
Πώς μετακινούνται οι άνθρωποι στον σημερινό κόσμο – και τι σημαίνει, τελικά, να μένεις ακίνητος; Ποιες ιστορίες επιλέγει να αφηγηθεί ο σύγχρονος κινηματογράφος για τα σύνορα, την εξορία, τον τουρισμό, αλλά και την ενδοσκόπηση; Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος "Προβολές της Ιστορίας. Αρχαιολογίες της κίνησης" μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι μέσα από τις εικόνες: ένα ταξίδι με πολλές στάσεις, πολλές αφηγήσεις και ακόμα περισσότερες αποχρώσεις κίνησης και στάσης.
Το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας και το Ινστιτούτο Γκαίτε μάς προσκαλούν στο τρίτο επεισόδιο του φετινού κύκλου, με τίτλο "FEM TRIP", θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 στις 21:00. Το πρόγραμμα του επεισοδίου περιλαμβάνει τις ταινίες "Making a Film in Solitude and in Conversation with Others" της Ελένης Μπαγάκη, η οποία θα είναι παρούσα στην προβολή, και "Terra Femme" της Courtney Stevens.
Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο κίνησης του Νεύτωνα, κάθε φορά που ένα αντικείμενο ασκεί δύναμη σε ένα άλλο αντικείμενο, το δεύτερο αντικείμενο ασκεί ίση και αντίθετη δύναμη στο πρώτο. Παίζοντας με τον ορισμό μιας τυπικής κινηματογραφικής πρακτικής ("FAM trip", δηλαδή "familiarization trip", είναι το ταξίδι που κάνει ένα κινηματογραφικό συνεργείο για να εξοικειωθεί με μια πιθανή τοποθεσία γυρισμάτων), οι ταινίες αυτού του προγράμματος αναλογίζονται τι συμβαίνει όταν οι θηλυκότητες και τα τοπία αλληλεπιδρούν και αντιγυρίζουν το βλέμμα της εκμετάλλευσης.
Ελένη Μπαγάκη, Making a Film in Solitude and in Conversation with Others, Ελλάδα, 2020, 28΄

Μια γυναίκα –η καλλιτέχνις– οδηγεί μόνη της το αυτοκίνητό της, ενώ αναλογίζεται ιδέες όπως η αίσθηση του ανήκειν, η μοναξιά, η ανεξαρτησία και η δημιουργικότητα, και διερωτάται πώς να γυρίσει μια ταινία ενώ βρίσκεται απομονωμένη στο νησί. Αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματά της, συγκεντρώνει σκέψεις και απόψεις γυναικών από τον χώρο του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων των Claudia Rankine, Zadie Smith, Sally Rooney, η Chantal Akerman, Agnès Varda και Trinh T. Minh-ha. Όταν φτάνει κοντά στο τέλος της διαδρομής, ανοίγει μια νέα συζήτηση – αυτή τη φορά στο εσωτερικό ενός σπιτιού όπου η Νταϊάν, μία από τις γυναίκες του νησιού, μιλάει για το πάθος της για τα παγόβουνα. Καθώς προχωρά η κουβέντα μεταξύ των δύο γυναικών, προχωρά και η αναζήτηση νοήματος στο άγονο νησί.
Courtney Stevens, Terra Femme, ΗΠΑ, 2021, 62΄

Το Terra Femme είναι ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που αποτελείται από ερασιτεχνικά ταξιδιωτικά ημερολόγια γυρισμένα από γυναίκες τις δεκαετίες 1920-1950. Με τη μουσική επένδυση της Sarah Davachi, η ταινία φέρνει κοντά το γεωγραφικό δοκίμιο, την προσωπική έρευνα και τις εικασίες της ιστορίας, εξετάζοντας αυτές τις ταινίες τόσο ως ιδιωτικά τεκμήρια όσο και ως τυχαίες εθνογραφίες. Οι ταινίες παρουσιάζουν ένα νέο είδος ταξιδιωτικού υποκειμένου: πλέον δεν πρόκειται απαραίτητα για έναν άνδρα που αναζητά νέους τόπους να κατακτήσει: η ταξιδιώτισσα μπορεί να είναι μια διαζευγμένη που περιηγείται σε βιβλικούς κήπους ή μια χήρα που κάνει μια κρουαζιέρα στον Βόρειο Πόλο. Αναπαραστώντας τον κόσμο μέσα από το γυναικείο βλέμμα, οι ταινίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την παρουσία της γυναίκας στο αρχείο, τον ρόλο του ερασιτεχνών κινηματογραφιστών/-στριών στις πρώιμες μη μυθοπλαστικές ταινίες, όπως και την πολιτική του δυτικού βλέμματος. Μια ταινία για τη νοσταλγία των κόσμων του παρελθόντος που αποκαλύπτονται μέσα από την κινηματογραφική ανασκαφή, η οποία όμως ρέει και προς μία άλλη κατεύθυνση: γυναίκες από μια άλλη εποχή αναζητούν πώς φτιάχνεται ο εαυτός μέσα από την πράξη της παρατήρησης.
Είσοδος ελεύθερη