Γκωγκέν

2

Υποτονική και άνευρη βιογραφία, η οποία αποκτά βάθος και κάποιο δραματικό ενδιαφέρον όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Γκωγκέν

Υποτονική και άνευρη βιογραφία, η οποία αποκτά βάθος και κάποιο δραματικό ενδιαφέρον όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Γκωγκέν - εικόνα 1

Η ισχυρότερη κινηματογραφική εικόνα που έχουμε για τον Γάλλο ζωγράφο Πολ Γκογκέν (1848-1903) είναι­ αναμφίβολα αυτή του βραβευμένου με Όσκαρ β΄ ρόλου Άντονι Κουίν στο «Lust for Life» (1956) του Βινσέντε Μινέλι. Με διαφορετική, λιγότερο εξωστρεφή ερμηνευτική προσέγγιση, ο Βενσάν Κασέλ ενσαρκώνει επίσης πειστικά τον διάσημο μετα-ιμπρεσιονιστή, ο οποίος νιώθει ασφυκτικά στο κομφορμιστικό για τις αναζητήσεις του Παρίσι του 1891. Χωρίς να έχει καταξιωθεί ακόμη ως εικαστικός πρώτης γραμμής, αποφασίζει να αφήσει πίσω την εξαμελή οικογένειά του και να ταξιδέψει στον Νότιο Ειρηνικό και στην Ταϊτή, με σκοπό να ψάξει την πνευματική καθαρότητα και μια καλλιτεχνική αναγέννηση. Θα βρεθεί σε έναν επίγειο παράδεισο, που όμως του επιφυλάσσει μια σειρά από εκπλήξεις, τις οποίες η δεύτερη ταινία του Εντουάρ Ντελίκ («Mariage a Mentoza») συναρτά με τον πολυνησιακό τρόπο ζωής και τις παρουσιάζει ως βαθιά και άλυτα μυστήρια για έναν (ακόμη και ανοιχτόμυαλο) Ευρωπαίο.

Ο Γκογκέν γοητεύεται από την απόλυτα δεμένη με τη φύση καθημερινότητα­ των Μαορί, την αποτυπώνει συναρπαστικά στους πίνακές του, οι οποίοι μετά το θάνατό του θα αναγνωριστούν ως μοντέρνα αριστουργήματα, δεν μπορεί όμως να καταλάβει πραγματικά και ουσιαστικά την ανιμιστική, «πρωτόγονη» φιλοσοφία (τα πνεύματα που καταλαμβάνουν την Τεχούρα) των Πολυνησίων. Παραμένει ένας σαγηνευμένος παρατηρητής, ένας ξένος, μια θέση που διατηρούσε, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, και στη γαλλική πρωτεύουσα. Όλα αυτά σε μια ευπρεπή ως παραγωγή, εικαστικά γοητευτική, αλλά υποτονική και άνευρη βιογραφία, η οποία αποκτά βάθος και κάποιο δραματικό ενδιαφέρον λίγο πριν από το φινάλε (ανάμεσα σε δύο κόσμους, ο Γκογκέν συνειδητοποιεί πως δεν ανήκει τελικά σε κανέναν), όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Γκωγκέν

Gauguin
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 102 '
  • Εντουάρ Ντελίκ

Νιώθοντας ασφυκτικά στο κομφορμιστικό Παρίσι του 1891, ο ζωγράφος Πολ Γκογκέν αφήνει πίσω την εξαμελή οικογένειά του και ταξιδεύει στην Ταϊτή, αναζητώντας πνευματική καθαρότητα και καλλιτεχνική αναγέννηση. Θα βρεθεί σε έναν επίγειο παράδεισο, που όμως του επιφυλάσσει μια σειρά από εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.