Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο must-see ταινίες, η διοργάνωση για τέταρτη σερί χρονιά αναδεικνύει αιχμηρά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

Η τέταρτη χρονιά διοργάνωσής του φαίνεται θα είναι και η πιο πληθωρική μέχρι σήμερα, καθώς το προσεχές Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (16/10-16/11) παρουσιάζει ένα πραγματικά χορταστικό όσο και έκτακτο πρόγραμμα, την ώρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και την επακόλουθη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Οι δράσεις του φεστιβάλ απλώνονται στους κινηματογράφους Τριανόν (16-19/10), Studio New Star Art Cinema (24-26/10) και Newman (13-16/11). Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε Onassis Air, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Baumstrasse και Noucmas Exhibition Space.

To A Land Unknown
"Σε Μια Άγνωστη Χώρα"

Όπως σημειώνει σχετικά η διευθύντρια της Dounias, του φορέα που διοργανώνει το φεστιβάλ, Κάρολ Σανσούρ: "Στο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας, η αποστολή μας είναι απλή: να προσφέρουμε καλό σινεμά. Μέσα από τις δυνατές ιστορίες που προβάλλουμε, δίνουμε στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυθεντικές παλαιστινιακές φωνές που μας προβληματίζουν, μας εμπνέουν και μας φέρνουν πιο κοντά.

Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς εγκαινιάζουμε το Palescope: Vital Shorts, ένα ειδικό αφιέρωμα που εντάσσεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και στοχεύει να ρίξει φως σε ανερχόμενους δημιουργούς και νέες προοπτικές. Επιπλέον, η συμμετοχή μας στις Ημέρες Παλαιστινιακού Κινηματογράφου με την ταυτόχρονη προβολή της ταινίας 'A state of Passion' σε είκοσι σημεία σε όλη την Ελλάδα, μας επιτρέπει να διευρύνουμε τον αντίκτυπό μας και πέρα από την Αθήνα, φέρνοντας ολοένα και περισσότερες ομάδες και κοινότητες σε αυτόν το κρίσιμο καλλιτεχνικό διάλογο.

Τα ξεχωριστά event που συμπληρώνουν το πρόγραμμα, προσφέρουν ένα ακόμα επίπεδο κατανόησης του μηνύματος του φετινού Φεστιβάλ, καθώς δημιουργούν τόπους και ευκαιρίες για τη βαθύτερη εμπλοκή του κοινού μέσα από συζητήσεις, ποίηση και workshops. Αυτές οι στιγμές είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια ενός ζωντανού διαλόγου μεταξύ αυτών των κοινών και των καλλιτεχνών και διανοούμενων από την Παλαιστίνη".

Κράτα τη Ψυχή σου στο Χέρι και Περπάτα
"Κράτα τη Ψυχή σου στο Χέρι και Περπάτα"

Τα highlights του 4ου Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου:

Μεγάλου μήκους ταινίες

"All That's Left of You"
Σε σκηνοθεσία της Cherien Dabis, αυτή το επικό, ιστορικό δράμα ακολουθεί τρεις γενιές μιας παλαιστινιακής οικογένειας, ξεκινώντας από τη Nakba του 1948 για να φτάσει ως τη Δυτική Όχθη της δεκαετίας του 1980, μέσα από μια τρυφερή ματιά στο σθένος και τη μνήμη.

"Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ"
Το σπαρακτικό docudrama της Kaouther Ben Hania που αναπαριστά την τραγική ιστορία ενός πεντάχρονου κοριτσιού από την Παλαιστίνη που σκοτώνεται κατά τη διάρκεια Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

"Σε Μια Άγνωστη Χώρα"
Μια δυνατή ιστορία του Mahdi Fleifel που διερευνά ζητήματα επιβίωσης, ταυτότητας και πατρίδας, με κεντρικούς ήρωες δύο Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Αθήνα.

"Once Upon a Time in Gaza"
Σε σκηνοθεσία των αδερφών Tarzan και Arab Nasser, η ταινία εξερευνά το ατομικό και το συλλογικό τραύμα στην Γάζα, μπλέκοντας το στιλ με την πολιτική αναγκαιότητα.

