Το πολιτικό σινε-παιχνίδι του Άαρον Σόρκιν

Ο οσκαρικός σεναριογράφος κάθεται για πρώτη φορά­ στην καρέκλα του σκηνοθέτη και κινηματογραφεί την Τζέσικα Τσαστέιν στο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Molly’s Game».

Το πολιτικό σινε-παιχνίδι του Άαρον Σόρκιν

Ο οσκαρικός σεναριογράφος κάθεται για πρώτη φορά­ στην καρέκλα του σκηνοθέτη και κινηματογραφεί την Τζέσικα Τσαστέιν στο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Molly’s Game».

Το πολιτικό σινε-παιχνίδι του Άαρον Σόρκιν - εικόνα 1

Τη νύχτα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον αμερικανικό προεδρικό θώκο, ο Άαρον Σόρκιν, ο πιο ακριβοπληρωμένος σεναριογράφος του Χόλιγουντ (με 4 εκατ. δολάρια ανά σενάριο), έστειλε ανοιχτό γράμμα στη 15χρονη κόρη του προτρέποντάς τη να παλέψει και να θυμάται πως «τις σκοτεινότερες μας ημέρες διαδέχονται οι φωτεινότερες στιγμές μας». Αυτή η φράση συνοψίζει τόσο την πορεία της προσωπικής ζωής του Σόρκιν όσο και τις τύχες των διασημότερων ηρώων του στο σινεμά και στην τηλεόραση. Αυτοδημιούργητοι American heroes οι οποίοι ξεκίνησαν με λίγα για να αποκτήσουν δόξα, όπως ο προπονητής μπέιζμπολ Μπίλι (Μπραντ Πιτ) στο υποψήφιο για έξι Όσκαρ «Moneyball» ή ο ιδιοφυής ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς στην ομότιτλη ταινία του Ντάνι Μπόιλ.

Γέννημα θρέμμα Νεοϋορκέζος, ο Σόρκιν επιδίωξε στις αρχές του ’80 καριέρα ηθοποιού χωρίς επιτυχία, δουλεύοντας παράλληλα ως σοφέρ και μπάρμαν, ώσπου ένα βράδυ «συναντήθηκε» με μια γραφομηχανή IBM στο σπίτι ενός φίλου και άρχισε να γράφει. Η γνωριμία τού έδωσε «πρωτοφανή αυτοπεποίθηση κι ευτυχία» κι έκτοτε δεν σταμάτησε να αναπτύσσει το χαρακτηριστικό του αφηγηματικό στιλ. Περιβόητος πια για τους μακροσκελείς, κοφτερούς διαλόγους που «τρέχουν» με ρυθμούς πολυβόλου και γέννησαν το επονομαζόμενο «walk and talk» μονοπλάνο, ο Σόρκιν ξεχώρισε από την πρώτη του ταινία, το βραβευμένο δικαστικό δράμα «Ζήτημα Τιμής», στην οποία ακούγεται σε μια στιγμή έντασης η θρυλική ατάκα του Τζακ Νίκολσον προς τον Τομ Κρουζ: «You can’t handle the truth!» ­Τώρα, ο Σόρκιν ετοιμάζεται να καθίσει ξανά στην έδρα, για πρώτη φορά όμως ως σκηνοθέτης, με κατηγορούμενη την εκθαμβωτική Τζέσικα Τσαστέιν στο «Molly’s Game».

HIGHLIGHTS

Το πολιτικό σινε-παιχνίδι του Άαρον Σόρκιν - εικόνα 2

«Δυτική πτέρυγα»
Η τηλεοπτική σειρά που σόκαρε τις ΗΠΑ πολύ πριν από το «House of cards», αποκαλύπτοντας τις δολοπλοκίες του πολιτικού συστήματος. Στην πρώτη της σεζόν κέρδισε 9 βραβεία Emmy, με τον Σόρκιν να γράφει το σενάριο για πάνω από 80 επεισόδια.

Το πολιτικό σινε-παιχνίδι του Άαρον Σόρκιν - εικόνα 3

«The Social Network»
Ταινία αφιερωμένη στον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ. Χάρισε στον Σόρκιν Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Bafta καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, στο οποίο αποτυπώνεται απόλυτα το αρχιτεκτονικά δομημένο αφηγηματικό του στιλ.

Το πολιτικό σινε-παιχνίδι του Άαρον Σόρκιν - εικόνα 4

«Molly’s Game»
Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Άλαν Σόρκιν, σε σενάριο του ίδιου και με πρωταγωνίστρια την Τζέσικα Τσαστέιν, η οποία ενσαρκώνει τη δυναμική Μόλι Μπλουμ. Η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία διεκδικεί δύο Χρυσές Σφαίρες (α’ γυναικείου ρόλου και σεναρίου).

Περισσότερες πληροφορίες

Molly’s Game

2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 140 '
  • Άαρον Σόρκιν

Καταξιωμένη σκιέρ που αποτυγχάνει την τελευταία στιγμή να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, η Μόλι Μπλουμ πιάνει δουλειά ως βοηθός ενός διοργανωτή παιχνιδιών πόκερ για πλούσιους και διάσημους. Γρήγορα κάνει το παιχνίδι δική της υπόθεση, μπαίνοντας στο στόχαστρο του FBI.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.