Το Λιμάνι της Αγωνίας

5

Οκτώ βραβεία Όσκαρ για μια εμβληματική στιγμή του μεταπολεμικού αμερικανικού σινεμά κι ένα ρωμαλέο κοινωνικό δράμα που σόκαρε με το ρεαλισμό και την αφηγηματική δύναμή του.

Το Λιμάνι της Αγωνίας

Οκτώ βραβεία Όσκαρ για μια εμβληματική στιγμή του μεταπολεμικού αμερικανικού σινεμά κι ένα ρωμαλέο κοινωνικό δράμα που σόκαρε με το ρεαλισμό και την αφηγηματική δύναμή του.

Το Λιμάνι της Αγωνίας - εικόνα 1

Λες και έχει μετατρέψει σε –συγκλονιστική– μυθοπλασία τη δική του, πολύπαθη και αμφιλεγόμενη μέχρι σήμερα πορεία, ο Ελία Καζάν μεταφέρει το 1954 στην οθόνη τη γραμμένη από το συγγραφέα Μπαντ Σούλμπεργκ ιστορία του Τέρι Μαλόι, ενός νεαρού πρώην μποξέρ που δουλεύει ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο ελέγχει η τοπική μαφία. Αν και αρχικά απόλυτα ανεκτικός απέναντί της, δεν θα αντέξει τις ενοχές και θα αποφασίσει να καταθέσει την αλήθεια στην επιτροπή που ερευνά τα σχετικά εγκλήματα.

Είναι λίγο μετά από την κατάθεση του ίδιου του Καζάν στην επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, στην οποία αποκάλυψε ονόματα κομουνιστών συναδέλφων του, μια επώδυνη (και επονείδιστη) διαδικασία που θα τον τραυματίσει βαθιά, οπλίζοντάς τον με μια μαρτυρική ωριμότητα. Θα τη μετατρέψει σε μια ασυγκράτητη κινηματογραφική ορμή που ξεχειλίζει από το «Λιμάνι της Αγωνίας», ένα ρωμαλέο κοινωνικό δράμα που σόκαρε με το ρεαλισμό και την αφηγηματική δύναμή του. Σκηνοθετημένο σαν μια σπαρακτική χορογραφία και ερμηνευμένο με μοντέρνο δυναμισμό, αποτελεί μια εμβληματική στιγμή του μεταπολεμικού αμερικανικού σινεμά, βραβευμένη με οκτώ Όσκαρ.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1954. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Λιμάνι της Αγωνίας

ON THE WATERFRONT
5
  • Δραματική
  • 1954
  • Διάρκεια: 108 '
  • Ελία Καζάν

Ένας πρώην μποξέρ που δουλεύει ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Νιου Τζέρσεϊ αποφασίζει να σηκώσει κεφάλι ενάντια στη μαφία που το ελέγχει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.