Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Smoke «Καπνός»

Ο εμβληματικός συγγραφέας Πολ Όστερ ο οποίος πέθανε σε ηλικία 77 ετών, άνηκε σε ένα πολύ περιορισμένο κλαμπ λογοτεχνών που υπήρξαν ενεργοί στο χώρο του κινηματογράφου, ειδικα όσον αφορά στις μεταφορές δικών τους μυθιστορημάτων.

Για τον Αμερικανό συγγραφέα όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 με το "Music of Chance" (Φίλιπ Χάας, 1993), διασκευή του βιβλίου "Η μουσική του πεπρωμένου". Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο μικροαπατεώνες, έναν πρώην πυροσβέστη και έναν επαγγελματία χαρτοπαίκτη, οι οποίοι σχεδιάζουν μια κομπίνα που εκτυλίσσεται πολύ στραβά. Το ταιριαστό πρωταγωνιστικό δίδυμο ενσαρκώνουν οι Τζέιμς Σπέιντερ και Μάντι Πατίνκιν. Η γνωστότερη μεταφορά του Όστερ ήρθε αμέσως μετά με τον "Καπνό" (1995), τον οποίο μάλιστα συν-σκηνοθέτησε με τον Γουέιν Γουάνγκ και βασίζεται σε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που έγραψε για τους New York Times. Λιτό σεναριακά και κυρίως διαλογικό, το φιλμ επικεντρώνεται στις αφηγήσεις που μοιράζονται οι πελάτες ενος καπνοπωλείου στο Μπρούκλιν, τον ιδιοκτήτη του οποίου υποδύεται ο Χάρβεϊ Καϊτέλ. Η θετική υποδοχή της ταινίας, η οποία συνοδεύτηκε και με βραβείο Independent Spirit για το σενάριο, οδήγησε στο σίκουελ "Λίγος Καπνός Ακόμη" (1995) που περιλαμβάνει ασυναγώνιστες εμφανίσεις ονομάτων όπως οι Λου Ριντ, Τζιμ Τζάρμους και Μαντόνα, μεταξύ άλλων.

Blue in the Face
"Λίγος Καπνός Ακόμη"

Οι συνεργασίες με τον Γουάνγκ έδωσαν μια καλή γεύση της σκηνοθεσίας και αρκετή πείρα στον Όστερ ώστε στη συνέχεια να παραδώσει την πρώτη σόλο δουλειά του, βασισμένος σε πρωτότυπο σενάριο αυτήν τη φορά. Εκείνη ήρθε το 1998 με τη μορφή του "Ερωτευμένοι Έως την Αιωνιότητα", όπου ξανά ο Καϊτέλ εκτελεί χρέη πρωταγωνιστή. Κεντρικός ήρωας είναι ένας μουσικός της τζαζ που ανακαλύπτει μια μυστηριώδη πέτρα, η οποία γίνεται αιτία να ερωτευτεί τρελά μια νέα ηθοποιό, αλλά και να γνωρίσει τη "συνείδηση" με τη μορφή ενός αινιγματικού δόκτορα, ο οποίος τον ανακρίνει. Σε συνέντευξή του ο συγγραφέας περιέγραψε την ενασχόλησή του με το σινεμά ως την αφορμή για να ανακαλύψει από την αρχή την απόλαυση του να δουλεύεις μαζί με άλλους. Κάτι που εξηγεί γιατί, παρόλο που οι "Ερωτευμένοι" σημείωσαν χλιαρές επιδόσεις, ο Όστερ επέστρεψε την καρέκλα του σκηνοθέτη για την περίπου αυτοβιογραφική μαύρη κωμωδία "The Inner Life of Martin Frost" (2007). Εδώ ο Ντέιβιντ Θιούλις κρατά το ρόλο ενός συγγραφέα που έχει μόλις ολοκληρώσει το τέταρτο μυθιστόρημά του όταν, κατά τη διάρκεια διακοπών, γνωρίζει μια γυναίκα που τον εμπνέει να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Όλα βαίνουν καλώς, ώσπου διαπιστώνει πως όσα γράφει είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ζωές τους.

The Inner Life of Martin Frost
"The Inner Life of Martin Frost"

Παρά το γεγονός πως έκτοτε ο Όστερ δε δούλεψε ξανά στον κινηματογράφο, στα έργα του υπάρχουν πλείστες αναφορές στο σινεμά. Για παράδειγμα, στο "Βιβλίο των ψευδαισθήσεων" ο χαρακτήρας του καθηγητή Ντέιβιντ Τσίμερ βγαίνει από το πένθος τη στιγμή που αποφασίζει να εξερευνήσει το μυστήριο γύρω από τη ζωή ενός ξεχασμένου σταρ του βωβού σινεμά. Ενώ, τέλος, στον "Άνθρωπο στο σκοτάδι" ένας παππούς και η εγγονή του συζητούν εκτενώς τις ταινίες "Η Μεγάλη Χίμαιρα" (Ζαν Ρενουάρ, 1937), "Κλέφτης Ποδηλάτων" (Βιτόριο ντε Σίκα, 1948), "The Live by Night" (Νίκολας Ρέι, 1948) και "Ο Κόσμος του Απού" (Σατγιαζίτ Ράι, 1959).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λάνθιμος, ο Κόπολα και όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών

Ανακαλύψτε τις δέκα ταινίες που δε βλέπουμε την ώρα να ανακαλύψουμε στην Κρουαζέτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/05/2024

Tο πολύτιμο έργο του Γιώργου Τασιούλα στο Comicdom CON Athens 2024

Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται στην έκθεση "Το Σύμπαν του Tass" που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard".

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά της Αθήνας! Δείτε την αναλυτική λίστα

Ξεκινά επισήμως η καλοκαιρινή περίοδος για τους υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης που ανάβουν αυτήν την εβδομάδα τους προβολείς τους.

Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024): Ξαναβλέποντας τη "Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου"

Ο βασιλιάς των b-movies αποχαιρέτησε τα εγκόσμια στα 98 του, άφησε, όμως, πολλά να θυμόμαστε. Μεταξύ τους και μια παθιασμένη ματιά στο θρυλικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, που έδωσε μια ταινία υπέροχη μες τις ατέλειές της, η οποία γιορτάζει φέτος τα δικά της 60 χρόνια.

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".