«Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα»: Επικό παραμύθι τριών διαστάσεων

Για μια ακόμη φορά η αγαπημένη «Χιονάτη» των αδελφών Γκριμ πυροδοτεί μια φαντασμαγορική περιπέτεια η οποία μας ταξιδεύει σε ένα φανταστικό κόσμο με μεσαιωνικές αναφορές, έχοντας στο πρωτοκλασάτο καστ της τους Κρις Χέμσγουορθ, Τζέσικα Τσαστέιν, Έμιλι Μπλαντ, Σαρλίζ Θερόν.

«Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα»: Επικό παραμύθι τριών διαστάσεων

Για μια ακόμη φορά η αγαπημένη «Χιονάτη» των αδελφών Γκριμ πυροδοτεί μια φαντασμαγορική περιπέτεια η οποία μας ταξιδεύει σε ένα φανταστικό κόσμο με μεσαιωνικές αναφορές, έχοντας στο πρωτοκλασάτο καστ της τους Κρις Χέμσγουορθ, Τζέσικα Τσαστέιν, Έμιλι Μπλαντ, Σαρλίζ Θερόν.

«Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα»: Επικό παραμύθι τριών διαστάσεων - εικόνα 1

Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί όλο και περισσότερο μας αρέσει να κοιτάμε πίσω, στους σκοτεινούς μεσαιωνικούς καιρούς; Η ανεπανάληπτη επιτυχία του «Game of Thrones» είναι μία μόνο από τις δεκάδες αφορμές για να ξεκινήσει η συζήτηση... Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι η κινηματογραφική / τηλεοπτική φαντασία των τελευταίων δεκαετιών βασίζεται στη μυθολογία και την αισθητική των Middle Ages. Θυμηθείτε απλώς τις φαντασμαγορικές τολκινικές τριλογίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ», τη σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ, το επικό «Χρονικό της Νάρνια», σκοτεινές διασκευές παραμυθιών όπως η «Κοκκινοσκουφίτσα» της Κάθριν Χάρντγουικ και φυσικά την προ τετραετίας «Χιονάτη και τον Κυνηγό» του Ρούπερτ Σάντερς...

«Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα»: Επικό παραμύθι τριών διαστάσεων - εικόνα 2

Αγαπημένε μου Μεσαίωνα
Αν κάποιος θελήσει να προσεγγίσει το φαινόμενο με μια κοινωνικοπολιτική διάθεση, θα φτάσει εύκολα στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης έχει πάρει για τα καλά μια επικίνδυνη στροφή προς την προ-μοντερνικότητα, με τα παντοδύναμα οικονομικά φέουδα (λέγε μας και ελίτ) να αποδομούν το αξιακό σύστημα του Διαφωτισμού με γοργό ρυθμό. Αλλά, αυτή είναι μόνο μία –και μάλλον η πιο κρυφή– αιτιολόγηση του φαινομένου. Γιατί πριν από όλες τις βαθιές αναλύσεις, οι θεατές βρίσκουν στους μακρινούς μεσαιωνικούς καιρούς όσα τους λείπουν από το σήμερα. Πρώτα και κύρια την απλότητα. Κοιτάξτε σήμερα πόσα social media, applications και ένα σωρό άλλα τεχνολογικά συμπράγκαλα χρειάζονται για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας! Τότε αρκούσε μια φωτιά, ένα άλογο και ενίοτε ένα κοφτερό σπαθί για να φτιάξεις παρεάκι.

Συμπληρώστε ότι σήμερα τα όρια μεταξύ καλού και κακού είναι θολά και τα κίνητρα της κάθε πλευράς αντικρουόμενα και μπερδεμένα – καταραμένος μεταμοντερνισμός! Τότε, τα συστήματα ήταν πιο (καταπιεστικά) απλά και τα πάντα πιο (βίαια) τακτοποιημένα. Αυτό που σήμερα λείπει βασανιστικά, όμως, είναι ο ρομαντισμός, δηλαδή η πίστη σε μια ιδέα ή ιδανικό που αξίζει να ακολουθήσεις μέχρι την προσωπική θυσία. Στους σύγχρονους σκληρούς καιρούς του απόλυτου ναρκισσισμού και κυνισμού, το φανταστικό μεσαιωνικό σκηνικό (γιατί η αληθινή εκδοχή της εποχής ήταν απεχθέστατη και απάνθρωπη) μοιάζει με συναρπαστικό καταφύγιο, το οποίο ειδικότερα οι νέοι αναζητούν μέσα από video ή role-playing games, κόμικς, τηλεοπτικές σειρές και φυσικά ταινίες εποχής. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναρωτιόμαστε γιατί το σκοτεινό παραμύθι «Η Χιονάτη και ο Κυνηγός» με την έντονα μεσαιωνική αισθητική έφτασε τα 400 εκατ. δολάρια εισπράξεις το 2012 και τώρα επιστρέφει με ένα φιλόδοξο σίκουελ.

«Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα»: Επικό παραμύθι τριών διαστάσεων - εικόνα 3

Παραμυθένια παραγωγή
Για δεύτερη συνεχόμενη ταινία, η διάσημη «Χιονάτη» των αδελφών Γκριμ γίνεται η αφορμή για να ξετυλιχτεί το σεναριακό κουβάρι μιας τρισδιάστατης περιπέτειας φαντασίας που περιέχει στοιχεία και από άλλα κλασικά παραμύθια, διαθέτοντας επιπλέον σαιξπηρικές αναφορές και ένα σκηνικό υψηλής μεσαιωνικής αισθητικής. Η ιστορία του ολοκαίνουργιου «Κυνηγού: Η Μάχη του Χειμώνα» έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφηγείται τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από την πρώτη ταινία (πρίκουελ), αποκαλύπτοντάς μας την ιστορία του Κυνηγού. Η Φρέια, αδελφή της Κακιάς Βασίλισσας, μετά το θάνατο του παιδιού της, ταξιδεύει στον Βορρά, όπου θα φτιάξει στηριγμένη στη βία το Βασίλειο του Πάγου, με εκείνη στο θρόνο. Εκεί θα εκπαιδεύσει μια ομάδα από αιχμάλωτα παιδιά που θα αναλάβουν την προστασία της, στα οποία όμως απαγορεύει να ερωτευτούν. Μόνο που ο Κυνηγός και η Σάρα θα παραβούν τους κανόνες και θα αγαπηθούν, γνωρίζοντας την οργή της.

Το δεύτερο σκέλος, μας μεταφέρει επτά χρόνια μετά την πρώτη ταινία, όπου μια άγνωστη δύναμη κλέβει το Μαγικό Καθρέφτη. Ο Κυνηγός είναι ο μοναδικός που μπορεί να πάρει πίσω το μυθικό αντικείμενο, έχοντας συντροφιά του τους δυο απερίγραπτους νάνους Νίον και Γκλιφ. Η Κακιά Βασίλισσα, ή μάλλον το μοχθηρό πνεύμα της, δίνει και πάλι το «παρών» στον «Κυνηγό: Η Μάχη του Χειμώνα», με τη Σαρλίζ Θερόν να παραδίδει μια ακόμη απολαυστική κόντρα ερμηνεία. Συμπρωταγωνιστής της, και πάλι στο ρόλο Κυνηγού, ο Κρις Χέμσγουορθ, ενώ στις λαμπερές νέες αφίξεις σημειώστε τους Τζέσικα Τσαστέιν (Σάρα) και Έμιλι Μπλαντ (Φρέια). Ο σπεσιαλίστας των ειδικών εφέ Σέντρικ Νίκολας-Τρόγιαν κάνει εδώ το πρώτο του σκηνοθετικό βήμα, με τον συμπατριώτη μας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ (υποψήφιος για Όσκαρ για το «Nebraska») να αναλαμβάνει την απαιτητική διεύθυνση φωτογραφίας. Έχοντας 115 εκατ. δολάρια μπάτζετ, τρεις διαστάσεις και φιλοδοξίες για τεχνικά Όσκαρ (στα φαβορί από τώρα για ενδυματολογία και σκηνογραφία), «Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα» μοιάζει με μια δελεαστικότατη εορταστική κινηματογραφική πρόταση.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα

The Huntsman: Winter's War
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 113 '
  • Σέντρικ Νίκολας - Τρόγιαν

Ο κυνηγός Έρικ, θρηνώντας ακόμα το χαμό της αγαπημένης του Σάρα, αναλαμβάνει να βρει ποιος έκλεψε το Μαγικό Καθρέφτη και να τον φέρει πίσω προτού αυτός πέσει στα χέρια της Βασίλισσας του Πάγου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.