Κρίστι Μάρτιν: Ποια είναι η γυναίκα-θρύλος της αμερικανικής πυγμαχίας που υποδύεται η Σίντνεϊ Σουίνι

Το biopic Christy υπόσχεται ένταση, με τη Σουίνι ως μποξέρ, σε μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

christy

Ενώ η online φήμη της βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, η Σίντνεϊ Σουίνι ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στο μάλλον πιο απαιτητικό πρότζεκτ της καριέρας της με την ταινία Christy. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, παρουσιάζει τη ζωή και δράση της μποξέρ Κρίστι Μάρτιν, σημαντικό πρόσωπο της ultimate fighting σκηνής της Αμερικής.

Να πέσει το τρέιλερ:

Η Κρίστι Μάρτιν, από τη Δυτική Βιρτζίνια, βρέθηκε τυχαία στο χώρο της πυγμαχίας τη δεκαετία του '80 και κατάφερε να κατακτήσει το άθλημα όπως καμία άλλη πριν από αυτήν, και να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε το γυναικείο αθλητισμό. Θεωρείται η πιο επιτυχημένη και σημαντική γυναίκα πυγμάχος στην Αμερική.

Ήταν η πρώτη γυναίκα πυγμάχος που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Sports Illustrated και η πρώτη που προωθήθηκε από το θρυλικό μάνατζερ πυγμαχίας Ντον Κινγκ, δίνοντας συνεχώς μάχη για να αντιμετωπίζεται ως νόμιμη ανταγωνίστρια και όχι ως ένα απλό θέαμα. Η πρωτοποριακή της κληρονομιά εδραιώθηκε τελικά όταν τιμήθηκε με την εκλογή της στο International Boxing Hall of Fame το 2020, που ήταν η πρώτη χρονιά που δόθηκε η δυνατότητα σε γυναίκες να είναι υποψήφιες.

Διαβάστε Επίσης

Η ζωή της Μάρτιν είναι τόσο συγκλονιστική όσο και σκληρή. Πάλεψε σε χώρους όπου κανείς δεν περίμενε να ανήκει μια γυναίκα - και πάλεψε και έξω από αυτούς. H αθλητική της επιτυχία επισκιάστηκε τραγικά από τα χρόνια κακοποίησης που υπέστη από τον άντρα της και προπονητή της, Τζιμ Μάρτιν, ο οποίος το 2010 επιχείρησε να τη δολοφονήσει.

Εκείνη κατάφερε να επιβιώσει, κατέθεσε στο δικαστήριο και ξαναέφτιαξε τη ζωή της. Παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά τη Λίσα Χόλεγουιν, πρώην αντίπαλό της στο ρινγκ και σημερινή σύμμαχό της στη ζωή. Ο Τζιμ Μάρτιν καταδικάστηκε τελικά σε 25 χρόνια φυλάκιση, όπου και πέθανε.

Κρίστι Μάρτιν: Ποια είναι η γυναίκα-θρύλος της αμερικανικής πυγμαχίας που υποδύεται η Σίντνεϊ Σουίνι - εικόνα 2

H Κρίστι Μάρτιν ίδρυσε τη δική της εταιρεία προώθησης αγώνων, προσφέροντας σε νέους αθλητές τις ευκαιρίες που η ίδια δεν είχε ποτέ. Στάθηκε στο πλευρό επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας και αφηγήθηκε τη δική της ιστορία μέσα από το βιβλίο της, Fighting  for Survival. Η ιστορία της Μάρτιν δεν είναι απλώς μια ιστορία για την πυγμαχία – είναι μια συγκινητική και συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, που εμπνέει.

Κρίστι Μάρτιν: Ποια είναι η γυναίκα-θρύλος της αμερικανικής πυγμαχίας που υποδύεται η Σίντνεϊ Σουίνι - εικόνα 3

"Κατάλαβα ότι αυτή η ταινία ήταν μια ευκαιρία για μένα να εξερευνήσω πώς λειτουργούν αυτές οι χειριστικές και καταπιεστικές σχέσεις. Πάντα μου προκαλούσαν απορία”, αναφέρει ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Μισό. "Τέτοιες σχέσεις υπάρχουν παντού, σε τρομακτικά μεγάλη έκταση, και δυστυχώς, καταλήγουν συχνά σε δολοφονίες από τον σύντροφο. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση”, προσθέτει.

Η Σίντνεϊ Σουίνι, που υποδύεται τη θρυλική πυγμάχο, αναφέρει ότι οι συναισθηματικές απαιτήσεις του να παίξει την Κρίστι Μάρτιν στην ταινία ήταν πιο απαιτητικές από την έντονη σωματική προετοιμασία που χρειάστηκε για τον ρόλο.

"Ο συναισθηματικός αγώνας, και ο αγώνας πίσω από κλειστές πόρτες, νομίζω ότι ήταν ακόμη πιο ισχυρός και πιο εξαντλητικός από τον ίδιο τον αγώνα στο ρινγκ”, αναφέρει. "Ξέραμε όλοι πολύ καλά την ιστορία που λέγαμε και τη σημασία που είχε να τη μοιραστούμε με τον κόσμο. Ήταν μεγάλο το βάρος, αλλά ταυτόχρονα μια από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες της ζωής μου.”, προσθέτει η Σουίνι.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντέιβιντ Μισό (Animal Kingdom) και αναμένεται στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 6 Νοεμβρίου από την The Film Group.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Θα φτάσει η "Οδύσσεια" το ένα εκατομμύριο θεατές;

Με ελάχιστη πτώση το δεύτερο τετραήμερό του, παρά την κακοκαιρία της Παρασκευής, το ομηρικό έπος του Κρίστοφερ Νόλαν έχει ήδη ξεπεράσει τους 400.000 θεατές και τρέχει με σπασμένα φρένα για επιδόσεις ρεκόρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
28/07/2026

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μερικές από τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται αυτές τις ημέρες στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Η Οδύσσεια του Christopher Nolan "σπάει" ρεκορ προβολών στα Village Cinemas

Η Οδύσσεια έχει γίνει το "must" του καλοκαιριού, με ρεκορ προβολών να ξεπερναεί τα 153.000 εισιτήρια στα Village Cinemas και extra προβολές.

"Κελλάρι 10": Πόσα ξέρεις για την ιστορία του ελληνικού κρασιού;

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Κοτρέτσος που αποκαλύπτει τα μυστικά του κελλαριού της Achaia Clauss, κάνει ελληνική πρεμιέρα στην Ιεράπετρα.

60 χρόνια "Μαουτχάουζεν": τιμητική προβολή στο θερινό "ΛΑΪΣ" της Ταινιοθήκης

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το πολυβραβευμένο Mauthausen, τιμώντας τα 60 χρόνια από το μεβληματικό έργο των Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη.

Γιατί το 2027 προβλέπεται μία πολύ δυνατή κινηματογραφική χρονιά

Από το Star Wars και τον Spider-Man μέχρι τους Avengers και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το 2027 υπόσχεται μια ασταμάτητη παρέλαση blockbuster που μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη κινηματογραφική χρονιά της σύγχρονης εποχής.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Νέος Spider-Man, παλιός Νόλαν, ένα γιαπωνέζικο δράμα κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (30/07-05/08)