"Κράτα την Ψυχή σου στο Χέρι και Περπάτα"
Το ντοκιμαντέρ της Sepideh Farsi καταγράφει εκ των έσω τη ζωή στη Γάζα μέσα από βιντεο-κλήσεις και αναπολήσεις, ανοίγοντας ένα παράθυρο στη σκληρή πραγματικότητα όσων έχουν γίνει μάρτυρες μιας γενοκτονίας.

A State of Passion
"A State of Passion"

Μικρού μήκους ταινίες

Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας εμπλουτίζεται με φρέσκιες ματιές και προοπτικές καθώς, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα ειδικό αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες, με τίτλο Palescope: Vital Shorts, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 15 δυνατές ιστορίες ανερχόμενων Παλαιστίνιων δημιουργών.

All That's Left of You
"All That's Left of You"

Special Events & Προβολές σε όλη την Ελλάδα

Προβολή στο πλαίσιο του Palestine Cinema Days: "A State of Passion"
Την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, η ταινία A State of Passion θα προβληθεί σε 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του Palestine Cinema Days, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας με στόχο να ακουστούν οι Παλαιστινιακές φωνές πιο δυνατά, μέσα από τον κινηματογράφο. Το "A State of Passion" είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που διηγείται την ιστορία του Dr. Ghassan Abu-Sittah, ενός Βρετανο-Παλαιστίνιου επανορθωτικού χειρουργού που επέστρεψε από τη Γάζα έπειτα από 43 ημέρες φρίκης δουλεύοντας ασταμάτητα και υπό συνεχείς βομβαρδισμούς στα νοσοκομεία Al Shifa και Al Ahli.

"Gaza: How Did We Get There and Where Are We Going?"
Μια επιμορφωτική βραδιά με τον παγκοσμίως διακεκριμένο καθηγητή Norman Finkelstein, σε συν-διοργάνωση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

The Last Butterfly
Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στους ποιητές και τις ποιήτριες της Γάζας. Συμμετέχουν: Hend Joudeh, Μάρθα Φριντζήλα, Ντίνος Σιώτης, Σοφία Χιλλ και άλλοι. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Shaeirat Project και το Baumstrasse.

Waves of Remembrance and Powerful Suns
Ένα workshop πάνω στον θρήνο και την επούλωση, με την καλλιτέχνιδα Eliana Otta στο Noucmas Exhibition Space.

In the East There is No Homeland Without War
Ποιητική performance με την Carol Sansour και τα Καλογεράκια.

Interrupted Futures: Artists in the Shadow of Suspended States
Ειδική προβολή και ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με το Onassis AiR.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, την προπώληση και όλα τα νεότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ που βρίσκετε εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ξεκίνησε η προπώληση για το 8ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ώρα να προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας για την ενθουσιώδη διοργάνωση που βρίσκεται προ των πυλών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/10/2025

Ένα μεσημέρι με τον υποψήφιο για Όσκαρ μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη

Οι 31ες Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξένησαν τον καταξιωμένο επαγγελματία που παρέδωσε masterclass στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Μια χορταστική αποκλειστική ματιά στα γυρίσματα του θρίλερ "Στα Βάθη του Χειμώνα"

Οι συντελεστές του αγωνιώδους δράματος με την οσκαρική Έμα Τόμσον μιλούν στην κάμερα για τα παρασκήνια της "τσουχτερής" παραγωγής.

Good Boy: Η horror έκπληξη της χρονιάς έχει πρωταγωνιστή έναν αξιαγάπητο σκύλο

Η ταινία που μας βάζει να παρακολουθούμε τα τρομακτικά γεγονότα με τα μάτια του Ίντι του σκύλου έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Αυτές είναι οι 5 ταινίες που διεκδικούν το ευρωπαϊκό βραβείο κοινού LUX 2026

Υψηλός ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψήφιων τίτλων με τον νικητή να αναδεικνύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τους πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού σινεμά

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ετοιμάσει μια λαμπρή τιμητική εκδήλωση για 36 ζώντες, εμβληματικούς ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του 1960.

Ελληνικό box office: Ντι Κάπριο εναντίον κόμη "Dracula"

Καθώς η οσκαρική φόρα τού "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" μεγαλώνει διαρκώς, η βιτριολική σάτιρα του Πολ Τόμας Άντερσον κερδίζει και το ελληνικό κοινό, το οποίο παραμένει πιστό στις ταινίες τρόμου και τα... ανήλικα θεάματα.