Προβολή της "Δίκης" του Όρσον Γουέλς στον νέο κύκλο προβολών Σινεμά Ψ 2026

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Κλάδου Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας επιστρέφει για 18η χρονιά, με κεντρική θεματική «Η έλξη του Ξένου» και εμβληματικές ταινίες που διερευνούν την έννοια της αποξένωσης.

Η Δίκη του Κάφκα

Το 18ο κινηματογραφικό αφιέρωμα του κλάδου τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) έχει φέτος ως θεματικό άξονα την έννοια του "Ξένου" και συνεχίζεται με την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φραντς Κάφκα.

Η επιλογή των φετινών ταινιών αντανακλά την προσπάθεια του κινηματογράφου να φωτίσει παραγνωρισμένες ή απωθημένες πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ παράλληλα συνδέεται με τη συνάφεια της ψυχιατρικής πράξης με την κατανόηση του "ξένου" και της αποξένωσης. Ο διάλογος που θα ακολουθήσει μετά την κάθε προβολή θα αποτελέσει σημαντικό τεκμήριο αλληλεπίδρασης Τέχνης και σύγχρονης Ψυχιατρικής.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με προβολή της ταινία "Ο Ξένος" : Διαβάστε περισσότερα εδώ

Προβολή της ταινία "Η Δίκη"

Την Κυριακή 15 Μαρτίου ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί η 2η Προβολή του Κύκλου με την ταινία "Η Δίκη" (The Trial (1962) του Όρσον Γουέλς, η οποία βασίζεται στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Κάφκα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ού αιώνα. Παρά τη διαφορά λογοτεχνίας και κινηματογράφου, ο Γουέλς καταφέρνει να μεταφέρει πιστά το πνεύμα του συγγραφέα μέσω ενός μοναδικού συστήματος γραφής και εικόνας.

Ο Γιόζεφ Κ., ανώτερος υπάλληλος τράπεζας, ειδοποιείται ξαφνικά από αόριστα όργανα μιας ανώτερης αρχής ότι θα δικαστεί για κάτι που δεν μπορεί να προσδιορίσει. Αντιμέτωπος με έναν απέραντο λαβύρινθο χωρίς όρια, δεν θα βρει ποτέ ούτε τον υπεύθυνο της καταδίκης ούτε το τέλος της πορείας του. Η καφκική δίκη αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις, συγχωνεύοντας όνειρο και πραγματικότητα σε ένα αόρατο, παράλογο σύμπαν, όπως η ανθρώπινη εμπειρία υπό αποπνικτικό εγκλεισμό.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, οι επιβλητικοί χώροι και οι τεράστιοι οπτικοί όγκοι μεταφέρουν το βάρος ενός αόρατου συστήματος εξουσίας από το οποίο ο Γιόζεφ Κ. προσπαθεί μάταια να ξεφύγει, αναζητώντας συμμάχους για να κατανοήσει την ουσία της ενοχής του.

Πρωταγωνιστούν: Άντονι Πέρκινς, με πλαισιωτικούς ρόλους από Ζαν Μορό, Ακιμ Ταμίροφ, Ρόμι Σνάιντερ και τον ίδιο τον Όρσον Γουέλς.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τις κοινωνικοπολιτικές και ψυχαναλυτικές διαστάσεις της ταινίας με τις:

  • Dr.med. Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια
  • Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
  • Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Επερχόμενες Προβολές

19 Απριλίου 2026
Ανωτέρα βία – Turist (120’, 2014) Ruben Östlund

Ομιλητές:

  • Βένος Μαυρέας, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής.
  • Νάντια Μπεργιαννάκη, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια.
  • Ρόμπυ Εκσιέλ, Κριτικός Κινηματογράφου.

24 Μαΐου 2026
Δικός της – Her (126’, 2013) Spike Jonze

Ομιλητές:

  • Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής.
  • Γωγώ Γεωργοπούλου, Ψυχίατρος - Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια MSc.
  • Περικλής Χούρσογλου, Σκηνοθέτης.

Ώρα έναρξης προβολών: 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μετά την Ελλάδα, ο "Καποδίστριας" κατακτά και το εξωτερικό

Αφού σάρωσε το ελληνικό box office, η ταινία συνεχίζει διαγράφοντας διεθνή πορεία στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2026

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 23/04

Μάικλ Τζάκσον, Φρανκ Σινάτρα, ένα road movie κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (23 - 29/04)

Γάμοι σε κρίση που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όλες τις ταινίες γύρω από γάμους στα όρια της κατάρρευσης που μπορείτε να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Cine Paris: Πότε ανοίγει τις πόρτες του το ωραιότερο θερινό σινεμά στον κόσμο

Το εμβληματικό θερινό της Πλάκας, εγκαινιάζει το φετινό του πρόγραμμα με κλασικά έργα και σύγχρονες κινηματογραφικές επιτυχίες

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Beyond Borders κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αναστολή της λειτουργίας του

Η διοργάνωση κάνει στην επιστολή της λόγω για απουσία χορηγών, θεσμικών και ιδιωτικών υποστηρικτών, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό.

Ένα διήμερο προβολών για τις προεκλογικές εκστρατείες έρχεται στην Ταινιοθήκη

Τέσσερα ντοκιμαντέρ (μεταξύ των οποίων το φετινό Όσκαρ) γύρω από την μετεξέλιξη των προεκλογικών εκστρατειών έρχονται για δύο μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 16 Απριλίου.