Όσα Φέρνει ο Χρόνος

2

Μια έξυπνη σεναριακά ιδέα δίνει πικάντικη γεύση σε μια τυπική ρομαντική κομεντί, η οποία όταν σοβαρεύει βουλιάζει στον εύκολο συναισθηματισμό.

Όσα Φέρνει ο Χρόνος

Στα 21 του, ο Τιμ ανακαλύπτει ότι μπορεί να ταξιδέψει στο παρελθόν και να αλλάξει κατά βούληση το παρόν του. Ξεκινάει λοιπόν προσπαθώντας να βρει φιλενάδα, αλλά τα πράγματα θα αποδειχτούν πολύ πιο περίπλοκα απ’ όσο αρχικά φανταζόταν. Μια έξυπνη σεναριακά ιδέα δίνει πικάντικη γεύση σε μια τυπική ρομαντική κομεντί, η οποία όταν σοβαρεύει βουλιάζει στον εύκολο συναισθηματισμό.

Όσα Φέρνει ο Χρόνος - εικόνα 1

Ισως ο πιο επιτυχημένος σεναριογράφος στην ιστορία του βρετανικού σινεμά («Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία», «Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς», «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» αλλά και τα τηλεοπτικά «Μαύρη Οχιά» και «Mr Bean»), ο Ρίτσαρντ Κέρτις έχει περάσει πίσω από την κάμερα και για τα «Αγάπη Είναι…» και «The Boat That Rocked» («Ροκ εν Πλω» στα ελληνικά βιντεοκλάμπ). Ειδικότητά του η Britcom, η ποτισμένη με βρετανικό φλέγμα ρομαντική κωμωδία δηλαδή, ακριβώς ό,τι είναι και το «Όσα Φέρνει ο Χρόνος» ενισχυμένο με μια γερή δόση φαντασίας. Σε αυτό ο νεαρός Τιμ, ένας καλόκαρδος και αδέξιος στις ερωτικές υποθέσεις φοιτητής Νομικής, μόλις κλείσει τα 21 του χρόνια θα έρθει αντιμέτωπος με ένα μεγάλο μυστικό.
Όπως του αποκαλύπτει ο πατέρας του, τα άρρενα μέλη της οικογένειας μπορούν να ταξιδεύουν στο παρελθόν και να το αλλάζουν κατά βούληση. Σοκαρισμένος, ο Τιμ διαπιστώνει την ανεξήγητη αλήθεια του πράγματος και ξεκινάει προσπαθώντας να βρει φιλενάδα, με ό,τι ακολουθεί να αποδεικνύεται φυσικά πολύ πιο περίπλοκο απ’ όσο αρχικά φανταζόταν. Ο γιος του γνωστού ηθοποιού­ Μπρένταν Γκλίζον, ο Ντόνελ, αργεί, αλλά κερδίζει τελικά τις εντυπώσεις ως ανώριμος κλώνος του Χιου Γκραντ, σε μια κομεντί με έξυπνη πρώτη ιδέα και σπιρτόζικες ατάκες που χαρίζουν φρεσκάδα και στιλ. Δεν είναι «Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία» (αν κι εδώ έχουμε και γάμο, και κηδεία), δεν είναι όμως και άλλη μία χολιγουντια­νή ρομαντική κωμωδία της σειράς. Η αποσπασματική δομή της πλοκής τής προσδίδει ανεκδοτολογικό χαρακτήρα –σεκάνς όπως αυτές με τους γονείς της Μέρι ή με την αλλαγή των φορεμάτων εξυπηρετούν απλώς ένα σύντομο αστείο– ο οποίος δεν ενοχλεί αρχικά, από τη στιγμή όμως που το συγκαταβατικό μελόδραμα παίρνει το πάνω χέρι γίνεται πραγματικά προβληματικός. Η χαριτωμενιά δίνει τη θέση της στην εύκολη συγκίνηση, το χιούμορ σχεδόν εξαφανίζεται και το ένα φινάλε διαδέχεται το άλλο μέχρι τον τελευταίο, διδακτικό αποχαιρετισμό.

Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 123΄.
Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Όσα Φέρνει ο Χρόνος

About Time
2
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 123 '
  • Ρίτσαρντ Κέρτις

Στα 21 του, ο Τιμ ανακαλύπτει ότι μπορεί να ταξιδέψει στο παρελθόν και να αλλάξει κατά βούληση το παρόν του. Ξεκινάει λοιπόν προσπαθώντας να βρει φιλενάδα, αλλά τα πράγματα θα αποδειχτούν πολύ πιο περίπλοκα απ’ όσο αρχικά φανταζόταν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.