77ο Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας στο "Anora" του Σον Μπέικερ

Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές της μεγάλης γιορτής του σινεμά.

Anora «Anora»

Σε μια σπουδαία στιγμή αναγνώρισης ενός αυθεντικά ξεχωριστού δημιουργού, αλλά και διαχρονικού εκπροσώπου του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ο Χρυσός Φοίνικας του 77ου Φεστιβάλ Καννών (14-25/5) απονεμήθηκε στο "Anora" του Σον Μπέικερ ("The Florida Project").

Η ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη παίρνει το όνομά της από την κεντρική ηρωίδα, μια ταπεινή σεξεργάτρια. Όπως γράφαμε για το "Anora" στην ανταπόκρισή μας: "Ο Μπέικερ φέρνει σε πρώτο επίπεδο τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του, τα πάθη και τα λάθη τους, περιγράφοντας με κασαβετική ευθύτητα την ανισόρροπη σχέση του κοινωνικού περιθωρίου με το αμερικανικό όνειρο. Είναι σκληρός και ταυτόχρονα αστείος, τρυφερός και απρόβλεπτος, σε μια indie κωμωδία με Ρώσους ολιγάρχες, Νεοϋρκέζες στριπτιζούδες, ξέφρενες νύχτες στο Λας Βέγκας και μια καλά κρυμμένη μελαγχολία".

Έτσι το αλμοδοβαρικό μιούζικαλ "Emilia Pérez" (Ζακ Οντιάρ), μεγάλο φαβορί του φεστιβάλ, "περιορίστηκε" στο βραβείο της Επιτροπής και γυναικείου ρόλου, το οποιο απονεμήθηκε συλλογικά στις πρωταγωνίστριες Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα και Σελένα Γκόμεζ. Κατά τα άλλα, για το σενάριό του τιμήθηκε το αμφιλεγόμενο και απολύτως διχαστικό body horror "The Substance" (Κοραλί Φαρζά), ενώ δικαίως βραβεύτηκε ο Τζέσι Πλέμονς για την ερμηνεία του στις "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου. Αυτή, τελικά, ήταν και η μοναδική διάκριση που απέσπασε το φιλμ του Έλληνα σκηνοθέτη.

Emilia Perez
"Emilia Pérez"

Κλείνοντας, δύο ακόμα αξιοσημείωτα της απονομής. Το ειδικό βραβείο που απονεμήθηκε για τον Ιρανό δημιουργό Μοχάμαντ Ρασούλοφ ("Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς"), ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα από το καθεστώς της χώρας του και φυγαδεύτηκε, κυριολεκτικά, για να βρεθεί στις Κάννες. Και τέλος, το γεγονός πως με άδεια χέρια επιστρέφει στις ΗΠΑ ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και το "Megalopolis" του.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής ήταν η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Γκρέτα Γκέργουιγκ με μέλη τους Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα (σκηνοθέτης), Έμπρου Τσεϊλάν (ηθοποιός), Πιερφραντσέσκο Φαβίνο (ηθοποιός), Λίλι Γκλάντστοουν (ηθοποιός), Χιροκάζου Κορεέντα (σκηνοθέτης), Ναντίν Λαμπακί (σκηνοθέτρια, ηθοποιός), Εύα Γκριν (ηθοποιός), Ομάρ Σι (ηθοποιός).

The Substance
"The Substance"

Τα βραβεία 77ου Φεστιβάλ Καννών 2024:

Χρυσός Φοίνικας: Anora (Σον Μπέικερ)
Μεγάλο Βραβείο: All We Imagine as Light (Παγιάλ Καπάντια)
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μιγκέλ Γκόμεζ ("Grand Tour")
Βραβείο της Επιτροπής: Emilia Pérez (Ζακ Οντιάρ)
Ειδικό Βραβείο: Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς (Μοχάμαντ Ρασούλοφ)
Βραβείο Σεναρίου: Κοραλί Φαρζά ("The Substance")
Αντρικός Ρόλος: Τζέσι Πλέμονς ("Ιστορίες Καλοσύνης")
Γυναικείος Ρόλος: Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα & Σελένα Γκόμεζ ("Emilia Pérez")
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: The Man Who Could Not Remain Silent (Νεμπόιτσα Σλιέπεβιτς)
Ειδική Μνεία Μικρού Μήκους: Bad for a Moment (Ντάνιελ Σοάρες)
Χρυσή Κάμερα: Armand (Χάλφνταν Ούλμαν Τόντελ)
Χρυσή Κάμερα - Ειδική Μνεία: Mongrel (Τσιάνγκ Γουέι Λιάνγκ & Γου Κιάο Γιν)
Δείτε εδώ τα βραβεία των παράλληλων τμημάτων.

Διαβάστε όλες τις ανταποκρίσεις μας από το φεστιβάλ Καννών 2024 εδώ.

Ευχαριστούμε την  Aegean Airlines  για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες των 83ων Χρυσών Σφαιρών

Ο Πολ Τόμας Άντερσον κερδίζει τη "Μία Μάχη Μετά την Άλλη", καθώς η ταινία του συγκέντρωσε εννιά συνολικά υποψηφιότητες. Ακολουθούν "Συναισθηματική Αξία" και "Αμαρτωλοί", ενώ τρεις απέσπασε η λανθιμική "Βουγονία".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/12/2025

Οι προβολές του CineFIX επιστρέφουν στο ΕΜΣΤ

Βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και μία βραδιά με βουβό κινηματογράφο θα απολαύσουμε στο Μουσείο.

Ιάκωβε Σκενδερίδη, τι πρέπει να παρακολουθήσουμε στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Ο Επικεφαλής Συντονισμού Προγράμματος, επιμελητής και προγραμματιστής του φεστιβάλ μας προτείνει τις δράσεις και προβολές που δεν πρέπει να χάσουμε για τις επόμενες πέντε μέρες του ΦΠΚΑ.

Τι σημαίνει για εμάς το μονοπώλιο του Netflix;

Η πρόταση αγοράς της Warner Bros. από τη streaming πλατφόρμα έχει αναστατώσει τον κινηματογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά, περισσότερο απ' όλους, θα επηρεάσει τους απλούς χρήστες.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 11/12

Αέρας Βερολίνου, ο νέος Όσγκουντ Πέρκινς και χριστουγεννιάτικες ιστορίες και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.

7 ελληνικές χριστουγεννιάτικες ταινίες

Κωμικές, δραματικές ή αμιγώς γιορτινές, αυτές είναι μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που προσπάθησαν να αποτυπώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Όλα όσα θα δούμε στο Athens Short Film Festival

Το φεστιβάλ έρχεται με επτά διαφορετικές θεματικές και 45 μικρού μήκους απ' όλο τον κόσμο.