Τις Δευτέρες ένα ποδοσφαιρικό θαύμα συντελείται στο Τριανόν

Σε συνεργασία με το περιοδικό HUMBA! τις τελευταίες εβδομάδες ο κινηματογράφος γεμίζει για χάρη ενός αντισυμβατικού αθλητικού ντοκιμαντέρ.

A_Guardia_di_una_Fede_2

Δε συμβαίνει κάθε μέρα ένας κεντρικός κινηματογράφος να γεμίζει για χάρη ενός αθλητικού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο όχι γενικά το ποδόσφαιρο, αλλά μάλιστα το οπαδικό κίνημα. Για την ακρίβεια, θα τολμούσα να γράψω πως δε θυμάμαι να έχει συμβεί ποτέ ξανά στην Αθήνα. Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα τον τελευταίο μήνα στην αίθουσα του Τριανόν, όπου προβάλλεται η ιταλική ταινία "Στην Υπεράσπιση μιας Πίστης" ("A Guardia di Una Fede") του Αντρέα Ζαμπέλι.

Με πρωτοβουλία του περιοδικού HUMBA! το ντοκιμαντέρ παίζεται κάθε Δευτέρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, εκ των οποίων και η Καθαρά, έχει πλησιάσει τους 1000 θεατές, εντελώς ανέλπιστα. Και το λέμε αυτό διότι η προσέλευση είναι καθαρά λαϊκής απαίτησης, αφού το ένα sold out έφερνε νομοτελειακά το επόμενο. Εύλογα, όπως αντιλαμβάνεστε, το "Στην Υπεράσπιση μιας Πίστης" έχει προγραμματιστεί για μία ακόμα φορά στις 17/3 (20.30, € 5 - προπώληση εδώ).

A Guardia di una Fede

Πού οφείλεται, όμως, η έλξη που ασκεί η ταινία; Αφενός, στην πρωτοτυπία του θέματός της. Στην ουσία πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του Κλαούντιο "Μπότσια" Γκαλιμπέρτι, εμβληματικού οργανωμένου φιλάθλου της Αταλάντα, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός όχι μόνο στη διάδοση της κουλτούρας των ultras, αλλά και στην ανάπτυξη ενός οπαδικού κινήματος με κοινωνικό πρόσημο. Το οποίο, δηλαδή, δε ξεχνά τις λαϊκές καταβολές του και την πολυτιμότητα του να προσφέρεις στην κοινότητά σου. Επιπλέον, ο ίδιος ο "Μπότσια" συνιστά μια σπάνια φιγούρα, υπερηχητικής ενέργειας και σφρίγους, η οποία  μεν ενσαρκώνει απόλυτα τι σημαίνει η έννοια ποδοσφαιρικός ρομαντισμός, αλλά και γιατί οι οπαδοί βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής. Την άκρως κινηματογραφική ζωή του πρέπει να τη δει κανείς για να την πιστέψει...

Αφετέρου, πρόκειται για ένα διαολεμένα πωρωτικό ντοκιμαντέρ. Ο Ζαμπέλι με την κάμερά του δε καταγράφει απλώς τη ζωή του Γκαλιμπέρτι, αλλά παράλληλα απεικονίζει τους μετασχηματισμούς στην πόλη του Μπέργκαμο, την εξέλιξη της οπαδικής κουλτούρας στην πόλη, αλλά και τις μεταβολές μεταξύ των ίδιων των οπαδών, μέχρις ότου φτάσει η Αταλάντα για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League. Είναι δεδομένο πως φεύγοντας από το Τριανόν θα βουίζουν τα αυτιά σας από συνθήματα, ενδεχομένως να αναπολήσετε εμπειρίες, σίγουρα πάντως θα έχετε απολαύσει μια απίθανη ιστορία.

Όσο ακόμα παίζεται, λοιπόν, το "Στην Υπεράσπιση μιας Πίστης", μην αργήσετε να κλείσετε το εισιτήριό σας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αποκατεστημένες και υπέροχες": Ταινίες που ξεχάστηκαν στο χρόνο ζωντανεύουν στην οθόνη

Το 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με διαμαντάκια από το παγκόσμιο σινεμά και βωβά αριστουργήματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/11/2025

Οδηγός επιβίωσης για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Αθήνας 2025 powered by ΔΕΗ

Το αγαπημένο σινε-event των ανήλικων σινεφίλ σηκώνει αυλαία για όγδοη φορά και από 10-16/11 μας ταξιδεύει σε ένα συναρπαστικό κόσμο θεαματικής φαντασίας, αλλά και κοινωνικού προβληματισμού. Αυτά είναι τα highlights του πλούσιου, πολυσυλλεκτικού προγράμματός του.

Το cult αριστούργημα "Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο" ξανά στην μεγάλη οθόνη

Η θρυλική ταινία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει στον Δαναό για μια μοναδική προβολή, φέρνοντας μαζί της γέλιο, συγκίνηση και ένα καστ γεμάτο αγαπημένους ηθοποιούς.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφος την Πέμπτη 05/11

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι το highlight μιας εβδομάδας η οποία περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή του "Predator", τρόμο, πυγμαχικό δράμα, animation και δυο ντοκιμαντέρ πάνω στην ισραηλοπαλαιστινιακή διαμάχη.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο

Ο νέος Λάνθιμος, οσκαρικά φαβορί και πολυαναμενόμενα arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Τα animation που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Όλες οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, το πιο αγαπητό κινηματογραφικό είδος των (ανηλίκων) Ελλήνων θεατών, οι οποίες προβάλλονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου του 21ου αιώνα που δεν έχετε δει

Αξέχαστα "στοιχειωτικά" horror movies που κερνάνε ανατριχίλες διαρκείας.