Gas Station ή Τα Περιστέρια της Λαχώρης

2

Καταγγελία της πολύπλευρης εκμετάλλευσης του προσφυγικού προβλήματος, με αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα και συγκινητικές εξομολογήσεις.

Gas Station ή Τα Περιστέρια της Λαχώρης

Μελετητής της ρέουσας ανθρωπογεωγραφίας την οποία δημιουργούν οι ανά τον κόσμο εμπόλεμες συγκρούσεις και μεταναστευτικές ροές, ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Θωμάς Σίδερης ("Τα Ρόδια του Ναγκόρνο – Καραμπάχ", "Ο Γάμος στο Αφρίν", "Το Θολό Ποτάμι του Μπαασίμ") στρέφει αυτήν τη φορά την κάμερά του στην ελληνική πραγματικότητα και τη σχέση της με τα περιστέρια της Λαχώρης. Έτσι, σκληρό ντοκουμέντο και ποιητικές ιδέες δίνουν το χέρι στις διασταυρούμενες ιστορίες τριών Πακιστανών μεταναστών, του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, και του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Καταγγέλλοντας την πολύπλευρη εκμετάλλευση του προσφυγικού προβλήματος με συγκινητικές εξομολογήσεις και αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα (τις τηλεφωνικές συνομιλίες πολλών επιβατών του μοιραίου αλιευτικού με τις οικογένειές τους λίγο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους από τη Λιβύη για την Ιταλία), η ταινία ανοίγει πολλά μέτωπα, μέχρι κι αυτό της Χρυσής Αυγής, χάνοντας συχνά την αποτελεσματική στόχευσή της. Όταν εστιάζει στην επώνυμη ανθρώπινη περιπέτεια η κινηματογραφική αλήθεια βγαίνει μπροστά, όταν όμως πολιτικολογεί ή ποντάρει στο συναίσθημα, καταφεύγει, αναγκαστικά, σε κοινότοπα συμπεράσματα.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Gas Station ή Τα Περιστέρια της Λαχώρης

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 82 '
  • Θωμάς Σίδερης

Οι διασταυρούμενες ιστορίες τριών Πακιστανών μεταναστών, του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, και του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Η Έμα πήρε τ' όπλο της

Το παγωμένο θρίλερ "Στα Βάθη του Χειμώνα" με την Έμα Τόμσον ξεκίνησε δυναμικά, αλλά ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και το "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" παρέμειναν άνετα στην κορυφή του top-10 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/10/2025

Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού σινεμά στο 66ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δύο σκηνοθέτριες και μία εμβληματική ηθοποιός πρόκειται να φιλοξενηθούν στην προσεχή διοργάνωση.

Οι μικρού μήκους που δεν πρέπει να χάσεις στο 4ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου

Η πολύτιμη διοργάνωση παρουσιάζει μια σειρά ταινιών που απεικονίζουν το εδώ και το τώρα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και της διασποράς.

Αυτές είναι οι νικήτριες ταινίες των 31ων Νυχτών Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που απέσπασαν τις δάφνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Τι νέο θα δεις στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16/10.

Όλα όσα είπε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μαζί με το γιο του Ρόναν και τη Δάφνη Οικονόμου, ο οσκαρικός ηθοποιός βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της "Ανεμώνης".

Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Μία μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου επιστρέφει μέσα από ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα.