Πού θα δείτε τις ταινίες που κέρδισαν στα 96α βραβεία Όσκαρ 2024

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τα φιλμ που βράβευσε φέτος η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Οπενχάιμερ κριτική «Οπενχάιμερ»

Η περίοδος των βραβείων τελείωσε και επισήμως με την απονομή των 96ων βραβείων Όσκαρ (10/3), εκεί όπου θριάμβευσε το "Όπενχάιμερ" αποσπώντας επτά χρυσά αγαλματίδια και έγραψε ιστορία το "Poor Things" κατακτώντας τέσσερα, εκ των οποίων το α' γυναικείου ρόλου με την Έμα Στόουν να πραγματοποιεί αποστομωτική ανατροπή. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη ώρα να δείτε για πρώτη φορά ή να παρακολουθήσετε ξανά τις ταινίες που βράβευσε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ακολουθώντας τον κινηματογραφικό οδηγό που θα βρείτε παρακάτω.

Οι τίτλοι που ακολουθούν βρίσκονται σε αλφαβητική σειρά. Σημειώστε πως ο προγραμματισμός ορισμένων ταινιών ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

20 Days in Mariupol

20 Days in Mariupol

Μια ομάδα Ουκρανών δημοσιογράφων προσπαθεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα έχει μόλις ξεσπάσει.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέσω Amazon.

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, η καινούρια δημιουργία του αγαπημένου Χαγιάο Μιγιαζάκι ("Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων", "Το Κινούμενο Κάστρο") αποτελεί μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη στη φιλμογραφία του. Η δράση περιστρέφεται γύρω από ένα αγόρι που αναζητά τη μητέρα του σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν νεκρά και ζωντανά όντα. Εκεί η έννοια της ύπαρξης αποκτά νέα σημασία και ο ήρωας ετοιμάζει να βιώσει μια πρωτόγνωρη περιπέτεια. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη εναλλακτικά στην Ελλάδα.

Ανατομία μιας Πτώσης

Ανατομία μιας Πτώσης νέο

Μια Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Δείτε το πρόγραμμα προβολών. Τη σεζόν 2024-2025 θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova.

Ζώνη Ενδιαφέροντος

The Zone of Interest

Η ειδυλλιακή καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες και της συζύγου του Χέντγουικ, οι οποίοι περνούν τις μέρες του σ’ ένα πανέμορφο σπίτι με κήπο δίπλα στον τοίχο του στρατοπέδου. Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών για ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά του σκοταδιού, όπου φρίκη, γαλήνη, γενοκτονία και γλυκιά ζωή αγκαλιάζονται με έναν αποστασιοποιημένο κινηματογραφικά τρόπο, ο οποίος αναδεικνύει με μεγαλοφυή λιτότητα τον πυρήνα του ιστορικού κακού. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Δείτε το πρόγραμμα προβολών. Τη σεζόν 2024-2025 θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova.

Οπενχάιμερ

οπενχαιμερ

Η υπαρξιακή και πολιτική οδύσσεια του φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στην προσπάθειά του να φτιάξει την ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η υπαρξιακή και πολιτική οδύσσεια του φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στην προσπάθειά του να φτιάξει την ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Χειροπιαστά αγωνιώδες και αδιαπραγμάτευτα θεαματικό, αλλά και ένα υπέρμετρα χειμαρρώδες πορτρέτο που ρέπει στην αυταρέσκεια, επιλέγοντας τις ασφαλείς ηθικολογίες γύρω από ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Δείτε το πρόγραμμα προβολών. Επίσης, είναι διαθέσιμη μέσω VOD στην πλατφόρμα της Cosmote TV, ενώ τη σεζόν 2024-2025 θα είναι διαθέσιμη στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova.

Τα Παιδιά του Χειμώνα

Τα Παιδιά του Χειμώνα

Τα Χριστούγεννα του 1970 ένας δύστροπος καθηγητής φιλολογίας ενός πρωτοκλασάτου κολεγίου είναι αναγκασμένος να περάσει τις γιορτές στο έρημο σχολείο, παρέα με την Αφροαμερικάνα μαγείρισσά του και έναν ατίθασο έφηβο. Πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες και δυο Χρυσές Σφαίρες ερμηνείας για μια συνταγογραφημένη, αλλά υποδειγματικά εκτελεσμένη δραμεντί με συγκινητικό άρωμα ανεξάρτητου σινεμά των 70s. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη εναλλακτικά στην Ελλάδα.

