Ο κριτικός Νίνος Φένεκ Μικελίδης βραβεύεται στις Κάννες για την προσφορά του στο σινεμά

Ένας από τους σημαντικότερους επαγγελματίες του σινεμά στην Ελλάδα πρόκειται να λάβει μια ιδιαίτερα συγκινητική τιμή.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης 2025

Μια ξεχωριστή τιμή περιμένει έναν από τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου στο εν εξελίξει 78ο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο λόγος για τον Ελληνοκύπριο κριτικό κινηματογράφου, ιστορικό και συνιδρυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) Νίνο Φένεκ Μικελίδη, ο οποίος πρόκειται να αποσπάσει βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά, από το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μαζί του βραβεύεται, επίσης, ο Ιρακινός κριτικός Ερφάν Ρασίντ. Η τελετή διεξάγεται στις 17/5 στο πλαίσιο του Marché du Film, με τους δύο κριτικούς να έχουν συμβάλει με δοκίμιά τους στο 25ο τεύχος του περιοδικού Arab Cinema, που θα κυκλοφορήσει από το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου πριν από την απονομή.

Οι συνιδρυτές του Αραβικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αλάα Καρκούτι και Μαχέρ Ντιάμπ, σχολίασαν τους φετινούς τιμώμενους, λέγοντας: "Το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου επέλεξε να απονείμει την έβδομη έκδοση αυτού του βραβείου στον δημοσιογράφο και κριτικό Ερφάν Ρασίντ, του οποίου η τετραετής καριέρα στον κινηματογράφο, τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό έχει εμπλουτίσει τον αραβικό και παγκόσμιο κινηματογραφικό διάλογο. Μαζί του, τιμούμε τον δημοσιογράφο και ιστορικό κινηματογράφου Νίνο Μικελίδη, μια κεντρική φυσιογνωμία στην ελληνική κινηματογραφική κριτική, συνιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και ηγέτη σε διεθνείς κινηματογραφικούς θεσμούς. Η συμβολή του περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του 'Πανοράματος Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου' και τον εορτασμό κορυφαίων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου κινηματογράφου".

Νίνος Φενέκ Μικελίδης

Ο Κύπριος ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος και ποιητής Νίνος Μικελίδης σπούδασε λογοτεχνία στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο και το Παρίσι. Η μικρού μήκους ταινία του HELEN ("Κύπρον ου μ´εθέσπισεν…") του 1963, εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής κινηματογραφικής κριτικής, συνίδρυσε την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και κατείχε ηγετικούς ρόλους σε παγκόσμιους κινηματογραφικούς φορείς.

Από το 1988, διοργανώνει το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, τιμώντας θρύλους του κινηματογράφου, και διευθύνει το φεστιβάλ όπως τις Κινηματογραφικές Ημέρες Κύπρου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Καταξιωμένος συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων, μυθιστορημάτων και ποίησης, τα έργα του εμφανίζονται σε έντυπα σε όλο τον κόσμο.

Ο Νίνος Μικελίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, λέγοντας: "Εκφράζω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στο Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου για αυτήν την απροσδόκητη τιμή. Το επάγγελμά μας βασίζεται στην αγάπη και το πάθος για τον κινηματογράφο — ένα πάθος που προσπαθώ να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου. Πολλοί άξιοι κριτικοί υπήρξαν πριν από εμένα, και γι' αυτό δέχομαι αυτό το βραβείο με μεγάλη ταπεινότητα".

Το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2015, προωθεί τον αραβικό κινηματογράφο παγκοσμίως μέσω εκδηλώσεων δικτύωσης, περιπτέρων στο τμήμα της Αγοράς και του συνεχώς παραγωγικού περιοδικού Αραβικού Κινηματογράφου. Ο διαδικτυακός Κατάλογος Αραβικού Κινηματογράφου συνδέει Άραβες κινηματογραφιστές με διεθνείς ευκαιρίες, προσφέροντας πόρους για συμπαραγωγές, διανομή και συμμετοχή σε φεστιβάλ. Το βραβείο Life Achievement Award, που ξεκίνησε το 2018, αναδεικνύει την κριτική κινηματογράφου τιμώντας Άραβες και διεθνείς κριτικούς ετησίως στις Κάννες. Στους προηγούμενους βραβευμένους περιλαμβάνονταν ο Αιγύπτιος Youssef Shérif Rizkallah, οι Λιβανέζοι Ibrahim Al-Ariss και Mohammad Rida, o Γάλλος Olivier Barlet και οι Αμερικανοί κριτικοί Deborah Young και Jay Weissberg. Οι περσινοί τιμώμενοι κριτικοί ήταν ο Nadim Jarjoura από το Λίβανο και ο Peter Bradshaw (κριτικός της εφημερίδας The Guardian) από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/09/2025

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και εάν δε βρεθείτε στη μακεδονική πόλη.

Είμαστε έτοιμοι για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της γενιάς του TikTok;

Το τρέιλερ της νέας ταινίας της οσκαρικής Έμεραλντ Φένελ ξεσήκωσε το ίντερνετ και τις σινεφίλ συζητήσεις.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (4-10/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

5 ταινίες που έντυσε ο Τζόρτζιο Αρμάνι

Ο Ιταλός σχεδιαστής δεν άφησε το στίγμα του μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά και στη μεγάλη οθόνη.