Θυμάστε τη φάση που ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έγινε ταινία;

Στα ‘00s μια κομεντί από την Αγγλία έσκισε ταμεία, καρδιές και… δίχτυα χρησιμοποιώντας το όνομα του διάσημου ποδοσφαιριστή.

Κάν’το Όπως ο Μπέκαμ 1

Το ποδόσφαιρο δε θα ήταν το ίδιο δίχως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ που γίνεται σήμερα 50 ετών. Όχι απαραίτητα γιατί είχε ένα αμίμητο ταλέντο στις στημένες φάσεις, αλλά επιπλέον γιατί καθιέρωσε το καθεστώς του σούπερ σταρ που απολαμβάνουν οι ποδοσφαιριστές των κορυφαίων, τουλάχιστον, πρωταθλημάτων του κόσμου. Ο Μπέκαμ ήταν influencer προτού καν δημιουργηθούν τα social media, κοινώς ήταν και είναι ένα brand name που ξεπερνά τον αθλητισμό. Και ποια μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό, όταν το επώνυμό σου χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμηση στον τίτλο μιας ταινίας, κάτι που έκανε η σκηνοθέτρια Γκούριντερ Τσάντα στο "Κάν’το Όπως ο Μπέκαμ" (2002).

Ο τότε ενεργός παίκτης έδωσε με χαρά την άδεια να χρησιμοποιηθεί το όνομά του στην παραγωγή, διότι ήθελε να αυξηθεί η ορατότητα του ποδοσφαίρου γυναικών που τότε, ακόμη, βρισκόταν στο ποδοσφαιρικό περιθώριο. Διότι σωστά καταλάβατε, η ταινία περιστρέφεται γύρω από την 18χρονη ινδικής καταγωγής Αγγλίδα Τζες (Πάρμιντερ Νάγκρα) που ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας παίκτρια. Εμπόδιο στα όνειρά της δεν μπαίνει μόνο η υποτίμηση που αντιμετωπίζει ευρύτερα το ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά και η ίδια η οικογένειά της που θεωρεί παράλογο να επιτευχθεί μια τέτοια προοπτική. Ωστόσο, αρωγός στα σχέδιά της είναι η φίλη και συμπαίκτρια που ενσαρκώνει η Κίρα Νάιτλι, όπως επίσης ο (γοητευτικός) προπονητής της ομάδας που παίζει και υποδύεται ο Τζόναθαν Ρις Μέγιερς.

Κάν’το Όπως ο Μπέκαμ 2

Λίγο πολύ όπως και η Τζες, η ταινία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άγγιξε τα 77 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, έχοντας προϋπολογισμό 5,6 εκατ. Στα χαρτιά, ένα τέτοιο σουξέ ήταν ανέλπιστο, καθώς η παραγωγή έπρεπε να προσελκύσει τόσο το ποδοσφαιρόφιλο κοινό, όσο και εκείνο που αδιαφορούσε ποιος είναι ο Μπέκαμ. Δεν είναι τυχαίο πως οι Αμερικάνοι διανομείς σκέφτηκαν να κυκλοφορήσουν την ταινία με άλλο τίτλο, αφού στις ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα από "σόκερ". Το στοίχημα κερδήθηκε, όμως, διότι το φιλμ εκτός από καλό γράψιμο είχε μια ανάλαφρα ψυχαγωγική αύρα που βοήθησε τη διάδοση από στόμα σε στόμα. Επιπλέον, έκανε πρεμιέρα σε μια χρυσή εποχή για τα rom com με "έθνικ" χαρακτήρα. Θυμίζουμε πως το "Κάν’ Το Όπως ο Μπέκαμ" κυκλοφόρησε με μερικούς μήνες διαφορά από "Γάμος α λα Ελληνικά" που έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο box office και έγινε πολιτισμικό φαινόμενο (368,7 εκατομμύρια έσοδα, παρακαλώ). Αντίστοιχα, Νάιτλι και Μέγιερς είδαν τη δημοφιλία τους να εκτινάσσεται και τα ονόματά τους να εδραιώνονται στο Χόλιγουντ.

