Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τους πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού σινεμά

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ετοιμάσει μια λαμπρή τιμητική εκδήλωση για 36 ζώντες, εμβληματικούς ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του 1960.

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μπορεί στην παρθενική διοργάνωσή του, το 1960, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, να βράβευσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη για την ερμηνεία της στην "Μανταλένα", αλλά και το "Ξύλο Βγήκε Από τον Παράδεισο" ως μία από τις τρεις καλύτερες ταινίες της περιόδου 1955-59, στην εξέλιξή του, όμως, κράτησε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τον "εμπορικό" ελληνικό κινηματογράφο. Τόσο την υπόλοιπη δεκαετία του '60, όσο και τα χρόνια της χούντας και της μεταπολίτευσης, οι ταινίες οι οποίες βραβεύονταν είχαν μια εντελώς διαφορετική αισθητική από τις παραγωγές της Finos Film, ενώ από τα πέτρινα χρόνια του '80 και μετά οι θεατές δεν ήθελαν πια να έχουν πλέον καμιά σχέση με τα φιλμ που "βύθισαν μια γενιά μεσ' τα πιο βαθιά χασμουρητά".

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διεθνοποιήθηκε το 1992 χωρίς να διαρρήξει τους δεσμούς του με τον εγχώριο κινηματογράφο. Υπήρξαν ειδικές προβολές και αφιερώματα σε κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και τεχνικούς του παλιού, καλού καιρού, αλλά το ενδιαφέρον της διοργάνωσης ήταν στραμμένο αλλού. Λάτρης των ελληνικών ταινιών της χρυσής εποχής, ο νέος πρόεδρος του θεσμού Άκης Σακελλαρίου είχε μια ιδέα, "η οποία μου ήρθε ένα βράδυ που με την παρέα μου, τον Ιεροκλή Μηχαηλίδη, τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τον Αργύρη Παυλίδη, είχαμε βάλει να παρακολουθήσουμε μια ταινία απ' αυτές τις οποίες δεν χορταίνουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά όταν μαζευόμαστε σε κάποιο σπίτι. Για να πω την αλήθεια, όταν ήμουν πιτσιρικάς δεν μου άρεσαν, αλλά με τα χρόνια τις έχω επανεκτιμήσει, ειδικά όσον αφορά την ερμηνεία των ηθοποιών τους. Πρόκειται για επιτεύγματα υποκριτικής και πολλές απ' αυτές τις ταινίες αποτελούν κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας", λέει ο ίδιος.

Ορέστης Ανδρεαδάκης και Άκης Σακελλαρίου 1
©Γιάννης Στεφανίδης
Ο πρόεδρος του ΔΣ του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Άκης Σακελλαρίου (δεξιά) και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Έτσι, αποφάσισε να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιου του φεστιβάλ τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης - φόρου τιμής στους ζωντανούς εκπροσώπους του πολύτιμου σινε-παρελθόντος μας, κάτι το οποίο αποδέχθηκαν με χαρά τόσο τα μέλη του όσο και η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης. Έγιναν επαφές με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών "Διόνυσος" και φυσικά την Finos Film, η οποία θα συνεργαστεί ενεργά στην όλη εκδήλωση, και ετοιμάστηκε η λίστα με τους 36 πρωταγωνιστές μερικών από τις καθοριστικότερες στιγμές του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του 1960. Το επερχόμενο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (30/10-9/11) έχει ετοιμάσει λοιπόν μια ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, στη σκηνή του οποίου θα ανέβουν οι Μπέτυ Αρβανίτη, Βασίλης Καΐλας, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χλόη Λιάσκου, Μπέτυ Λιβανού, Σωτήρης Τζεβελέκος, Αιμιλία Υψηλάντη και Άννα Φόνσου. Τη βραδιά θα παρουσιάσουν ο Άκης Σακελλαρίου με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με τους βετεράνους συναδέλφους τους για την συναρπαστική πορεία τους, αλλά και για τις αθέατες πλευρές της καλλιτεχνικής τους ζωής. 

Ταυτόχρονα, το φεστιβάλ ετοιμάζει ένα μαγνητοσκοπημένο αφιέρωμα όπου πολλοί από τους αγαπημένους ηθοποιούς θα μοιραστούν με το κοινό αναμνήσεις, στιγμές και πρόσωπα. Στο αφιέρωμα αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αξέχαστες στιγμές από όλους όσοι βρεθούν στη σκηνή του Ολύμπιον, αλλά και από τους: Άγγελο Αντωνόπουλο, Ελένη Ανουσάκη, Νόρα Βαλσάμη, Γιάννη Βογιατζή, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Μάρθα Βούρτση, Μέλπω Ζαρόκωστα, Καίτη Ιμπροχώρη, Μαρία Ιωαννίδου, Τόνια Καζιάνη, Ξένια Καλογεροπούλου, Λάκη Κομνηνό, Μάρω Κοντού, Άννα Κυριακού, Αλεξάνδρα Λαδικού, Πόπη Λάζου, Στέφανο Ληναίο, Χρήστο Νομικό, Γιώργο Πάντζα, Χρήστο Πολίτη, Κώστα Πρέκα, Ελένη Προκοπίου, Έλσα Ρίζου, Τζένη Ρουσσέα, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Νίκο Τσούκα και Έλλη Φωτίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το International Micro μ Festival μεγαλώνει και επιστρέφει

Ταινίες που έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, αφιέρωμα στον ισπανόφωνο κινηματογράφο και ό,τι άλλο θα δούμε στη φετινή διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/09/2026

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα της έκτης μέρας

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο, συγκινημένο από την τελευταία ταινία του Χιροκάζου Κορεέντα, ανεβάζει διαρκώς ρυθμό. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της έκτης μέρας.

Ελληνικό box office: Το καλλιτεχνικό σινεμά είναι εδώ

Τα θερινά συνεχίζουν να γεμίζουν με εγγυημένες επιτυχίες ("Minions", "Οδύσσεια", "Spider-Man"), αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, είναι οι επιδόσεις βραβευμένων φεστιβαλικών ταινιών όπως το "Φιόρδ" και η "Πατρίδα".

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μπορεί ο Αύγουστος να εφυγε αλλά τα θερινά σινεμά εξακολουθούν να αποτελούν την τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

Η "Σπασμένη Φλέβα" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη με τον Βασίλη Μπισμπίκη στον ρόλο ενός χρωμένου Έλληνα σε απόγνωση επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτό το φθινόπωρο στους κινηματογράφους

Από μεγάλα blockbuster έως ταινίες κατευθείαν από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, μάθετε για όσες ταινίες ανυπομονούμε να δούμε μέσα στο φθινόπωρο.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα του Σαββατοκύριακου

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο χόρεψε στο ρυθμό των Oasis. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τέταρτης και της πέμπτης μέρας.