Στην Αγκαλιά του Φιδιού

3,5

Ποιητική, εικαστικά γοητευτική σύγκρουση πρωτογονισμού και ορθολογισμού, η οποία ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Στην Αγκαλιά του Φιδιού

Ποιητική, εικαστικά γοητευτική σύγκρουση πρωτογονισμού και ορθολογισμού, η οποία ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Στην Αγκαλιά του Φιδιού - εικόνα 1

Από το διάπλου του ποταμού Κονγκό στην «Καρδιά του σκοταδιού» ως εκείνων των Ορινόκο και Αμαζονίου στο «Αγκίρε» και Νανγκ στο «Αποκάλυψη Τώρα!», το ταξίδι του πολιτισμένου δυτικού στην καρδιά της απέραντης ζούγκλας ολοκληρώνεται πάντα με ένα μεγάλο τίμημα. Γιατί ο ένας κόσμος δεν επισκέπτεται απλά τον άλλον, αλλά εισβάλλει μέσα του, κι ενώ υποτίθεται πως επιζητά να τον καταλάβει, στην πραγματικότητα επιθυμεί να τον κατακτήσει. Κάτι που συμβαίνει ακόμα κι όταν οι εκπρόσωποι του πολιτισμού δεν εκδράμουν με όπλα και αποικιοκρατικές διαθέσεις, αλλά με πυξίδες, χαρτιά, μολύβια, φωτογραφικές μηχανές και επιστημονική περιέργεια.

Βασισμένος στα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ-Γκρίνμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Ίβανς Σόλτες, ο Κολομβιανός Σίρο Γκέρα εμπνέεται μια διπλή αποστολή στα άδυτα του Αμαζονίου με διαφορά τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών. Πρώτα ένας Γερμανός εθνολόγος και κατόπιν ένας Αμερικανός βιολόγος ανεβαίνουν με κανό το γιγαντιαίο ποταμό αναζητώντας το γιακρούνα, ένα σπανιότατο φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες. Κι οι δυο τους συναντούν τον Καραματάκε, τελευταίο απόγονο της φυλής των Κοχιουάνο και πραγματικό πρωταγωνιστή της ταινίας, ο οποίος τους συνοδεύει στην περιπετειώδη, άκρως επικίνδυνη αποστολή τους.

Στην Αγκαλιά του Φιδιού - εικόνα 2

Με ένα εικαστικά γοητευτικό ασπρόμαυρο, το οποίο προσπαθεί να αποτυπώσει σεβαστικά την «ψυχή» της απάτητης ζούγκλας και όχι τη φολκλορική, μονοδιάστατη εικόνα της, ο Γκέρα ζωντανεύει έναν κόσμο κατοικημένο από μεταφυσικούς γρίφους και ακατανόητα μυστήρια. Εκτός από τους δύο επιστήμονες, η δυτική παρουσία εκεί έχει μολύνει τόσο το σώμα (ο ακρωτηριασμένος από τους εμπόρους του καουτσούκ σκλάβος) όσο και το πνεύμα (η καθολική ιεραποστολή) των ιθαγενών της περιοχής, οι οποίοι ζουν σε μια «αλλόκοτη» ισορροπία με την παντοδύναμη φύση. Μια φύση πανέμορφη, ειδυλλιακή και θεραπευτική, συνάμα όμως βίαια, εχθρική και εκδικητική. Γιατί η ματιά του Κολομβιανού σκηνοθέτη απέναντί της δεν είναι ούτε στο ελάχιστο γραφική, κάτι που περίτρανα αποτυπώνεται στο χαρακτήρα του Καραματάκε.

Ενός διόλου ευγενικού κι αθώου άγριου αλλά και οργισμένου και μοναχικού άνθρωπου που πληρώνει ακριβά το τίμημα της ενστικτώδους σοφίας του. Εκών άκων συνταξιδιώτης των «εχθρών» του, θα έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους αρνούμενος να κατανοήσει τα δικά τους κίνητρα και αμήχανος να απαντήσει στον διαλλακτικό συμπατριώτη του Μαντούκα: «Αν δεν μοιραστούμε μαζί τους τη γνώση μας, πως αυτή θα κατορθώσει να επιβιώσει;» Γεμάτη δύσκολα ερωτήματα, αναπάντητα ηθικά διλήμματα και συναρπαστικές εικόνες, το «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» κοιτάζει σαν νόμισμα με δύο όψεις τόσο το δυτικό πολιτισμό όσο και την πρωτόγονη, φυσική αγνότητα. Μιλάει για τη φρίκη («The horror! The horror!» του Κόνραντ) και το θαύμα με τρόπο επώδυνα τραχύ όσο και γαλήνια υπνωτιστικό, κερδίζοντας βραβεία στις Κάνες και το Σάντανς, αλλά και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Α/Μ. Κολομβία, Βενεζουέλα. 2015. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Στην Αγκαλιά του Φιδιού

El Abrazo de la Serpiente
3,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 125 '
  • Σίρο Γκέρα

Η ιστορία της σχέσης του σαμάνου Καραματάκε, τελευταίου απογόνου μιας φυλής ινδιάνων του Αμαζονίου, και δύο Βορειοευρωπαίων επιστημόνων που με διαφορά 40 χρόνων ο ένας από τον άλλον αναζητούν ένα σπάνιο φυτό στην τροπική ζούγκλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.