Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Athens Fashion Film Festival

Το Athens Fashion Film Festival επιστρέφει και διοργανώνει την Δευτέρα 15 Απριλίου στις 6-8.30 μ.μ., το πρώτο Masterclass "Introduction to fashion film" στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο και υποχρεωτική προκράτηση θέσης.

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα. Κατά την διάρκειά του, θα υπάρχει και προβολή επιλεγμένων Italian fashion short films που έχει επιμεληθεί η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του AFFF, Νικόλ Αλεξανδροπούλου

Athens Fashion Film Festival

Από πλευράς της η ίδια σημειώνει πως: "Το Athens Fashion Film Festival συνεχίζει την σταθερή του συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που έχουμε επιλεγεί να διαμορφώσουμε μέρος του προγράμματος με αφορμή το Fashion Panorama, the Italian New Wave, παρουσιάζοντας το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός Fashion Film. Βασικός στόχος του AFFF άλλωστε είναι να ενισχύσουμε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, γι’ αυτό και ανυπομονούμε να γεμίσουμε την αίθουσα του Ιταλικού Ινστιτούτου με άτομα που αναζητούν γνώση και εμπειρία". 

Athens Fashion Film Festival

Γεννημένα στην τομή του απέραντου πεδίου των creatives και του λαμπερού κόσμου της μόδας, τα fashion films έχουν αναδειχθεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη μορφή τέχνης. Αποτελούν πλέον ένα πολύπλευρο μέσο απόλυτης έκφρασης κι ένα ξεχωριστό σύγχρονο κινηματογραφικό υπο-είδος. Βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση όχι μόνο με τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και με κάθε έκφανση της σύγχρονης δημιουργικότητας μέσω μιας ακραιφνούς εικονοκλασίας. 

Για να εξελιχθούν όμως στην τρέχουσα μορφή τους, έπρεπε πρώτα να φιλτραριστούν και να φιλτράρουν την κλασική τέχνη, να αγκαλιάσουν την ιστορία του σινεμά και να εμπλακούν σε έναν διηνεκή διάλογο με την επικοινωνία, την τεχνολογία και ό,τι meta καθορίζει τη δημόσια σφαίρα σήμερα. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι παραπάνω κι από εμφανή στη δουλειά του Τομμάσσο Οττομάνο, ενός σκηνοθέτη/μουσικού διάσημου για τις συνεργασίες του με ορισμένες απ' τις μεγαλύτερες μπάντες και ετικέτες μόδας της Ιταλίας. Επεκτείνοντας τα όρια της κλασικής στουντιακής φωτογραφίας, ο Οττομάνο φτιάχνει ταινίες μόδας σαν να σκηνοθετεί σύγχρονα μπαλέτα τσέπης, θέτοντας τα καρέ σε ρυθμική κίνηση ενώ στο φόντο περιμένει ένα στατικό ή κάποιες φορές αφηρημένο περιβάλλον. Αυτή η αντίφαση πλαισιώνεται με μια εξαιρετική αίσθηση στο καδράρισμα, μια ιδιάζουσα χρήση του ήχου και της μουσικής, μια γενναία δόση χιούμορ και τέλος, μια εντελώς ακομπλεξάριστη προσέγγιση ανεξαρτήτως ύφους, θέματος και θεάματος.  

Υποχρεωτική προκράτηση θέσης εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν το "Ψυχώ" αποκτούσε έγχρωμο ριμέικ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΛΛΑ ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΥ
05/08/2026

15 ταινίες που αποθέωσαν το ελληνικό καλοκαίρι

Από το Αιγαίο και τα νησιά μέχρι την άδεια Αθήνα του Αυγούστου, αυτές οι ταινίες έκαναν τον ελληνικό ήλιο, τη θάλασσα και την ανεμελιά πρωταγωνιστές.

Θερινό σινεμά κάτω από τα αστέρια στο ΚΠΣΝ με ελεύθερη είσοδο

Το ΚΠΣΝ υποδέχεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με δωρέαν κινηματογραφικές προβολές για μικρούς και μεγάλους, κάτω από τα αστέρια.

"Κόκορας": Μια γλυκόπικρη κωμωδία καταφθάνει προσεχώς στους κινηματογράφους

Ο Αργύρης παλεύει να εξασφαλίσει στον γιο του μια θέση στο "όνειρο", όμως η προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή φέρνει στην επιφάνεια κρυφές συγκρούσεις και αυταπάτες.

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Αύγουστος στην Αθήνα ίσον η τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

Ελληνικό box office: O Spider-Man εκθρονίζει τον Οδυσσέα

Όση φόρα κι αν είχε πάρει η "Οδύσσεια", ο ερχομός του Spider-Man κατάφερε να την αναχαιτίσει αλλά επ' ουδενί σε βαθμό που να μπορούμε να ισχυριστούμε πώς το ομηρικό έπος αρχίζει να περνά απαρατήρητο.

Όλες οι αναφορές στις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν που εντοπίσαμε στην Οδύσσεια

Η "Οδύσσεια" του 56χρονου σκηνοθέτη μπορεί να απέχει αρκετά από το πρωτότυπο κείμενο του Ομήρου, αλλά όχι και τόσο από τα κινηματογραφικά έπη που φέρουν τη δική του υπογραφή.