77ο Φεστιβάλ Καννών: Girls just wanna have fun

Η σέξι «Παρθενόπη» του Πάολο Σορεντίνο και η διασκεδαστικότατη «Anora» του Σον Μπέικερ πρόσθεσαν χρώμα και κέφι σ' ένα πρόγραμμα στο οποίο εξακολουθούν να κυριαρχούν τα σκοτεινά δράματα.

Anora «Anora»

Από τα βαριά ονόματα του φετινού προγράμματος, ο Πάολο Σορεντίνο επισκέπτεται για έβδομη φορά το μεγάλο γαλλικό φεστιβάλ στο οποίο αναδείχτηκε, φιλοδοξώντας να κερδίσει επιτέλους τον Χρυσό Φοίνικα, κάτι που δεν κατόρθωσε με ταινίες σαν το "Il Divo" και την "Τέλεια Ομορφιά". Η "Παρθενόπη" του, όμως, δεν διαθέτει την κινηματογραφική τους βαρύτητα και πολυπλοκότητα, αν και είναι (ακόμα) ένα χάρμα ειδέσθαι φελινικό ερωτικό γράμμα στην αγαπημένη του Νάπολη. Την πόλη της οποίας τη γοητεία, το χαρακτήρα και τις ποικίλες αντιφάσεις παραλληλίζει, δυστυχώς εξώφθαλμα, με μια πανέμορφη και καλλιεργημένη κοπέλα η οποία αναζητά την ταυτότητά της στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Η αέρινη, αεικίνητη κάμερα δεν την χάνει ποτέ από τα μάτια της, τρελά ερωτευμένη με ένα αιθέριο πλάσμα (η 27χρονη Μιλανέζα Σελέστε Ντάλα Πόρτα) το οποίο, όπως και η ταινία, αλλά και η γεμάτη τσιτάτα, εξυπνάδες και αφορισμούς ιδέα του Σορεντίνο για τη νοτιοϊταλική πραγματικότητα, είναι πανέμορφη στην όψη και άδεια στην (κινηματογραφική) καρδιά.

Παρθενόπη
"Παρθενόπη" του Πάολο Σορεντίνο

Η "Anora", αντίθετα, είναι μια πολύ πιο ταπεινή σεξεργάτρια και μια ξεκαρδιστικά γλυκόπικρη ιστορία μιας ανάλογης πορείας θηλυκής ενηλικίωσης. Γιατί ο Σον Μπέικερ ("The Florida Project") φέρνει σε πρώτο επίπεδο τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του, τα πάθη και τα λάθη τους, περιγράφοντας με κασαβετική ευθύτητα την ανισόρροπη σχέση του κοινωνικού περιθωρίου με το αμερικανικό όνειρο. Είναι σκληρός και ταυτόχρονα αστείος, τρυφερός και απρόβλεπτος, σε μια indie κωμωδία με Ρώσους ολιγάρχες, Νεοϋρκέζες στριπτιζούδες, ξέφρενες νύχτες στο Λας Βέγκας και μια καλά κρυμμένη μελαγχολία, η οποία πλημμύρισε χειροκροτήματα το Παλέ ντε Φεστιβάλ. Συγκίνησε φυσικά και τους παρόντες κριτικούς, οι οποίοι ανέβασαν την "Anora" στην κορυφή της λίστας με τα αστεράκια τόσο του Screen Daily όσο και του Film Francais.

Από τις διαγωνιστικές συμμετοχές οι οποίες σίγουρα θα ξεχαστούν γρήγορα είναι το "Motel Destino" του Καρίμ Αϊνούζ. Του Βραζιλιάνου δημιουργού της εξαιρετικής "Αόρατης Ζωής της Ευριδίκης Γκουσμάο", ο οποίος επιστρέφει στις Κάννες ένα χρόνο μετά το κοστουμαρισμένο δράμα "Firebrand". Με πολύ καυτές ερωτικές σκηνές κι ένα ηλεκτροφόρο ρεαλισμό στήνει με πειστικότητα τον κόσμο ενός φτηνού σεξο-ξενοδοχείου στη βραζιλιάνικη επαρχία, διασκευάζοντας ελεύθερα το αρχετυπικό νουάρ μυθιστόρημα "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές". Θέλοντας να ξεφύγει από αυτό που θα περιμέναμε, χάνεται αφηγηματικά στην τρίτη πράξη (ένα μόνιμο πρόβλημα του μοντέρνου σινεμά), καταλήγοντας στην κοινότοπη φλυαρία.

September Says
"September Says" της Αριάν Λαμπέντ

Τέλος, η γνωστή μας ηθοποιός και σύζυγος του Γιώργου Λάνθιμου Αριάν Λαμπέντ ("Attenberg", "Άλπεις") περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα με ένα αγγλόφωνο οικογενειακό δράμα το οποίο προβλήθηκε στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα". Το "September Says" αφορά δυο έφηβες αδελφές οι οποίες προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σ' ένα εκφοβιστικό και ρατσιστικό αγγλικό σχολικό περιβάλλον, αναγκασμένες κάποια στιγμή να φύγουν με τη μητέρα τους για λίγο καιρό στην Ιρλανδία. Στιβαρή σκηνοθεσία, λανθιμικές νότες, κοινωνική παρατήρηση της βρετανικής σχολής και μια νέα δημιουργός με προσωπικότητα, η οποία επιστρατεύει ένα άκρως ριψοκίνδυνο δραματικό τρικ για να αιφνιδιάσει, κίνηση που ως ένα σημείο υπονομεύει ένα σκοτεινό, συναισθηματικό και βαθιά ειλικρινή αποχαιρετισμό στην παιδική αθωότητα.
 

Ευχαριστούμε την  Aegean Airlines  για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 15 καλύτερες queer ταινίες του 21ου αιώνα

Ανατρέχουμε στις σπουδαιότερες στιγμές ενός σινεμά που βρίσκεται ακόμα στην ακμή του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/06/2024

Το "Network" στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μπαμπάκ Τζαλαλί, το "Φρίμοντ" και ο ταπεινός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Συναντήσαμε το σκηνοθέτη του νοσταλγικού ασπρόμαυρου φιλμ όπου ο σταρ του "Bear" κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.