Ένας Ποιητής

3,5

Βραβείο Επιτροπής στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών για αυτή την τραγική κωμωδία από την Κολομβία, με έναν μη επαγγελματία ηθοποιό να κλέβει τις εντυπώσεις.

Ένας Ποιητής

Ο Κολομβιανός σκηνοθέτης Σιμόν Μέσα Σότο γυρίζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του ως ένα παράλληλο σύμπαν του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν παρατούσε τον κινηματογράφο και καταπιανόταν με τη διδασκαλία. Κάπως έτσι παρακολουθούμε τον Όσκαρ, έναν ξοφλημένο μεσήλικα ποιητή, ο οποίος μένει με τη μητέρα του, χωρίς να μπορεί να συντηρηθεί από την τέχνη του. Η αδερφή του τον πείθει να δεχτεί μια θέση ως δάσκαλος στο τοπικό σχολείο, γεγονός που καταθλίβει χειρότερα τον Όσκαρ. Προσπαθώντας να διδάξει ποίηση στους μαθητές, ξεχωρίζει μια έφηβη κοπέλα με έμφυτο ταλέντο. Επιδιώκει να γίνει ο μέντοράς της και να την εντάξει στην τοπική κοινότητα ποιητών, η οποία ετοιμάζει ένα φεστιβάλ και δέχεται με ενθουσιασμό να την συμπεριλάβει. Όμως, εκείνη αδιαφορεί για την ποίηση, παρόλο που της αρέσει να γράφει και, η επιμονή των ποιητών να μη τα παρατήσει δεν βγαίνει σε καλό –κυρίως για τον Όσκαρ!

Η ταινία αφήνει υπαινικτικά πολλά σχόλια γύρω από την ταξική ανισότητα της χώρας, την αξία της τέχνης στην σύγχρονη εποχή και την αντιμετώπιση που λαμβάνουν οι αποτυχημένοι καλλιτέχνες. Ενώ πρόκειται για μια τραγική ιστορία κι έναν ακόμη πιο τραγικό ήρωα, ο Σότο εστιάζει και στην κωμική πλευρά των καταστάσεων. Θυμίζει Γούντι Άλεν και την νεοϋορκέζική κωμωδία που άνθισε τη δεκαετία του 1970. Βασίζεται πολύ στον ρεαλισμό και την αυθεντικότητα κάθε στιγμής. Η φυσικότητα των πρωταγωνιστών δίνει την εντύπωση ότι συνεχώς αυτοσχεδιάζουν. Μάλιστα, ο κεντρικός πρωταγωνιστής, Ουμπεϊμάρ Ρίος, κάνοντας εδώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο καθώς δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός,  δημιουργεί έναν πολυδιάστατο ήρωα, τον οποίο καταλήγεις να συμπονάς παρά τα όσα μπορείς να του προσάψεις.

Ακόμη, η χρήση του φιλμ 16mm χαρίζει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στον κόσμο της ταινίας, αυτή της νοσταλγίας για μια αλλοτινή εποχή. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν απορούμε για το Βραβείο της Επιτροπής στο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" του Φεστιβάλ των Καννών.

Κολομβία, Γερμανία, Σουηδία. 2025. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Ποιητής

A Poet / Un Poeta
3,5
  • Δραματική
  • 2025
  • Διάρκεια: 124 '
  • Σιμόν Μέσα Σότο

Ένας αποτυχημένος, μεσήλικας ποιητής γίνεται μέντορας μια έφηβης με έμφυτο ταλέντο στην ποίηση. Η δική της αδιαφορία και η επιμονή του να τη βοηθήσει θα τον μπλέξουν ανεπανόρθωτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Θρίλερ που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσα θρίλερ αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/08/2026

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με προβολή της ταινίας "Η Kαρδιά του Tαύρου"

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερη περιήγηση στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, αλλά και συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 20 Αυγούστου.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι η "Πιο Πλούσια Γυναίκα στον Κόσμο"

Η κορυφαία Γαλλίδα σταρ μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο υποδύθηκε την πρωταγωνίστρια του "σκανδάλου Μπετανκούρ", ρόλο ο οποίος της χάρισε ακόμα μια υποψηφιότητα για βραβείο Σεζάρ.

"Back in the USSR": Μια εβδομάδα σοβιετικού σινεμά στη Ριβιέρα

Το καθιερωμένο αφιέρωμα της Ριβιέρας σε ταινίες της Σοβιετικής Ένωσης φέτος περιλαμβάνει από την φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι έως το αριστουργηματικό "Έλα να Δεις".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/08)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Απόψε (21/08) βλέπουμε το "Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη" με ελεύθερη είσοδο

Βραδιές θερινού σινεμά με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει το ΚΠΙΣΝ, μετατρέποντας τον ανοιχτό του χώρο σε έναν ξεχωριστό κινηματογραφικό προορισμό.