"BadLand": Η φωτιά στο Μάτι μέσα από το φακό του Χρήστου Πυθαρά

Δείτε το ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου σκηνοθέτη («Κυνήγι») επτά χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά.

BadLand μικρού μήκους 1

Συμπληρώνονται επτά χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, μια τραγωδία που εξακολουθεί να στοιχειώνει το συλλογικό υποσυνείδητο, παραμένοντας ένα ανεπούλωτο τραύμα.

Τώρα, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Χρήστος Πυθαράς ("Κυνήγι") μοιράζεται το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ "BadLand" το οποίο ανατρέχει στα όσα συνέβησαν θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων. Όπως λέει ο ίδιος στο "α": "Το ντοκιμαντέρ αυτό φτιάχτηκε ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Στόχος και έγνοια μας ήταν το ντοκιμαντερ να μην προσβάλει με όποιο τρόπο τους ανθρώπους του τόπου, των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους, όπως έγινε τη περίοδο εκείνη από τα ΜΜΕ. 'Υποσχέθηκα' ένα κείμενο να συνοδεύσει την παρουσίαση της ταινίας. Δεν φαίνεται όμως, εν τέλει, να χωράνε κινηματογραφικές αναλύσεις και τοποθετήσεις από μεριά μας. Η πεποίθηση μόνο ότι η μνήμη, οι μνήμες και η ιστορία δεν πρέπει να παραποιηθούν, σε καμία τραγωδία που έχει κόστος ζωές".

BadLand μικρού μήκους 2

Το "BadLand" μετρά συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ, όπως το Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και οι Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ απέσπασε βραβεία σε Λάρισα και Σεράγεβο (14ο Prvi Kadar International Film Festival). Κλείνοντας, αξίζει να έχετε υπόψη ένα ακόμα πολύτιμο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα, το "Lumen" της Ειρήνης Τζούλια, το οποίο είναι αφιερωμένο στον πατέρα της δημιουργού που έχασε τη ζωή του στη φωτιά.

Οι συντελεστές του "BadLand":

Σκηνοθεσία, μοντάζ, sound design: Χρήστος Πυθαράς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Δανόπουλος
Μίξη ήχου: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Color grading: Κώστας Δαβελάς

Δείτε το "BadLand":

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες του Τζέιμς Κάμερον σε σειρά αξιολόγησης

Ένα ranking των ταινιών του κινηματογραφικού μύθου, με αφορμή την κυκλοφορία του Avatar: Φωτιά και Στάχτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/12/2025

Απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Δύο ξεχωριστές ταινίες, αποκατεστημένες και προσβάσιμες για όλους

"Πικρό ψωμί" και "Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις" προβάλλονται απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Τζέιμς Κάμερον έχτισε τον μύθο του πολύ πριν το 'Avatar: Φωτιά και Στάχτη'

Για περισσότερα από 45 χρόνια, ο θρυλικός Καναδός σκηνοθέτης μετατρέπει το αδύνατο σε κινηματογραφική τελειότητα, αναγκάζοντας κάθε φορά Χόλιγουντ και κοινό σε βαθιά υπόκλιση.

Τελικά, αξίζει να δούμε το νέο "Avatar: Φωτιά και Στάχτη";

Με αφορμή την πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του μπλε franchise επιστημονικής φαντασίας, εξερευνούμε τον αντι-αποικιοκρατικό (;) κόσμο του Τζέιμς Κάμερον.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

Film Factory: Ένα τριήμερο κινηματογραφικών masterclasses με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη

Μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δέκατη τέταρτη χρονιά.