Ταξίδι στην Ιταλία

3

Τα αντίστοιχα τηλεοπτικά επεισόδια του δεύτερου κύκλου του τηλεοπτικού «The trip» διασκευάζονται σε ένα (λιγότερο πρωτότυπο, αλλά εξίσου απολαυστικό) road movie φιλοσοφικών διαπιστώσεων, φλεγματικού χιούμορ και ακόμη περισσότερων αστείων μιμήσεων.

Ταξίδι στην Ιταλία

Μετά το προ ετών γαστριμαργικό ταξίδι τους στη βόρεια Αγγλία, οι Βρετανοί κωμικοί Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον επισκέπτονται τώρα έξι εστιατόρια σε διαφορετικά μέρη της Ιταλίας. Τα αντίστοιχα τηλεοπτικά επεισόδια του δεύτερου κύκλου του τηλεοπτικού «The trip» διασκευάζονται σε ένα (λιγότερο πρωτότυπο, αλλά εξίσου απολαυστικό) road movie φιλοσοφικών διαπιστώσεων, φλεγματικού χιούμορ και ακόμη περισσότερων αστείων μιμήσεων.

Ταξίδι στην Ιταλία - εικόνα 1

Μετά την επιτυχία της τηλεοπτικής μίνι σειράς του BBC «The trip» και της κινηματογραφικής βερσιόν που ακολούθησε (είδαμε το «Ταξίδι» στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2011) ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουιντερμπότομ και οι Βρετανοί κωμικοί Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον επαναλαμβάνουν το δύο εκδοχών γευστικό road trip τους, αυτήν τη φορά με πιο κοσμοπολίτικο προορισμό. Από τον βρετανικό Βορρά μεταφέρονται στην ηλιόλουστη Ιταλία, όπου από τη Λιγουρία και την Τοσκάνη μέχρι τη Ρώμη, το Κάπρι και τη χερσόνησο του Αμάλφι επισκέπτονται και κριτικάρουν έξι εστιατόρια για λογαριασμό του «Observer».

Ανάμεσα στη μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ, οι δύο πρωταγωνιστές­ και φίλοι συγχέουν δεξιοτεχνικά τον πραγματικό τους εαυτό με τον κινηματογραφικό τους χαρακτήρα (πατέρας ενός μικρού παιδιού, ο μπουχτισμένος Ρομπ αναζητά λίγη περιπέτεια, ενώ από τον Στιβ λείπουν το σπίτι και η οικογένειά του) και χρησιμοποιούν το ρεπορτάζ σαν απλή αφορμή για μια συναρπαστική διαδρομή πολιτιστικής ανακάλυψης.

Ταξίδι στην Ιταλία - εικόνα 2

Το μαγευτικό φυσικό σκηνικό είναι παρόν, αλλά παραμένει έντεχνα στο φόντο, καθώς οι ατακαδόρικες συζητήσεις περί έρωτα, μουσικής, νόστου, υστεροφημίας, καλλιτεχνικών επιλογών και φιλοσοφίας ζωής στο πρώτο πλάνο νοστιμίζουν αυτό το «Ταξίδι» περισσότερο και από τα λαχταριστά πιάτα που προσγειώνονται κάθε τόσο στο τραπέζι.

Αστεία καθημερινά προβλήματα διασταυρώνονται με διαχρονικά ερωτήματα, τα τραγούδια της Αλάνις Μορισέτ «συνομιλούν» με τα ποιήματα των Μπάιρον και Σέλεϊ, ενώ ο Αλ Πατσίνο ανοίγει κουβέντα με όλους τους Τζέιμς Μποντ (οι ξεκαρδιστικές μιμήσεις δίνουν και παίρνουν), πάντα όμως με έναν απροσδόκητο, αυτοσχεδιαστικό και απόλυτα φυσικό τρόπο. Έτσι, ακόμη κι αν η ευχάριστη πρωτοτυπία της πρώτης ταινίας απουσιάζει, η σπιρτάδα, η αυτοσαρκαστική διάθεση και η γλυκόπικρη επίγευση της γαστρο-κινηματογραφικής αυτής περιπέτειας παραμένουν εξίσου απολαυστικές.

Μ. Βρετανία. 2014. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Ιταλία

The Trip to Italy
3
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 108 '
  • Μάικλ Γουιντερμπότομ

Μετά το προ ετών γαστριμαργικό road trip τους στη βόρεια Αγγλία, οι Βρετανοί κωμικοί Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον επισκέπτονται τώρα έξι εστιατόρια σε διαφορετικά μέρη της Ιταλίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.