Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Σεμινάρια υποκριτικής στην κάμερα από διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου του θεάματος

Μια πολλά υποσχόμενη είδηση μοιράστηκε μέσω ανακοίνωσής του το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς δρομολογείται η ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και τον καθορισμό των αναγκαίων υποδομών για το σχεδιασμό της νέας σχολής, εργασίες για τις οποίες διατίθενται 260.000€. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η είδηση έρχεται μία μέρα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων, του νέου φορέα που συγχωνεύει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθεί παρακάτω η αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου:

"Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Υάκινθος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού αναθέτει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και τον καθορισμό των αναγκαίων υποδομών για την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων. Το ΥΠΠΟ χρηματοδοτεί το έργο προϋπολογισμού 260.000 από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ίδρυση και η λειτουργία της νέας Σχολής αποσκοπούν στην κατάρτιση τεχνικών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων υψηλής εξειδίκευσης, ώστε να μπορούν ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, τόσο της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής όσο και για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι να διαμορφωθούν οκτώ εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών, με έμφαση σε νέες δεξιότητες, που θα αποτελέσουν τον κορμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης από την Σχολή και να περιγραφούν οι αναγκαίες κτηριακές υποδομές, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, για την εγκατάσταση της Σχολής.

Η υλοποίηση του έργου ανατίθεται σε ερευνητική ομάδα καθηγητών/τριών, που θεραπεύουν συναφή γνωστικά αντικείμενα σε ΑΕΙ της Ελλάδας, αλλά και σε αντίστοιχες σχολές εγνωσμένου κύρους του εξωτερικού, καθώς και με τη συμμετοχή επαγγελματιών της εκάστοτε ειδικότητας που χαίρουν ευρείας αναγνώρισης από τον κόσμο της εγχώριας αγοράς.

Η σύνταξη κάθε προγράμματος σπουδών ανατίθεται σε τετραμελή επιτροπή, υπό την εποπτεία επταμελούς ερευνητικής ομάδας αποτελούμενης από επτά μέλη ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ, ενώ στο ερευνητικό έργο θα απασχοληθούν συνολικά 32 ειδικοί επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνικοί. Επιστημονικά υπεύθυνος για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται ο καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Απόστολος Καρακάσης.

Η ίδρυση Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική του ΥΠΠΟ για την ενίσχυση του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα. Αποσκοπεί στην κατάρτιση επαγγελματιών υψηλού επιπέδου, με την παροχή κατοχυρωμένων και αναγνωρισμένων σπουδών, που θα καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε νέες και παραδοσιακές ειδικότητες του οπτικοακουστικού τομέα. Το Υπουργείο Πολιτισμού εμπιστεύεται, στο σημαντικό αυτό έργο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε τα προγράμματα σπουδών να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις διεθνείς τάσεις, τις ποιοτικές απαιτήσεις των σύγχρονων κινηματογραφικών παραγωγών, τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και την επιταγή της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.