειψη, αλλά για τελείως διαφορετικό λόγο. Ο σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ («Οι Συνήθεις Ύποπτοι», «X-Men») δύο εβδομάδες προτού ολοκληρωθεί η παραγωγή απολύθηκε εξαιτίας της αντιεπαγγελματικής του συμπεριφοράς, ενώ λίγες ημέρες μετά κατηγορήθηκε για το βιασμό ενός ανηλίκου το 2003. Εντέλει την ολοκλήρωση της ταινίας ανέλαβε ο Ντέξτερ Φλέτσερ («Έντι ο Αετός»), με τον Σίνγκερ παρ’ όλα αυτά να πιστώνεται εξολοκλήρου τη σκηνοθεσία. Δύσκολα θα μάθουμε αν η ταινία επηρεάστηκε από αυτές τις εξελίξεις. Το πορτρέτο του Μέρκιουρι, πάντως, ολοκληρώνεται με αγάπη και σεβασμό, αλλά ίσως με περισσότερες επιφυλάξεις από όσες τελικά χρειαζόταν.


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Περισσότερες πληροφορίες

Bohemian Rhapsody

2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 134 '
  • Μπράιαν Σίνγκερ

Η ιστορία του Φαρούκ Μπουλσάρα, πρόσφυγα από τη Ζανζιβάρη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έγινε γνωστός ως ο τραγουδιστής και ηγέτης των Queen Φρέντι Μέρκιουρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.