American Fiction

American Fiction

Μόλις στο ντεμπούτο του, ο σκηνοθέτης Κορντ Τζέφερσον όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ του Τορόντο, αλλά έφτασε να διεκδικεί πέντε βραβεία Όσκαρ - εκ των οποίων εκείνο για την καλύτερη ταινία. Όλα αυτά διασκευάζοντας το μυθιστόρημα "Το σβήσιμο" (Πέρσιβαλ Έβερετ), στο οποίο κεντρικός ήρωας είναι ένας Αφροαμερικανός καθηγητής και συγγραφέας, ο οποίος θέλοντας να εκθέσει το ρατσισμό των Αμερικανών γράφει ένα σατιρικό βιβλίο με όλα τα στερεότυπα με τα οποία έχουν στιγματιστεί οι Μαύροι. Ωστόσο, η έκδοση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το βιβλίο γίνεται ευπώλητο και ο ίδιος ο δημιουργός του αποκτά μεγάλη δημοφιλία.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα Amazon Prime.

Barbie

Barbie 222

Η Μπάρμπι ζει στην ονειρεμένη Barbieland, μια ροζ, αδιατάραχτη και γυναικοκρατούμενη καθημερινότητα, μέχρι που αρχίζει να έχει… κυτταρίτιδα και υπαρξιακές ανησυχίες. Η απάντηση βρίσκεται στην αληθινή ζωή κι εκείνη είναι έτοιμη για το μεγάλο ταξίδι. Κοινωνική σάτιρα, μιούζικαλ και ιστορία ενηλικίωσης, η διαδρομή της καταπιεσμένης Αμερικανίδας έως την αυτογνωσία αποδεικνύεται σεναριακά ευρηματική, ξεκαρδιστική όσο και εξοντωτικά διδακτική. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Δείτε το πρόγραμμα προβολών. Επίσης, είναι διαθέσιμη σε VOD (Cosmote TV, Vodafone TV).

Godzilla Minus One

godzilla minus one

Η μεταπολεμική Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα τρομακτική απειλή, όταν εξαιτίας της ενέργειας που εξέπεμψε η ατομική βόμβα προκύπτει ένα γιγαντιαίο τέρας.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη εναλλακτικά.

The Last Repair Shop (μικρού μήκους)

The Last Repair Shop

Στην καρδιά του Λος Άντζελες βρίσκεται το τελευταίο εναπομείναν εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων μαθητικών μουσικών οργάνων, τα οποία αριθμούν περί τα 80.000, ένας χώρος που ευελπιστεί να μην κινδυνευσει με αφανισμό.

Η ταινία είναι διαθέσιμη μέσω του επίσημου καναλιού των Los Angeles Times στο YouTube.

Poor Things

Poor Things κριτική 4

Στη Γλασκόβη της βικτωριανής περιόδου, μια γυναίκα αυτοκτονεί μονάχα για να βρει τον εαυτό της ξανά ζωντανό, χάρη σε έναν ιδιότροπο γιατρό, ο οποίος την επαναφέρει. Ωστόσο πλέον δεν θυμάται το παραμικρό, έτσι ο επιστήμονας τη θέτει υπό την προστασία του, αγνοώντας πως εμπόδιο στα σχέδιά του πρόκειται να μπουν ο νεαρός βοηθός του, ένας ερωτύλος δικηγόρος, αλλά και η βούληση της ίδιας της Μπέλα. Εκστατικό, ατρόμητο, συναρπαστικό σινεμά, που καταθέτει μια ρηξικέλευθη κινηματογραφική πρόταση, αποθεώνοντας τις απελευθερωτικές διαστάσεις της ηδονής, και διαθέτει τη δυναμική να γίνει σημείο αναφοράς για το μέλλον. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

Η ταινία παίζεται στους κινηματογράφους. Δείτε το πρόγραμμα προβολών. Επίσης, είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα Disney+ και σε VOD μέσω Cosmote TV (από 18/3).

The Wonderful Story of Henry Sugar (μικρού μήκους)

The Wonderful Story of Henry Sugar

Μία από τις τέσσερις μικρού μήκους διασκευές βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ που γύρισε πέρσι ο Γουές Άντερσον, περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα ο οποίος έχει την ικανότητα να βλέπει μέσα από αντικείμενα και να προβλέπει το μέλλον με τη βοήθεια ενός βιβλίου που έχει κλέψει.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Χωρίς διανομή:

War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.