Κάν’το Όπως ο Μπέκαμ 3

Ωστόσο, πώς τα κατάφερε έτσι το "Κάν’το Όπως ο Μπέκαμ"; Η απάντηση είναι σχετικά απλή και δεν περιορίζεται στο όνομα του τίτλου. Το σενάριο του φιλμ χρησιμοποιεί την μπάλα ως αφορμή για να θίξει οικεία σε όλους πλην περίπλοκα συναισθήματα, όπως η ελαττωματική επικοινωνία με τους γονείς, την ίδια ώρα που σερβίρει ανεπιτήδευτο, λαϊκό χιούμορ και αποπνέει μια χειροπιαστή συμπάθεια για την κεντρική ηρωίδα - σωστό αουτσάιντερ. Έπειτα, η ταινία δεν παύει να αφορά και το ποδόσφαιρο γυναικών, το οποίο τιμά με παραπάνω από έναν τρόπους. Από τις καλογυρισμένες σεκάνς προπόνησης – αγώνων, μέχρι την τιμητική αναφορά στην εμβληματική παίκτρια Μία Χαμ. Όμως, το σημαντικότερο που πετυχαίνει η παραγωγή είναι η κατάρριψη του ομοφοβικού εξωτισμού που συνοδεύει το άθλημα, με ενδεικτικό παράδειγμα την εμμονή των στρέιτ αντρών γύρω από το "τι συμβαίνει στα αποδυτήρια" μεταξύ των παικτριών. Ευτυχώς, χάρη στην Τσάντα η ταινία είναι απαλλαγμένη από οτιδήποτε ηδονοβλεπτικό, δίνοντας έμφαση στα υπαρξιακά διακυβεύματα που έχει απέναντί της η Τζες. Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει πως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία σήμερα θα βγάζαμε οριακά οφσάιντ. Όπως η διαχείριση του δυνάμει queerness των ηρωίδων (ειδικά του κοντοκουρεμένου χαρακτήρα της Νάιτλι), αλλά και του ανταγωνισμού τους για να κερδίσουν το ερωτικό ενδιαφέρον του προπονητή τους. Ένα σεναριακό εύρημα το οποίο εκτός από ξεπερασμένο, μοιάζει να ενσωματώνεται με το ζόρι στην αφήγηση.

Συμπεραίνοντας, το "Κάν’το Όπως ο Μπέκαμ" είναι μια εγγυημένη feelgood πρόταση την οποία, παρεμπιπτόντως, μπορείτε να δείτε στο Cinobo. Και μη ξεχάσετε να ευχηθείτε στον Άγγλο για τα γενέθλιά του…

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το σινεμά της Μπέτσι Μπράουν και του Πίτερ Βακ έρχεται στο Τριανόν

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα έρχεται να φωτίσει την προκλητική και ριζοσπαστική φιλμογραφία δύο δημιουργών που διαμόρφωσαν μια νέα γλώσσα στο σύγχρονο cult σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/07/2025

Αποστολία Κατσιαντρίδου, τι σημαίνει "We're Not Really Strangers";

Η επιμελήτρια προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης παρουσιάζει στο "α" την κεντρική θεματική του φετινού προγράμματος.

Ντέιβιντ Κόρενσουετ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο Superman

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του 32χρονου ηθοποιού από την Πενσιλβάνια, πριν γίνει σούπερ-διάσημος.

Ελληνικό box office: Μπραντ Πιτ εναντίον δεινοσαύρων

Απογοητευτικό ξεκίνημα για το "Jurassic World: Αναγέννηση" και εύκολη πρωτιά ξανά για το γκαζωμένο "F1: Η Ταινία", την παράσταση όμως στα ταμεία έκλεψε ένας... σαλεμένος Γάλλος ψυχίατρος.

Τι νέο θα δούμε από αυτή την Πέμπτη (10/07) στα θερινά σινεμά

Όλες οι καινούριες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

"Οι Μπαλκονάτες": επιστροφή στο γυναικείο βλέμμα

Η νέα κωμωδία που γρήγορα μετατρέπεται σε θρίλερ έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Το καλοκαίρι επιστρέφει με το 8ο Stroggylo Open Air Film Festival

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις αγαπημένες, νέες και κλασικές ταινίες.