Belle

2

Κοστουμαρισμένο δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το οποίο θυσιάζει το διακριτικό (αλά Άιβορι) κινηματογραφικό στιλ του για χάρη μερικών μεγαλόσχημων κι απλοϊκά δοσμένων μηνυμάτων.

Belle

Μεγαλωμένη από τον αριστοκράτη θείο της, η μιγάδα Μπελ προσπαθεί να ζήσει σύμφωνα με τις προσωπικές αξίες της σε μια κομφορμιστική, βαθιά συντηρητική Αγγλία του 18ου αιώνα. Κοστουμαρισμένο δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το οποίο θυσιάζει το διακριτικό (αλά Άιβορι) κινηματογραφικό στιλ του για χάρη μερικών μεγαλόσχημων κι απλοϊκά δοσμένων μηνυμάτων.

Belle - εικόνα 1

Ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, γνωστός και ως λόρδος Μάνσφιλντ, ήταν ένας κορυφαίος νομικός του 18ου αιώνα, ανανεωτής του βρετανικού­ δικαίου κι εκ των πρωτεργατών, μετά την ετυμηγορία του στην «υπόθεση Σόμερσετ», της κατάργησης του καθεστώτος της δουλείας. Βασισμένη στη βιογραφία του κι έχοντας ως πρωταγωνίστρια τη μιγάδα νόθα κόρη του ανιψιού του Ντίντο Ελίζαμπεθ Μπελ, την οποία υιοθέτησε και μεγάλωσε ο ίδιος, η δεύτερη ταινία της Άμα Ασάντε μας μεταφέρει στην υψηλή κοινωνία του Λονδίνου της δεκαετίας του 1770, έναν μικρόκοσμο διάχυτης χλιδής, τελετουργικής αυστηρότητας και απόλυτου κομφορμισμού. Η Μπελ αποτελεί ένα ζωντανό παράδοξό του, καθώς είναι νόθα­ κι έγχρωμη, ενώ από την άλλη δια­θέτει όχι μόνο μια τυπική αριστοκρατική θέση αλλά και μια υψηλής αξίας κληρονομιά.

Belle - εικόνα 2

Όσο άβολα όμως αισθάνονται όλοι απέναντί της τόσο αμήχανη νιώθει και η ίδια η ηρωίδα του κομψού κουστουμαρισμένου δράματος, το οποίο εξελίσσεται σαν μια αλά Τζέιμς Άιβορι­ στερεά ιστορία ενηλικίωσης. Όταν την πρωτοσυναντάμε, η μικρή Μπελ παίζει χαμογελαστή στην ανθισμένη εξοχή, για να μεταμορφωθεί σύντομα σε μια δυναμική, αλλά τραβηγμένη σε δεύτερο πλάνο νεαρή αριστοκράτισσα, η οποία αρχίζει σταδιακά να αντιλαμβάνεται τη θέση της από κοινωνική, νομική και πολιτική σκοπιά. Καταλύτη στην πολλαπλή αφύπνισή της αποτελεί η σχέση της με τον ιδεαλιστή γιο ενός εφημέριου, μια ερωτική έλξη η οποία την ενηλικιώνει ως γυναίκα αλλά και ως πολίτη που θα αντιταχθεί στο καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων και της δουλεμπορίας.

Δίνοντας υπερβολικό βάρος σε αυτήν την τελευταία ιστορική διάσταση, η ταινία ολοκληρώνει μάλλον άκομψα τη δραματικά ισορροπημένη ψυχολογική διαδρομή της Μπελ. Ταυτόχρονα θυσιάζει το διακριτικό κινηματογραφικό στιλ της για χάρη μερικών μεγαλόσχημων και απλοϊκά δοσμένων μηνυμάτων, δένοντας ρομάντζο και πολιτική με έναν ξεπερασμένο παλαιο-χολιγουντιανό τρόπο. Ευτυχώς, αυτόν τον υπηρετεί στιλάτα το high class ερμηνευτικό δίδυμο Τομ Γουίλκινσον - Έμιλι Γουότσον, με τη δυναμική 31χρονη Γκούγκου Μπάθα-Ρο να αποκαλύπτεται ως ακαταμάχητη, πολλά υποσχόμενη κινηματογραφική παρουσία.

Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: HOLLYWOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Belle

2
  • Εποχής
  • 2013
  • Διάρκεια: 104 '
  • Άμα Ασάντε

Μεγαλωμένη από τον αριστοκράτη θείο της, η μιγάδα Μπελ προσπαθεί να ζήσει σύμφωνα με τις προσωπικές αξίες της στην κομφορμιστική, βαθιά συντηρητική Αγγλία του 18ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.