
Μια ξεχωριστή τιμή περιμένει έναν από τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου στο εν εξελίξει 78ο Φεστιβάλ των Καννών.
Ο λόγος για τον Ελληνοκύπριο κριτικό κινηματογράφου, ιστορικό και συνιδρυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) Νίνο Φένεκ Μικελίδη, ο οποίος πρόκειται να αποσπάσει βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά, από το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μαζί του βραβεύεται, επίσης, ο Ιρακινός κριτικός Ερφάν Ρασίντ. Η τελετή διεξάγεται στις 17/5 στο πλαίσιο του Marché du Film, με τους δύο κριτικούς να έχουν συμβάλει με δοκίμιά τους στο 25ο τεύχος του περιοδικού Arab Cinema, που θα κυκλοφορήσει από το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου πριν από την απονομή.
Οι συνιδρυτές του Αραβικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αλάα Καρκούτι και Μαχέρ Ντιάμπ, σχολίασαν τους φετινούς τιμώμενους, λέγοντας: "Το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου επέλεξε να απονείμει την έβδομη έκδοση αυτού του βραβείου στον δημοσιογράφο και κριτικό Ερφάν Ρασίντ, του οποίου η τετραετής καριέρα στον κινηματογράφο, τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό έχει εμπλουτίσει τον αραβικό και παγκόσμιο κινηματογραφικό διάλογο. Μαζί του, τιμούμε τον δημοσιογράφο και ιστορικό κινηματογράφου Νίνο Μικελίδη, μια κεντρική φυσιογνωμία στην ελληνική κινηματογραφική κριτική, συνιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και ηγέτη σε διεθνείς κινηματογραφικούς θεσμούς. Η συμβολή του περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του 'Πανοράματος Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου' και τον εορτασμό κορυφαίων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου κινηματογράφου".

Ο Κύπριος ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος και ποιητής Νίνος Μικελίδης σπούδασε λογοτεχνία στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο και το Παρίσι. Η μικρού μήκους ταινία του HELEN ("Κύπρον ου μ´εθέσπισεν…") του 1963, εμπνευσμένη από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής κινηματογραφικής κριτικής, συνίδρυσε την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και κατείχε ηγετικούς ρόλους σε παγκόσμιους κινηματογραφικούς φορείς.
Από το 1988, διοργανώνει το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, τιμώντας θρύλους του κινηματογράφου, και διευθύνει το φεστιβάλ όπως τις Κινηματογραφικές Ημέρες Κύπρου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Καταξιωμένος συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων, μυθιστορημάτων και ποίησης, τα έργα του εμφανίζονται σε έντυπα σε όλο τον κόσμο.
Ο Νίνος Μικελίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, λέγοντας: "Εκφράζω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στο Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου για αυτήν την απροσδόκητη τιμή. Το επάγγελμά μας βασίζεται στην αγάπη και το πάθος για τον κινηματογράφο — ένα πάθος που προσπαθώ να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου. Πολλοί άξιοι κριτικοί υπήρξαν πριν από εμένα, και γι' αυτό δέχομαι αυτό το βραβείο με μεγάλη ταπεινότητα".
Το Αραβικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2015, προωθεί τον αραβικό κινηματογράφο παγκοσμίως μέσω εκδηλώσεων δικτύωσης, περιπτέρων στο τμήμα της Αγοράς και του συνεχώς παραγωγικού περιοδικού Αραβικού Κινηματογράφου. Ο διαδικτυακός Κατάλογος Αραβικού Κινηματογράφου συνδέει Άραβες κινηματογραφιστές με διεθνείς ευκαιρίες, προσφέροντας πόρους για συμπαραγωγές, διανομή και συμμετοχή σε φεστιβάλ. Το βραβείο Life Achievement Award, που ξεκίνησε το 2018, αναδεικνύει την κριτική κινηματογράφου τιμώντας Άραβες και διεθνείς κριτικούς ετησίως στις Κάννες. Στους προηγούμενους βραβευμένους περιλαμβάνονταν ο Αιγύπτιος Youssef Shérif Rizkallah, οι Λιβανέζοι Ibrahim Al-Ariss και Mohammad Rida, o Γάλλος Olivier Barlet και οι Αμερικανοί κριτικοί Deborah Young και Jay Weissberg. Οι περσινοί τιμώμενοι κριτικοί ήταν ο Nadim Jarjoura από το Λίβανο και ο Peter Bradshaw (κριτικός της εφημερίδας The Guardian) από το Ηνωμένο Βασίλειο.