Ο κριτικός Νίνος Φένεκ Μικελίδης βραβεύεται στις Κάννες για την προσφορά του στο σινεμά

Ένας από τους σημαντικότερους επαγγελματίες του σινεμά στην Ελλάδα πρόκειται να λάβει μια ιδιαίτερα συγκινητική τιμή.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης 2025

Μια ξεχωριστή τιμή περιμένει έναν από τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου στο εν εξελίξει 78ο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο λόγος για τον Ελληνοκύπριο κριτικό κινηματογράφου, ιστορικό και συνιδρυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) Νίνο Φένεκ Μικελίδη, ο οποίος πρόκειται να αποσπάσει βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά, από το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μαζί του βραβεύεται, επίσης, ο Ιρακινός κριτικός Ερφάν Ρασίντ. Η τελετή διεξάγεται στις 17/5 στο πλαίσιο του Marché du Film, με τους δύο κριτικούς να έχουν συμβάλει με δοκίμιά τους στο 25ο τεύχος του περιοδικού Arab Cinema, που θα κυκλοφορήσει από το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου πριν από την απονομή.

Οι συνιδρυτές του Αραβικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αλάα Καρκούτι και Μαχέρ Ντιάμπ, σχολίασαν τους φετινούς τιμώμενους, λέγοντας: "Το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου επέλεξε να απονείμει την έβδομη έκδοση αυτού του βραβείου στον δημοσιογράφο και κριτικό Ερφάν Ρασίντ, του οποίου η τετραετής καριέρα στον κινηματογράφο, τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό έχει εμπλουτίσει τον αραβικό και παγκόσμιο κινηματογραφικό διάλογο. Μαζί του, τιμούμε τον δημοσιογράφο και ιστορικό κινηματογράφου Νίνο Μικελίδη, μια κεντρική φυσιογνωμία στην ελληνική κινηματογραφική κριτική, συνιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και ηγέτη σε διεθνείς κινηματογραφικούς θεσμούς. Η συμβολή του περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του 'Πανοράματος Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου' και τον εορτασμό κορυφαίων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου κινηματογράφου".

Νίνος Φενέκ Μικελίδης

Ο Κύπριος ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος και ποιητής Νίνος Μικελίδης σπούδασε λογοτεχνία στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο και το Παρίσι. Η μικρού μήκους ταινία του HELEN ("Κύπρον ου μ´εθέσπισεν…") του 1963, εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής κινηματογραφικής κριτικής, συνίδρυσε την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και κατείχε ηγετικούς ρόλους σε παγκόσμιους κινηματογραφικούς φορείς.

Από το 1988, διοργανώνει το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, τιμώντας θρύλους του κινηματογράφου, και διευθύνει το φεστιβάλ όπως τις Κινηματογραφικές Ημέρες Κύπρου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Καταξιωμένος συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων, μυθιστορημάτων και ποίησης, τα έργα του εμφανίζονται σε έντυπα σε όλο τον κόσμο.

Ο Νίνος Μικελίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, λέγοντας: "Εκφράζω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στο Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου για αυτήν την απροσδόκητη τιμή. Το επάγγελμά μας βασίζεται στην αγάπη και το πάθος για τον κινηματογράφο — ένα πάθος που προσπαθώ να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου. Πολλοί άξιοι κριτικοί υπήρξαν πριν από εμένα, και γι' αυτό δέχομαι αυτό το βραβείο με μεγάλη ταπεινότητα".

Το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2015, προωθεί τον αραβικό κινηματογράφο παγκοσμίως μέσω εκδηλώσεων δικτύωσης, περιπτέρων στο τμήμα της Αγοράς και του συνεχώς παραγωγικού περιοδικού Αραβικού Κινηματογράφου. Ο διαδικτυακός Κατάλογος Αραβικού Κινηματογράφου συνδέει Άραβες κινηματογραφιστές με διεθνείς ευκαιρίες, προσφέροντας πόρους για συμπαραγωγές, διανομή και συμμετοχή σε φεστιβάλ. Το βραβείο Life Achievement Award, που ξεκίνησε το 2018, αναδεικνύει την κριτική κινηματογράφου τιμώντας Άραβες και διεθνείς κριτικούς ετησίως στις Κάννες. Στους προηγούμενους βραβευμένους περιλαμβάνονταν ο Αιγύπτιος Youssef Shérif Rizkallah, οι Λιβανέζοι Ibrahim Al-Ariss και Mohammad Rida, o Γάλλος Olivier Barlet και οι Αμερικανοί κριτικοί Deborah Young και Jay Weissberg. Οι περσινοί τιμώμενοι κριτικοί ήταν ο Nadim Jarjoura από το Λίβανο και ο Peter Bradshaw (κριτικός της εφημερίδας The Guardian) από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Απόψε (15/08) βλέπουμε το "Ρόουζ εναντίον Ρόουζ" με ελεύθερη είσοδο

Η Ολίβια Κόλμαν και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι οι εκλεκτοί που μας μας κρατήσουν κινηματογραφική συντροφιά τον Δεκαπενταύγουστο!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/08/2026

Καλοκαιρινές ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με άρωμα καλοκαιριού αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

H ηχηρή απάντηση των συντελεστών της "Αρκουδότρυπας" για την ακύρωση της προβολής στην Αιγιαλεία

"Η ειρωνεία των αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία μας είναι θλιβερή: μια ταινία που μιλά για την καταπίεση στην ελληνική επαρχία καταλήγει να φιμώνεται" αναφέρουν.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Η αμερικανική έρημος μέσα από το βλέμμα 8 σκηνοθετών

Με αφορμή την επανέκδοση του "Zabriskie Point", φτιάξαμε μια λίστα με ταινίες που αποτυπώνουν, με διαφορετικούς τρόπους, την έρημο της Αμερικής.

Απόψε (14/08) βλέπουμε το "Τραγουδώντας στη βροχή" με δωρεάν είσοδο

Αν ψάχνεις μια δωρεάν έξοδο στην Αθήνα, το ΚΠΙΣΝ έχει την πρόταση. Το αγαπημένο θερινό σινεμά του επιστρέφει με μια ακόμη προβολή κάτω από τα αστέρια.

Η "Αρκουδότρυπα" βρήκε κλειστές πόρτες σε ένα χωριό της Αιγιαλείας

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ακύρωσε την προβολή κάνοντας λόγο για "ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις" και "επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης".