
Ας το αναφέρουμε από την αρχή, προς αποφυγή παρεξηγήσεων: το γεγονός πως αδειοδοτήθηκε για πραγματοποίηση γυρισμάτων στην Ακρόπολη το "Greek Job" του Άνθιμου Ανανιάδη, δεν είναι αυτό που μας προβλημάτισε στο άκουσμα της εν λόγω είδησης. Αντίθετα, μας δυσαρέστησε λόγω και της συγκυρίας, αφού γνωστοποιήθηκε ενάμισή μήνα μετά το φιάσκο με την απόρριψη των γυρισμάτων του "Bugonia" του Γιώργου Λάνθιμου.
Ο σχολιασμός μας θα περιοριστεί στα κινηματογραφικά, διότι εάν λάβουμε υπόψη και έταιρα πρόσφατα ατοπήματα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) θα χαθεί η προσοχή από την ουσία. Η οποία δεν είναι άλλη από τις αισθητικές - ιδεολογικές προτεραιότητες που βάζει το ΚΑΣ όταν αποφασίζει σε τι και πώς θα δώσει άδεια χρήσης της Ακρόπολης. Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες θα ήταν άδικη η σύγκριση του "Greek Job" με το "Bugonia", εν προκείμενω όμως οδηγεί σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

Από τη μία, η ταινία του Λάνθιμου, παρότι δε γνωστοποιήθηκε ποτέ τι είδους σκηνή θα γυριζόταν στο βράχο του Παρθενώνα, απορρίφθηκε διότι δε θα ταίριαζε με το χαρακτήρα του μνημείου. Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί την ατολμία μιας τέτοιας απόφασης, η οποία δε στηρίζεται σε πρακτικά προβλήματα, αλλά το φόβο της παρεξήγησης (από ποιους, αλήθεια;). Διότι, εικάζουμε, πως το "Bugonia", το οποίο βασίζεται στη νοτιοκορεάτικη ταινία "Save the Green Planet" ("Jigureul Jikyeora!") του Τζανγκ Τζουν-γουάν, θα ενσωμάτωνε με κάποιο ακραιφνώς δημιουργικό τρόπο την απεικόνιση της Ακρόπολης, ενδεχομένως και καλοδεχούμενα τολμηρό, αν κρίνουμε από τα φιλμ του Λάνθιμου. Χώρια που θα σηματοδοτούσε την κινηματογραφική επιστροφή στον τόπο του, για ένα δημιουργό που πάντα αντιμετώπιζε παραγωγικές δυσκολίες στην Ελλάδα.
Από την άλλη, η ταινία του Άνθιμου, στην οποία ο ηθοποιός εκτός από σκηνοθέτης είναι και πρωταγωνιστής και βρίσκεται στα σκαριά από το 2019, συστήνεται ως μια περιπέτεια "δράσης που επικεντρώνεται σε έναν αγωνιστή της ελευθερίας, του οποίου η μυστική οργάνωση καταστράφηκε πριν από χρόνια. Βγαίνει από την αυτοεξορία του, μόνο για να βρεθεί μπλεγμένος σε μια διεθνή συνωμοσία που περιλαμβάνει τη μαφία και το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Η ταινία ασχολείται με θέματα προδοσίας, πολιτικής και εγκλήματος, προσφέροντας μια έντονη αφήγηση σε ένα ταραγμένο σκηνικό". Στη σελίδα του "Greek Job" στο Facebook διαβάζουμε επιπλέον: "Μετά τη φονική επίθεση της αστυνομίας στο αρχηγείο της Επαναστατικής οργάνωσης 'Φοίνικας' το 2010, ο φυγάς Γιάννης Γρηγοριάδης ή αλλιώς Johnny Grik βρίσκει καταφύγιο για τα επόμενα 10 χρόνια στα βουνά του Αγίου Όρους. Μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού (Μιχάλη Μαρκάτη) στο Άγιο Όρος το 2020 μεταφέρει τον Γιάννη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Την πολιτική και γκανγκστερική σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Ο Άνθιμος Ανανιάδης και η A. A. Productions επενδύουν κινηματογραφικά εμπνευσμένοι από την ιστορία της Ελληνικής οικονομικής κρίσης". Δείτε παρακάτω και το σχετικό teaser:
Στη διανομή των ηθοποιών βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, τους Έρικ Ρόμπερτς (αδερφό της Τζούλια), Κώστα Μάντιλορ, Μαρία Κορινθίου, Μιχάλη Μαρκάτη και τον αείμνηστο Κώστα Βουτσά. Συνοψίζοντας, το "Greek Job" υπόσχεται λίγο χριστιανισμό, λίγο κοσμοπολιτισμό με ελληνοαμερικανική εσάνς και αέρα Χόλιγουντ χαμηλού υψομέτρου. Στοιχεία που προστατεύουν το καρτποσταλικό, συντηρητικό και εντελώς '60s προφίλ που διατηρεί για την Ακρόπολη εδώ και καιρό το ΚΑΣ με τις επιλογές του (αρκεί να θυμίσουμε το "Έρωτας Αλά Ελληνικά" (2009) με τη Νία Βαρντάλος). Το "Bugonia" πιθανότατα θα ανέτρεπε αυτήν τη γραμμή, παρόλο που σε αυτό συμμετέχουν συντελεστές από την πρώτη γραμμή, well, του Χόλιγουντ.
Το ερώτημα είναι, στην επόμενη μεγάλη διάκριση του Λάνθιμου, θα βγουν οι ίδιοι φορείς να τον συγχαρούν; Το αστείο είναι πως, μάλλον, ναι.