Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024: Έναρξη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η μουσική και η πολιτική κυριάρχησαν στη ζεστή, λιτή τελετή έναρξης του φετινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της συμπρωτεύουσας, στην οποία παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τελετή έναρξης 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Motionteam

Για πρώτη φορά στα 60 και πλέον χρόνια ύπαρξης του θεσμού, ο κορυφαίος πολιτικός παράγων της χώρας παρευρίσκεται στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο, ως 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, σήκωσε χθες την αυλαία του. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης και παρέδωσε τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον Ισπανό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα. Είχε προηγηθεί μια σύντομη τελετή με στοχευμένες ομιλίες όλων όσων ανέβηκαν στο βήμα – η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του φεστιβάλ Ελευθερία Θανούλη, η γενική διευθύντριά του Ελίζ Ζαλαντό, με την πιο συγκινητική παρέμβαση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Έναρξη 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο σκηνοθέτης Φερνάντο Τρουέμπα, κρατώντας τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Την τελετή παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, τονίζοντας τη διάθεση του θεσμού να υπερασπίσει έννοιες όπως η δημοκρατία, η οποία στη χώρα μας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την αποκατάσταση της, η ελευθερία της έκφρασης και η συμπερίληψη. Έκανε αναφορά στα 251 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους τα οποία θα προβληθούν, όπως και τα αφιερώματα στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη ("Λάμπουν στο Σκοτάδι", "Οι Γάμοι της Τήλου"), τον χορογράφο, κινηματογραφιστή και εικαστικό Δημήτρη Παπαϊωάννου και το "Citizen Queer", με ταινίες που αφορούν LGBTQ+ θεματικές. Παρέμβαση στην τελετή έγινε από ομάδα θεατών, η οποία, καταχειροκροτούμενη από το κοινό, σήκωσε πανό το οποίο έγραφε "Φώτα Κάμερα Γενοκτονία" και φώναξε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του συνεχιζόμενου πολέμου στην Γάζα.

Πυροβόλησαν τον Πιανίστα
"Πυροβόλησαν τον Πιανίστα"

Εύστοχος και περιεκτικός ήταν τέλος και ο λόγος της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αφού αναφέρθηκε στην εύθραυστη σχέση του ντοκιμαντέρ με την αλήθεια, παρουσίασε την ταινία του Φερνάντο Τρουέμπα "Πυροβόλησαν τον Πιανίστα" ("They Shot the Piano Player"), η προβολή της οποίας ακολούθησε. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο συνδυασμό ταινίας τεκμηρίωσης και animation με θέμα τη βραζιλιάνικη σκηνή της μπόσα νόβα του '50 και του '60, η οποία εξελίσσεται με ένα αβίαστα περίτεχνο τρόπο σε πολιτικό ντοκιμαντέρ πάνω στην εξαφάνιστη ενός σπουδαίου Βραζιλιάνου μουσικού. Ο οσκαρικός Ισπανός δημιουργός ("Μπελ Επόκ"), ο οποίος έχει υπογράψει και στο παρελθόν κινούμενο σχέδιο με θέμα τη μουσική ("Τσίκο & Ρίτα"), διαθέτει μια γοητευτική αφηγηματική ικανότητα, την οποία εδώ μπολιάζει με ωμές ιστορικές αλήθειες, φωτίζοντας από αντιθετες μεριές (από τη μια η μουσική, ο χορός, το λατινοαμερικανικό φολκλόρ και από την άλλη τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες των δικτατορικών καθεστώτων) μια ολόκληρη εποχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.