
Έχοντας παρουσιάσει την πλήρη φιλμογραφία τους στις Κάννες και έχοντας σαρώσει κάθε πιθανό βραβείο, από σεναρίου και σκηνοθεσίας μέχρι δυο Χρυσούς Φοίνικες, οι αδελφοί Νταρντέν δύσκολα θα μπορούσαν να μας εκπλήξουν. Κι όμως, παρ' όλο που οι "Νεαρές Μητέρες" τους είναι απόλυτα πιστές στο αφοπλιστικά ρεαλιστικό και κοινωνικά προσανατολισμένο ύφος τους, αποτελούν την ωριμότερη και με διαφορά συγκινητικότερη ταινία τους εδώ και χρόνια. Το βέλγικο δίδυμο ξαναβρίσκει λοιπόν τη φόρμα του μέσα από την εύρυθμη και γλυκόπικρη διαπλοκή τεσσάρων ιστοριών που αφορούν τις οριακά ενήλικες τροφίμους ενός δημόσιου ιδρύματος, βάζοντας ισχυρή υποψηφιότητα για μια ακόμα σημαντική φεστιβαλική διάκριση.
Αντίθετα, τόσο η υποτονική, υπερβολικά αποδραματοποιημένη προσέγγιση της αγαπημένης Κέλι Ρέιχαρντ ("First Cow") στα αμερικανικά 70s μέσα από μια κοενική δραμεντί κλοπής τεσσάρων πινάκων από ένα μουσείο της Μασαχουσέτης ("The Mastermind") όσο και η αξιοπρεπής, μα περισσότερο τηλεοπτικής κοπής βιογραφία της "εξοστρακισμένης" Ιταλίδας λογοτέχνιδας Γκολιάρντα Σαπιέντσα (μια δυναμική ερμηνεία της Βαλέρια Γκολίνο) "Fuori" του Μάριο Μαρτόνε ("Νοσταλγία") δύσκολα θα βρουν θέση ανάμεσα στα βραβεία της απογευματινής απονομής. Ποια είναι όμως τα φαβορί της; Βλέποντας νωρίς το πρωί τον Τζαφάρ Παναχί έξω από το ξενοδοχείο του εδώ στις Κάννες, είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως ο Ιρανός δημιουργός θα φύγει επιβραβευμένος από την Κρουαζέτ για το "Ένα Απλό Ατύχημα", με τον Γιόακιμ Τρίερ και την "Συναισθηματική Αξία" του να αποτελούν τον πιο επίκίνδυνο αντίπαλό του. Ως ισχυρό αουτσάιντερ προβάλλει το "Sound of Falling" της Γερμανίδας Μάσα Σιλίνσκι, με τον Κινέζο Μπι Γκαν ("Resurrection") να ονειρεύεται το βραβείο σκηνοθεσίας. O "Μυστικός Πράκτορας" του Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και το "Sirat" του Όλιβερ Λάσε έχουν πιθανότητες ως τα σοφιστικέ, σινεφίλ αουτσάιντερ, σε μια συναρπαστική σπαζοκεφαλιά που καλείται να λύσει η Ζιλιέτ Μπινός και τα υπόλοιπα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής.

Εκτός από το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα όμως, οι διακρίσεις των παράλληλων τμημάτων έχουν ήδη απονεμηθεί. Όλοι οι μεγάλοι νικητές είναι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες, αν και οι ταινίες τους θίγουν διαφορετικά θέματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το "The Mysterious Gaze of the Flamingo" του Ντιέγκο Σέσπεντες από το "Ένα Κάποιο Βλέμμα" εξερευνά τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του Aids στη χιλιανή διεμφυλική κοινότητα των 80s, ενώ η μαύρη κωμωδία "A Useful Ghost" του Ταϊλανδού Ρατσαπούμ Μπουνμπουντσατσόκε ("Εβδομάδα Κριτικής") αφορά την ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατέρα ενός εφτάχρονου και του... πνεύματος της νεκρής συζύγου του, η οποία επιστρέφει στο σπίτι ως φάντασμα που στοιχειώνει μια ηλεκτρική σκούπα! Πολύ πιο συμβατικό, το βελγογαλλικό αθλητικό δράμα "La Danse des Renards" του Βαλερί Καρνό, με δυο μεγάλα βραβεία στο "Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών", έχει για ήρωά του τον νεαρό Καμίγ, ο οποίος μετά από ένα σοβαρό ατύχημα πρέπει να αναθεωρήσει τη ζωή του, αλλά και την πυγμαχική καριέρα του. Ακολουθούν τα κυριότερα παράλληλα βραβεία.
ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ
Καλύτερη ταινία: The Mysterious Gaze of the Flamingo του Ντιέγκο Σέσπεντες
Βραβείο της Επιτροπής: A Poet του Σιμόν Μέσα Σότο
Σκηνοθεσία: Once Upon a Time in Gaza των Άραμπ και Τάρζαν Νάσερ
Αντρική ερμηνεία: Φρανκ Ντιλέιν (Urchin)
Γυναικεία ερμηνεία: Κλεό Ντιαρά (I Only Rest in the Storm)
Σενάριο: Χάρι Λάιτον (Pillion)

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Καλύτερης ταινίας: La Danse des Renards του Βαλερί Καρνό
Βραβείο SACD: La Danse des Renards του Βαλερί Καρνό
Βραβείο κοινού: President's Cake του Χασάν Χαντί
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Μεγάλο βραβείο: A Useful Ghost του Ρατσαπούμ Μπουνμπουντσατσόκε
Βραβείο της επιτροπής: Imago του Ντένι Ουμάρ Πιτσάεφ
Μικρού μήκους: L'mina της Ραντά Μανουφί
Βραβείο ανακάλυψης: Τεοντόρ Πελερίν (Nino)
Queer Φοίνικας: Η Μικρή Αδελφή της Χαφσιά Χερζί
Palm Dog: The Love That Remains του Χλίνουρ Πάλμασον
L’Oeil d’Or (καλύτερο ντοκιμαντέρ): Imago του Ντένι Ουμάρ Πιτσάεφ
Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.