Νικόστρατος, Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι

Ο Γιάγκος Αντίοχος συνάντησε τους συντελεστές του οικογενειακού φιλμ του Ολιβιέ Ορλέ στη Σίφνο και την Αθήνα, μίλησε μαζί τους για τις λεπτομέρειες αυτής της φιλόδοξης κινηματογραφικής σύμπραξης, για το ισχυρό ελληνικό στοιχείο του project και για τους… κοιλιόδουλους πελεκάνους.

Νικόστρατος, Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι

Ο Γιάγκος Αντίοχος συνάντησε τους συντελεστές του οικογενειακού φιλμ του Ολιβιέ Ορλέ στη Σίφνο και την Αθήνα, μίλησε μαζί τους για τις λεπτομέρειες αυτής της φιλόδοξης κινηματογραφικής σύμπραξης, για το ισχυρό ελληνικό στοιχείο του project και για τους… κοιλιόδουλους πελεκάνους.

Νικόστρατος, Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι - εικόνα 1

Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο είχα επισκεφθεί τα γυρίσματα του «Νικόστρατου, Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι» στον Φάρο της Σίφνου, μου είχε φανεί περίεργο που στο υπαίθριο αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό άκουγες τόσο πολλά «oui» και «excusez-moi», ενώ στον μπουφέ των διαλειμμάτων το staff μασουλούσε γαλλικά κρουασανάκια. Μα καλά, τι κάνουν όλοι αυτοί οι Γάλλοι στο γραφικό νησιώτικο χωριουδάκι; Την απάντηση μου έδωσε ο εμπνευστής του ελληνο-γαλλικού project Ολιβιέ Ορλέ, ένας από τους μπαρουτοκαπνισμένους Γάλλους βοηθούς σκηνοθετών που έχει δουλέψει δίπλα σε γνωστούς δημιουργούς, όπως οι Μίλος Φόρμαν, Λικ Μπεσόν και Πασκάλ Τομά: «Όταν κατάλαβα ότι δεν αντέχω πια να δουλεύω γι’ άλλους, αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου ταινία. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια άρχισα να συνειδητοποιώ πως νιώθω μεγάλη άνεση με το είδος της

οικογενειακής ταινίας.

Άρχισα λοιπόν να διαβάζω παιδικά βιβλία, με σκοπό να μεταφέρω κάποιο από αυτά στην οθόνη. Όταν έπεσε στα χέρια μου ο “Nicostratos”, τον ξεχώρισα κατευθείαν». Η ιστορία του 14χρονου Γιάννη που ζει με τον απρόσιτο πατέρα του σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί και του οποίου η ζωή αλλάζει όταν υιοθετεί έναν νεογέννητο πελεκάνο ήταν ήδη αχτύπητο bestseller στη Γαλλία.

Ο συγγραφέας του Ερίκ Μπουασέ ενθουσιάστηκε με την πρόταση του Ορλέ και ξεκίνησε αμέσως τη συγγραφή του σεναρίου.

Από τον Πύργο

του Άιφελ στη Σίφνο

Νικόστρατος, Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι - εικόνα 2

Με την πολύτιμη βοήθεια του παραγωγού Αλέν Γκρανζεράρ, ο οποίος πίστεψε από την αρχή στο project, ο Ορλέ άρχισε να συμπληρώνει σταδιακά το παζλ των συνεργατών, αποσπώντας πρώτα απ’ όλα θετική απάντηση από τον Εμίρ Κουστουρίτσα για το ρόλο του Δημοσθένη, του σκληρού πατέρα του μικρού Γιάννη. Όταν συναντήσαμε τον αιρετικό Βαλκάνιο στη Σίφνο, φρόντισε να μας αιφνιδιάσει γι’ ακόμη μία φορά: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία ηθοποιό! Μου άρεσε πολύ ο ρόλος του Δημοσθένη, γι’ αυτό δέχτηκα να παίξω στον “Νικόστρατο”». Ο εξαιρετικά δημοφιλής ηθοποιός στη Γαλλία Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμεζόν, ο οποίος ερμηνεύει τον Αριστοτέλη, τον ιδιοκτήτη του μοναδικού καφενείου του χωριού, τόνισε και αυτός τη δυναμική που κρύβει η ιστορία: «Είναι αυθεντική, ειλικρινής και φωτεινή. Μπορείς να νιώσεις τον ήλιο του Αιγαίου μέσα από τις σελίδες του βιβλίου».

