Η Πόλη της Ζωής και του Θανάτου

3

Σκληρή, εικαστικά συναρπαστική απεικόνιση ενός απωθημένου ιστορικά ολοκαυτώματος. Σκηνοθετική δεξιοτεχνία για Όσκαρ, σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, αλλά και «καλλιτεχνικές» ευκολίες που κολακεύουν το ευρύ κοινό.

Η Πόλη της Ζωής και του Θανάτου

Γεγονός που άρχισε να παίρνει τις σωστές ιστορικές διαστάσεις του μόλις πρόσφατα, η σφαγή της τότε κινεζικής πρωτεύουσας Νανγκίν τον Δεκέμβριο του 1937 (60 χιλιάδες πολίτες νεκροί την πρώτη μόλις μέρα κατοχής της από τους Ιάπωνες) αποτελεί μια σοκαριστική γενοκτονία η οποία ακόμα και σήμερα εγείρει παθιασμένες μνήμες. Ο Τσουάν Λου δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί μαζί τους μετωπικά, με ένα ασπρόμαυρο σινεμασκόπ που θαρρείς ότι σε καταπίνει σ’ έναν στρόβιλο βίας και μια αφηγηματική βιρτουοζιτέ που σε προσδένει σφιχτά σε έναν ατέλειωτο κύκλο αίματος.

Η εικονολατρεία του Κινέζου σκηνοθέτη αγγίζει βέβαια συχνά επίπεδα σινιέ αυταρέσκειας, ενώ σαφής είναι η πρόθεσή του να παραμείνει οριακά σε mainstream μονοπάτια (ελάχιστο γυμνό, χαρακτήρες-σύμβολα, slow motion, επιτηδευμένοι φωτισμοί…). Ισορροπεί στην κόψη της γραφικότητας, είναι όμως στιγμές που η κάμερα συναντά σκληρές, σπαρακτικές κινηματογραφικές αλήθειες και η ψυχή αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας αναδεικνύεται γυμνή μπροστά στα μάτια μας. Πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και περισσότεροι από 100 εκατομμύρια θεατές στην Κίνα!

Κίνα. 2009. Διάρκεια: 133΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πόλη της Ζωής και του Θανάτου

Nanjing! Nanjing!
3
  • Δραματική
  • 2009
  • Διάρκεια: 132 '
  • Τσουάν Λου

Τον Δεκέμβριο του 1937, κατά τη διάρκεια του σινοϊαπωνικού πολέμου, τα ιαπωνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Νανγκίν, πρωτεύουσα της Κίνας. Αυτό που ακολουθεί είναι μια από τις μεγαλύτερες σφαγές της σύγχρονης ιστορίας, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το "Trainspotting" γιορτάζει τα 30 με προβολές σε 4Κ αποκατεστημένη κόπια

Το ορόσημο του βρετανικού σινεμά των 90s και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες γιορτάζοντας 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/08/2026

10 ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ που δεν έχουν (σχεδόν) κανένα ψεγάδι

Ο "μετρ του σασπένς" γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου 1899. Με αφορμή τη γενέθλια μέρα του, θυμόμαστε δέκα ταινίες που παίρνουν 5 αστεράκια και αποδεικνύουν γιατί ο Άλφρεντ Χίτσκοκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Οι Ψίθυροι

Τολμηρή για τα χολιγουντιανά δεδομένα της εποχής και υποψήφια για πέντε Όσκαρ διασκευή θεατρικού έργου της Λίλιαν Χέλμαν. Ένα σκηνοθετικό και δραματικό κομψοτέχνημα.

Zabriskie Point

Η παρεξηγημένη τότε, πρώτη ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι σε αμερικανικό έδαφος, επιφυλάσσει εικαστική τόλμη κι ένα μοναδικό soundtrack από τους Pink Floyd.

Ο Θεός Ελέφαντας

Ένα βραδυφλεγές whodunit με εξαιρετική σκηνοθετική ματιά, χωρίς βιασύνες και σεναριακά πασαλείμματα.

Η Φήμη

Με μια ξεκάθαρη σκηνοθετική ματιά στη μόλις δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Κεντ Τζόουνς καταφέρνει να αποτυπώσει την αίσθηση μιας εποχής που έχει φύγει ανεπιστρεπτί.