Επιστρέφει το "Five Films For Freedom" με πέντε queer ταινίες μικρού μήκους

Πέντε ταινίες μικρού μήκους, με επίκεντρο τις ΛΟΑΤΚΙΑ+ ιστορίες από όλο τον κόσμο είναι διαθέσιμες online μέσω της ιστοσελίδας του British Council

Five Films For Freedom

Το Five Films For Freedom επιστρέφει και φέτος, προσκαλώντας το ελληνικό κοινό σε μια δωρεάν διαδικτυακή εμπειρία κινηματογράφου με επίκεντρο τις ΛΟΑΤΚΙΑ+ ιστορίες από όλο τον κόσμο. Από τις 18 έως τις 29 Μαρτίου, πέντε ταινίες μικρού μήκους είναι διαθέσιμες online μέσω της ιστοσελίδας του British Council, αναδεικνύοντας τη δύναμη του σινεμά ως εργαλείο ορατότητας και πολιτισμικής διασύνδεσης. 

 Στην 12η χρονιά του, το πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με το BFI Flare: London LGBTQIA+ Film Festival,  φέρνει στο προσκήνιο ιστορίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και τη Γαλλία. Σε μια περίοδο όπου τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων εξακολουθούν να αμφισβητούνται σε πολλές χώρες, με περισσότερες από 60 να ποινικοποιούν ακόμη τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, το πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λειτουργώντας ως μια παγκόσμια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης.

Όπως σημειώνει η Briony Hanson, Διευθύντρια Κινηματογράφου στο British Council, κάθε προβολή αποτελεί μια πράξη ορατότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι queer ζωές παραμένουν στο περιθώριο. Από το 2015 μέχρι σήμερα, το Five Films For Freedom έχει συγκεντρώσει σχεδόν 29 εκατομμύρια προβολές σε περισσότερες από 200 χώρες, αποδεικνύοντας τη δυναμική του εγχειρήματος.

Παράλληλα με την online διάθεση, το πρόγραμμα "ταξιδεύει" και στην Θεσσαλονίκη στις 20 και 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Love Unbound: Five Films For Freedom". Η διοργάνωση περιλαμβάνει προβολές, εκθέσεις, συζητήσεις και εργαστήρια ενδυνάμωσης, δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου γύρω από ζητήματα ταυτότητας, αποδοχής και ισότητας. Το φεστιβάλ υλοποιείται από το British Council και την Parenthesis, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Beetroot House, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Five Films For Freedom

Οι πέντε ταινίες του προγράμματος

Το φετινό πρόγραμμα συγκεντρώνει πέντε ιστορίες που εξερευνούν την επιθυμία, την ταυτότητα και την αποδοχή:

  • "I Hate Helen" (Katie Lambert, Ηνωμένο Βασίλειο)
    Μια τρυφερή και ειλικρινής ματιά στη σύγχυση της πρώτης ερωτικής έλξης, μέσα από τη σχέση δύο κοριτσιών στο σχολικό περιβάλλον.
  • "Rag Dolls" (Amy Adler, ΗΠΑ/Μεξικό)
    Ένα συγκινητικό πορτρέτο δύο γυναικών που ζουν στο περιθώριο, φωτίζοντας τη δύναμη της αγάπης μέσα σε συνθήκες αποκλεισμού.
  • "Room 206" (Laurie Bisceglia, Γαλλία)
    Ένα ντοκιμαντέρ για τη διαδικασία επιβεβαίωσης φύλου και την επαναδιεκδίκηση του σώματος ως πράξη αυτογνωσίας.
  • "Sweat (Mô Hôi)" (Edward Nguyen, Βιετνάμ)
    Μια ιστορία για την επιθυμία και την ταυτότητα, που εκτυλίσσεται σε μια κοινωνία περιορισμών και σιωπής.
  • "Theo" (Monica Palazzo & Jo Galvão, Βραζιλία)
    Η ιστορία ενός παιδιού που αμφισβητεί τα έμφυλα στερεότυπα σε ένα αυστηρό κοινωνικό πλαίσιο.

Το Five Films For Freedom επιβεβαιώνει για ακόμη μία χρονιά τη δύναμη του κινηματογράφου να αφηγείται ιστορίες που διαφορετικά θα έμεναν αόρατες. Αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση για κατανόηση, διάλογο και μια υπενθύμιση ότι η αγάπη και η ταυτότητα παραμένουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χόλιγουντ αλέρτ: Σειρά του Κίλιαν Μέρφι να εξερευνήσει την Αθήνα

Μετά τον Μπραντ Πιτ, την σκυτάλη παίρνει ο Κίλιαν Μέρφι και μετατρέπει την Αθήνα σε χουλιγουντιανό σκηνικό για τα γυρίσματα ταινίας. Ποιος θα ακολουθήσει;

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΥ
19/03/2026

"Οι εικόνες δεν θα φτάσουν πουθενά": Οκτώ συναντήσεις για το σινεμά

Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσετε τάσεις του σινεμά που επικεντρώθηκαν στο οικιακό, στο ημερολόγιο και στο χειροποίητο, στη μικρή χειρονομία ενάντια στη μεγάλη.

"Μια Καινούρια μέρα" για τη σειρά ταινιών Spider-Man

Μόλις κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ για την νέα ταινία Spider-Man της Marvel, και μας υπόσχεται ολόφρεσκες συναρπαστικές περιπέτειες.

Τομος 7: Πρεμιέρα με παρουσία συντελεστών στο Τριανόν και ανερχόμενο Q&A

Το Τριανόν θα υποδεχτεί τους συντελεστές της μετα-αποκαλυτπικής ελληνικής ταινίας για μία νύχτα εορτασμού.

Πού βλέπουμε τις ταινίες που θριάμβευσαν στα φετινά Όσκαρ

Στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα βλέπουμε πολλές απ' τις ταινίες που διακρίθηκαν στα βραβεία της Ακαδημίας για το 2026.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 19 Μαρτίου.

Όλα τα σημεία της Αθήνας που έχει βρεθεί ο Μπραντ Πιτ

Ο Νόλαν σκηνοθετεί την Οδύσσεια, ο Μπραντ Πιτ την ζει! Στο πλαίσιο της ταινίας "The Riders", ο λαοφιλής ηθοποιός έχει γυρίσει πλήθος περιοχών της Ελλάδας, με τελευταίο στίγμα τα γυρίσματα στο Μενίδι.