Αμελί

3

Μια μοντέρνα, οπτικά μαγευτική και ανάλαφρα ρομαντική κομεντί που προτάθηκε για 5 Όσκαρ, έκανε σταρ την Οντρέ Τοτού κι έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Αμελί

Η ονειροπαρμένη Αμελί, μια ρομαντική και γενναιόδωρη γκαρσόνα, έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Όταν συναντά στο δρόμο της έναν εξίσου περίεργο τύπο, που συλλέγει πεταμένες φωτογραφίες από μηχανήματα αυτόματης φωτογράφησης, καταλαβαίνει ότι βρήκε την αδελφή ψυχή που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή. Μια μοντέρνα, οπτικά μαγευτική και ανάλαφρα ρομαντική κομεντί που προτάθηκε για 5 Όσκαρ, έκανε σταρ την Οντρέ Τοτού κι έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Αμελί - εικόνα 1

Ποιος σινεφίλ δεν ξέρει την ονειροπαρμένη Αμελί, την καλοσυνάτη και γενναιόδωρη γκαρσόνα, η οποία έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους; Με ιδιοφυές κάστινγκ (η Οντρέ Τοτού γεννήθηκε για να παίξει αυτόν­ το ρόλο), συναισθηματικό και μελωδικό σκορ από τον Γιαν Τιρσέν, φρέσκια σεναριακή ιδέα κι εντυπωσιακή σκηνοθετική βιρτουοζιτέ, ο Ζαν-Πιέρ Ζενέ του «Delicatessen» υπέγραψε πριν από 13 χρόνια ένα μοντέρνο κινηματογραφικό παραμύθι, ανανεώνοντας την πίστη μας στο γαλλικό ρομαντισμό. Αν και ο αισιόδοξος συναισθηματισμός της αγγίζει τα όρια της… υπεργλυκαιμίας και η πρωτοτυπία της έχει πλέον (και λόγω αντιγραφής) ξεθωριάσει ελαφρά, η «Αμελί» εντυπωσιάζει ακόμη με την οπτική –σκηνοθετική και σκηνογραφική– ευρηματικότητά της και τον τρόπο που μεταφέρει στον καινούργιο αιώνα τον αναζωογονητικό αέρα της νουβέλ βαγκ («Η Ζαζί στο Μετρό»). Απόλυτα δικαιολογημένη, λοιπόν, η παγκόσμια επιτυχία της ταινίας, η οποία προτάθηκε για 5 Όσκαρ και 13 Σεζάρ (κέρδισε 4), έκανε σταρ την Οντρέ Τοτού κι έγινε σημείο αναφοράς της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Γαλλία. 2001. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμελί

Le Fabuleux Destin d' Amelie Poulain
3
  • Σινεφίλ
  • 2001
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ζαν-Πιέρ Ζενέ

Η ονειροπαρμένη Αμελί, μια ρομαντική και γενναιόδωρη γκαρσόνα, έχει ένα δικό της τρόπο να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Όταν συναντά στο δρόμο της έναν εξίσου περίεργο τύπο, που συλλέγει πεταμένες φωτογραφίες από μηχανήματα αυτόματης φωτογράφησης, καταλαβαίνει ότι βρήκε την αδελφή ψυχή που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.