Πέρα από τις γνωστές διεθνείς συμμετοχές, η ελληνική εταιρεία παραγωγής Black Orange του Γιάννη Ιακωβίδη και μια σειρά εγχώριων συντελεστών πλαισίωσαν από την πρώτη στιγμή την ελληνο-γαλλική κινηματογραφική απόπειρα.

Ο πολύπειρος Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, που επιλέχθηκε για να γράψει τη μουσική της ταινίας, φρόντισε να σπάσει τα μελωδικά κλισέ του ελληνικού φολκλόρ προσφέροντας ένα πρωτότυπο score.

Η σκηνογράφος Κική Πίττα κατασκεύασε από την αρχή την πέτρινη κατοικία του Δημοσθένη και του Γιάννη σε μια παραλία της Μήλου. «Το μόνο που φοβηθήκαμε ήταν μην πιάσει κάνας αέρας και μας το πάρει γιατί ήταν φτιαγμένο από γυψοσανίδα!» μου εξομολογήθηκε. Πολύτιμοι συνεργάτες, φυσικά, υπήρξαν οι κάτοικοι της Σίφνου και της Μήλου που όχι μόνο υποδέχτηκαν θερμά τον «Νικόστρατο», αλλά έκαναν και τους κομπάρσους όποτε χρειάστηκε.

Πελεκάνος σούπερ σταρ

Νικόστρατος, Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι - εικόνα 3

Ο Καναδός εκπαιδευτής ζώων Άντριου Σίμπσον, ο οποίος βρισκόταν πίσω από το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ «Ταξιδιάρικα Πουλιά», είχε φτιάξει ένα μικρό χωριό έξω από τον Φάρο της Σίφνου για να φιλοξενήσει τους πελεκάνους του. «Αυτά τα πουλιά είναι απίστευτα κοιλιόδουλα. Ακολουθούν όποιον κρατάει ένα ψάρι στο χέρι, σε αντίθεση με άλλα ζώα που δεν εμπιστεύονται τόσο εύκολα τους ανθρώπους», μου λέει, ενώ εγώ κοιτούσα έκπληκτος τις χάρτινες πινακίδες που είχαν κολλήσει οι παραγωγοί για να μην πυροβολούν οι κυνηγοί τα μεγάλα άσπρα πουλιά! «Στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο να σκηνοθετήσεις ηθοποιούς που έχουν καπρίτσια και τουπέ πάρα τα ζώα τα οποία μπορείς να χειραγωγήσεις εύκολα με το φαΐ», μου είπε όλο νόημα ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Ορλέ.

Πέρα απ’ όλα τα άλλα, πάντως, ο «Νικόστρατος» λειτουργεί και σαν κινηματογραφικός τουριστικός οδηγός, προβάλλοντας τις ομορφιές του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο κόσμος που θα δει το φιλμ στο εξωτερικό θα θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα», τόνισε με σιγουριά ο παραγωγός της ταινίας Αλέν Γκρανζεράρ και μακάρι να έχει δίκιο…

Νικόστρατος,

Ένα Ξεχωριστό

Καλοκαίρι

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Ορλέ

Σενάριο: Ολιβιέ Ορλέ,

Ερίκ Μπουασέ

Διεύθυνση

φωτογραφίας: Μισέλ

Αματιέ

Μουσική: Παναγιώτης

Καλαντζόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Εμίρ Κουστουρίτσα, Τιμπόλτ Λε Γκεγέκ, Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμεζόν, Τζέιντ-Ρόουζ Πάρκερ Παραγωγή: 5.2.1, Black Orange, Wesh Wesh Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9 από τη Feelgood Entertainment.

Περισσότερες πληροφορίες

Νικόστρατος. Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι

Nicostratos Le Pelican / Un Ete Grec
1,5
  • Παιδική
  • 2011
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ολιβιέ Ορλέ

Ο 14χρονος Γιάννης αναπτύσσει, κρυφά από τον αυταρχικό πατέρα του, μια ιδιαίτερη σχέση με ένα λευκό πελεκάνο, ο οποίος αναστατώνει την καθημερινότητα ενός γραφικού νησιού των Κυκλάδων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.